, 21 tweets, 4 min read Read on Twitter
1/ Εξ αφορμής της #WorldCancerDay σήμερα, να πούμε 2 πράγματα για τον καρκίνο γιατί έχω βαρεθεί να λέει ο καθένας ό,τι του κατέβει και να τραυματίζει ακόμα χειρότερα ψυχολογικά τους ανθρώπους που παλεύουν με την αρρώστια.
2/ Τι είναι καρκίνος;

Καρκίνος είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός ανώμαλων κυττάρων του οργανισμού. Ένα κύτταρο αλλοιώνεται για διάφορους λόγους (θα αναφέρω μερικούς), οπότε αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και να γεμίζει τον τόπο με πανομοιότυπα παθολογικά κύτταρα.
3/ Αυτά τα ανεξέλεγκτα κύτταρα μπορεί αργότερα να μεταναστεύσουν σε άλλο σημείο του σώματος. Αυτό ονομάζεται μετάσταση. Ο οργανισμός έτσι θα γεμίσει με όγκους, οι οποίοι τρέφονται από τον άνθρωπο έως ότου τον εξαντλήσουν και πεθάνει.
4/ Το βασικό που πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος είναι πως ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ, είναι πολλές διαφορετικές αρρώστιες οι οποίες μπαίνουν κάτω από την ίδια ομπρέλα που ονομάζουμε καρκίνο.
5/ Κατ'αρχήν όλοι οι καρκίνοι μοιάζουν, είναι ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός κυττάρων. Όπως όμως το κύτταρο του πνεύμονα, του αίματος, του εγκεφάλου, του συκωτιού (που θα αποκαλώ ήπατος στο εξής) διαφέρουν τελείως μεταξύ τους, έτσι κ οι αντίστοιχοι καρκίνοι διαφέρουν σε συμπεριφορά
6/ Κάθε καρκίνος προκαλείται από ένα διαφορετικό κύτταρο και άρα θα έχει διαφορετική συμπεριφορά. Αυτός είναι ο λόγος που άλλα είδη πχ του θυρεοειδή έχουν καλύτερη πρόγνωση από πιο επιθετικούς όπως πχ του παγκρέατος.Αυτό βέβαια εξαρτάται πάντα από το στάδιο που θα τους διαγνώσεις
7/ Ούτε καν ο ίδιος καρκίνος δεν έχει πάντα την ίδια αντιμετώπιση. Οι λευχαιμίες πχ παραδοσιακά χωρίζονται σε 4 είδη (οξεία/χρόνια λεμφογενής/μυελογενής) και αυτές έχουν άλλες τόσες υποκατηγορίες η καθεμία, ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται το κύτταρο στην καθεμία.
8/ Γι'αυτό και το κάθε είδος έχει διαφορετική αντιμετώπιση, διαφορετική πρόγνωση και αυτά τα "θα βγει το φάρμακο που θα θεραπεύει ΟΛΟΥΣ τους καρκίνους", με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, είναι άπιαστο όνειρο. Θα βρεθεί θεραπεία για το κάθε είδος ξεχωριστά.
9/ Ο καρκίνος στο δυτικό κόσμο είναι η 2η συχνότερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιαγγειακές νόσους (εμφράγματα, εγκεφαλικά κλπ) cdc.gov/nchs/fastats/l… και οι συχνότεροι είναι:

1. πνεύμονας
2. προστάτης στους άντρες/μαστός στις γυναίκες
3. παχύ έντερο

cancer.gov/types/common-c…
10/ Κλασσικοί παράγοντες κινδύνου για διάφορα είδη καρκίνου είναι:

1. KΑΠΝΙΣΜΑ

Έχει συνδεθεί με ούτε ένα, ούτε δύο αλλά ΔΕΚΑΕΞΙ (16) διαφορετικά είδη και έχει άμεση συσχέτιση με τον καρκίνο πνεύμονα που είναι απ'τους πιο θανατηφόρους. Κόφτε το το γαμίδι

cancercouncil.com.au/blog/there-are…
11/ 2. Αλκοόλ, συσχέτιση με καρκίνους στομάχου, ήπατος κ.α.

