, 20 tweets, 4 min read Read on Twitter
Neyi tartışmak istediğinizi anlamadım. Tahmin edebileceğiniz gibi, Yejov’un kim olduğunu biliyorum. Bununla ilgili daha önce de yazdım. Çeşitli defalar yazdıklarımdan anlaşıldığı gibi, jakobenlikle sorunum olması şöyle dursun, bütün devrimlerin olmazsa olmazı olduğunu bilirim. t.co/iuXvYO3Bsx
Kaldı ki, hiç de “demokratist" sayılmam. Herhangi bir şeyden şikâyet etmedim, kaldı ki tarihten şikâyet etmek zaten saçmalık olurdu; ama sadece kendi siyasi tutumumu gizlemeden olguları sıraladım. Olgu ne?
Siyasi baskıdan başka (bu, her devrimin kaçınılmaz bir özelliği; elbette karşı-devrim başını okşayarak değil siyasi baskıyla ezilecek; ezilmediği yahut yeterince ezilmediği yerde, Türkiye’nin burjuva devriminde olduğu gibi, karşı-devrim hızla yeniden ortaya çıkar) …
… bu baskının devrimle açıklanamayacak çokça adaletsizlikler doğurduğunu; dolayısıyla Stalin dönemine dair rakamların son derece tutarsız ve abartılı olmakla birlikte, gerçek rakamlara bakıldığında bile Büyük Temizlik döneminin açıkça terör dönemi sayılabileceğini belirttim.
Bu dönemde Stalin’in sorumluluğu çokça tartışılmış, her tür Stalin eleştirisinde sosyalizm düşmanlığı görenler tarafından (bu, benim paylaşmadığım bir görüş) sorumluluk bütünüyle Yejov’un (ve daha sonra Beriya’nın) üzerine atılmıştır.
Çeşitli vesilelerle, ne bu görüşün ne de buna karşı Stalin’i bütün her şeyin sorumlusu ilan etmek tavrının doğru olmadığını, zira çok temel bir şeyin: bu sırada bir Sovyet devletinin bütün organlarıyla heyula gibi yükseldiğini, …
… her devlet gibi bu devletin organlarının da kısmi özerkliklere sahip olduklarını, yani devlete devrimci bir örgüt gibi bakmanın yanlışlığını belirttim. Dolayısıyla Stalin’in doğrudan sorumluluğunun derecesini tespit etmek özellikle destalinizasyon dönemi yüzünden imkânsızdır.
Öte yandan bu heyulanın gene de parti örgütünün yönlendirmesi altında bulunduğunu, dolayısıyla partinin ve onun başındaki Stalin’in, bu sürecin doğrudan doğruya siyasi sorumlusu olduğunu, dolayısıyla açıkça kilit rol oynadığını söyledim.
Başka deyişle, hiçbir güç sizi 6 yaşında çocuğun devlet düşmanı faaliyetler yüzünden tutuklanmasını haklı görmeye zorlamamalıdır. Kimi bölgelerde yaygınlaştığı görülen buna benzer adaletsizliklerin nedenlerini bulup çıkarmak, devrimci bir bakış açısından da tarihin görevi olmalı.
1930’lar, 40’lar ve 50’ler ile ilgili muhtelif zamanlarda başka vesilelerle yazdığım bir sürü şey varken, “troçkist dostlar”ın etkisini bulmak ise, hakikaten pek tuhaf. Stalin ile ilgili şahsi kanaatimi soruyorsanız eğer, onun bir devrimci olduğundan şüphe etmiyorum.
Ama bu, Büyük Temizlik döneminin terörünü ve bu terörün uygulanmasında Stalin’in oynadığı kilit siyasi rolü (tekrar edeyim: pratik sorumlulukları kanıtlamak çok güçtür) aklamaz. Stalin her şeyden önce, faşizme karşı kazanmaya muktedir olduğumuzu ediyor.
Bu olanağa dört elle sarılmak gerektiğini düşünüyorum.

@Neslihan1960‘ın 7 günlük Rusya gezisinden edindiği Rusların Stalin’e bakışı üzerine izlenimlerine dair de birkaç şey söyleyeyim. Bana kalırsa bu izlenimler sınırlı sayıda arkadaştan edinilmiş genelleştirilemeyecek şeyler.
Stalin’le ilgili Rusya’da çok sayıda kamuoyu araştırması yapılmıştır ve yapılıyor. Bu yılın mart ayında yapılan bir araştırmaya göre Rusya halkının yüzde 70’inin Stalin’e yaklaşımı olumludur.
Levada Tsentr adlı kamuoyu araştırma kuruluşu tarafından yapılan araştırmaya göre Rusya halkının Stalin’e yaklaşımı şöyle (rakamlar yüzdeleri gösteriyor):
Hayranlık - 4
Saygı - 41
Sempati - 6
Kayıtsız - 26
Husumet - 6
Korku - 5
Tiksinti - 3
Diğer - 8
Stalin’in ülkenin hayatında oynadığı role dair görüşler şöyle:
Bütünüyle olumlu - 18
Genelde olumlu - 52
Genelde olumsuz - 14
Bütünüyle olumsuz - 5
Cevap vermek zor - 11
Cevapların ilginç bir yanı Grudinin, Jirinovski ve Putin seçmenlerinin birbirine çok yakın oranlarda olmaları.
Diğer bir soru, alınan sonuçların Sovyetlerin insan kayıplarını meşru kıldığını düşünüyor musunuz?
Kesinlikle evet - 13
Bir ölçüde evet - 33
Kesinlikle hayır - 45
Cevap vermek zor - 9
Dolayısıyla ben, @Neslihan1960'ın sınırlı izlenimlerinin doğruyu yansıtmadığını düşünüyorum.
Son olarak, gene @Neslihan1960‘ın bir yanlış anlamasını düzeltmek gerek. Ben, Rusların Stalin’i bilge olarak görüyor olduklarını değil, Stalin hayattayken öyle gördüklerini söyledim.
Başka deyişle, bir kişi kültü oluşmuştur, ancak bu, hiç de Hruşçov’un ileri sürdüğü gibi bir tür tanrısallaştırma değildi; daha önce de yazdığım gibi, iç savaş, sanayileşme, kolektivizasyon ve büyük anavatan savaşını kazanmış olmasının doğurduğu büyük saygı ve sevginin sonucuydu.
Stalin’in yanılmaz görüldüğü doğrudur, bununla birlikte Stalin hep aileden biriydi. Destalinizasyon döneminin edebiyat eserleri bile bunu vurgular ve bu eserlerde yansıtılan hayal kırıklığı, aileden birinin suç işlemesi karşısında hissedilen hayal kırıklığını andırır.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to karagullecioglu
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!