Ας μιλήσουμε λίγο για τον Ευάγγελο Αβέρωφ, που διετέλεσε – μεταξύ άλλων – υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του 1974, πρόεδρος της @neademokratia και τον αρχιβασανιστή της Χούντας Ευάγγελο Μάλλιο που δολοφονήθηκε από την 17Ν. (1)
Ακολουθεί θρεντάκι 👇
Από τον Αύγουστο του '75 μέχρι τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν οι δίκες των βασανιστών της Χούντας. Με εξαίρεση τους Χατζηζήση (23 έτη), Θεοφιλογιαννάκο (20), Σπανό (20), Τσάλα (15) και Κόφα (7), όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι έπεσαν στα μαλακά και κάποιοι αθωώθηκαν κιόλας. (2)
Η κυβέρνηση της νεοσύστατης @neademokratia δεν θέλησε να τιμωρήσει τους βασανιστές παραδειγματικά αυτά τα ανθρωπόμορφα κτήνη παρά τις περίπου 700 μηνύσεις και τους 150 μάρτυρες κατηγορίας που αποκάλυψαν τον σαδισμό των μεθόδων τους. (3)
Κατά τη διάρκεια της δίκης ακούστηκε πως οι αρχιβασανιστές αστυνόμοι Μάλλιος, Μπάμπαλης, Καραπαναγιώτης και Κραβαρίτης «ήταν ικανότατοι και εκτελούσαν υποδειγματικά τα καθήκοντά τους» από τις θέσεις που κατείχαν. (4)
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης οι κατηγορούμενοι γίνονταν κατήγοροι και ανακριτές κι ασκούσαν πιέσεις στους μάρτυρες, ενώ παράλληλα γελούσαν, ειρωνεύονταν και έλεγαν ψέματα για ό,τι τους καταλογίζονταν, όπως για παράδειγμα ότι οι μάρτυρες αυτοτραυματίζονταν. (5)
Έναν χρόνο μετά ο Μάλλιος δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Ο απόηχος του χτυπήματος ταράζει συθέμελα Ελλάδα και ΗΠΑ κι απειλεί να ρίξει την «Εθνική Ενότητας». Κάποιοι μιλούσαν για ενέργεια κύκλων που απεργάζονται σχέδια ενάντια στη νεοσύστατη πολιτική τάξη. (6)
Ο Καραμανλής απουσιάζει στο Πακιστάν και μέχρι την επιστροφή του τον λόγο έχει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αβέρωφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Μάλλιος δεν ήταν βασανιστής και πως στάθηκε άτυχος επειδή ήταν υπεύθυνος του τομέα της Ασφάλειας που ανέκρινε τους κομμουνιστές! (7)
Η υπεράσπιση του αρχιβασανιστή από τον μετέπειτα αρχηγό της @neademokratia Ευάγγελο Αβέρωφ σόκαρε και τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίτσαρντς, ο οποίος έστειλε επειγόντως εμπιστευτικό τηλεγράφημα στο foreign office για να ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση. Τι λέει; (8)
«Ο Αβέρωφ ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης και τα καθήκοντά του αυτήν την περίοδο, αλλά και οι πολιτικές του φιλοδοξίες μακροπρόθεσμα, τον κάνουν να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ανεκτικότητα τις απρεπείς πράξεις του προηγούμενου καθεστώτος». (16/12/1976, FCO9/2396). (9)
Το όνομα του Αβέρωφ ακούστηκε και μετά τη δολοφονία του Παναγούλη. Η Φαλάτσι σύντροφος του άφησε υπόνοιες ότι ο Αβέρωφ μπορεί να είχε σχέση με τον θάνατο του αγαπημένου της. Ο Παναγούλης ερευνούσε δραστηριότητες πρώην βασανιστών όταν σκοτώθηκε σε ύποπτο αυτοκινητιστικό. (10).
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.