3. Υπερβολική (τονίζω το "υπερβολική" για να μην τρομοκρατούμε) έκθεση στον ήλιο, συσχέτιση με μελάνωμα, ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος

4. Κακή διατροφή, συσχέτιση με καρκίνο παχέος εντέρου (3ος συχνότερος)
12/ 5. Ιοί - να ανατινάξω τον εγκέφαλο των αντι-εμβολιαστών λέγοντας πως το εμβόλιο κατά του ιού HPV προλαμβάνει το σημαντικότερο αίτιο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και πως το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β προλαμβάνει τη χρόνια ηπατίτιδα που σχετίζεται με καρκίνο του ήπατος
13/ Ναι, καλά διαβάσατε, ας το ξαναπούμε άλλη μία, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΕΙΔΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, πείτε το αυτό στον επόμενο αντι-εμβολιαστή που θα συναντήσετε
14/ Το παν είναι η πρόληψη παιδιά. ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΛΗΨΗ. Αν πιάσουμε τους συχνότερους καρκίνους που προανέφερα:

1. πνεύμονας - η καλύτερη πρόληψη είναι να κόψεις το κάπνισμα

2α. μαστός - MAΣΤΟΓΡΑΦΙΑ κορίτσια, όλες σας, από τα 40 και εντεύθεν !!!
15/ 2β. προστάτης - δακτυλική εξέταση από ουρολόγο κύριοι
(σας διαβεβαιώνω εκ πείρας ότι οι "βαρβατάντρες" που δεν ανέχονται "να τους βάλουν δάχτυλο" κλαίνε σαν μωρά όταν μαθαίνουν τη διάγνωση)

3. παχύ έντερο - κολονοσκόπηση, όλοι δικαιούνται στα 50 τους και μετά ανά δεκαετία
16/ Και φυσικά πρόληψη ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό του καθενός. Η κληρονομικότητα παίζει σίγουρα ρόλο. Τεστ Παπ για τον τράχηλο της μήτρας, γαστροσκόπηση για το στομάχι και άλλα πολλά ανάλογα με το είδος και το τι "κουβαλάει" η κάθε οικογένεια.
17/ Ένα τουίτ για να αναφέρω το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ρόλο που παίζει όχι μόνο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και στην πρόληψη των περισσότερων παθήσεων του ανθρώπου, η φυσική άσκηση και η υγιεινή διατροφή.
18/ Και τώρα θα μου πείτε "Ναι, αλλά ο μπατζανάκης μου κάπνιζε 50 χρόνια και έπινε σαν φώκια και δεν έπαθε τίποτα" - εξαιρέσεις και λίγοι τυχεροί υπάρχουν παντού, τα νούμερα όμως είναι ξεκάθαρα. Οι περισσότεροι θα έχουν πρόβλημα, είτε αυτό θα είναι καρκίνος είτε καρδιαγγειακό.
19/ Επίσης, θα μου πείτε "Και αν τα κάνω όλα αυτά ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να πάθω καρκίνο;" Όχι βέβαια. Και εγώ μπορεί τώρα που τελείωσα αυτό το θρεντ να βγω απ'το σπίτι και να με πατήσει νταλίκα. Το θέμα είναι να μειώσουμε τις πιθανότητες. Αυτό μπορούμε, αυτό κάνουμε.
20/ Εν ολίγοις, είπαμε τι είναι ο καρκίνος, είπαμε ποιοι είναι οι συχνότεροι, είπαμε παράγοντες κινδύνου και μέτρα πρόληψης. Και έναν άνθρωπο να βοήθησα με τα γραφικά τουίτ μου εγώ θα χαρώ.
21/ Και ένα υστερόγραφο. Ούτε τα μυξοκλάματα αλλά ούτε και οι ψεύτικες ελπίδες (το τονίζω αυτό) βοηθάνε κανέναν. Δώστε δύναμη σε αυτούς που παλεύουν και μην τους αλλοιώνετε την ψυχολογία, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Peace, out.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Αποστόλης
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!