Borsayı Trading View(TV) üzerinden takip ediyorum. Farklı bilgisayarlar, platformlar üzerinden aynı grafikleri takip edebilmeye ihtiyacımdan dolayı da TV benim için şimdilik alternatifsiz. İdeal üzerindeki fbar sistemini kullanmak istesem de, TV'yi bırakma şansım yok.
Bu nedenle benzer mantıkta bir kanal sistemini TV'de kullanmak için çalışmalar yapmıştım. Sonuç olarak aşağıdaki yapı çıktı ortaya. Halen daha iyileştirmeler üzerinde çalışsam da, şu an için performansından gayet memnunum.
Bu yapıya ihtiyaç duyma sebebim, breakoutlardan sonra gelen derin pullback'lerden dolayı, bu setup'a artık güven duymamaya başlamam idi. Malum, piyasa şu an için oldukça volatil. Breakout bir mal satış fırsatı mı, yoksa bir trend başlangıcı mı anlayamıyordum.
Örnek vererek devam edeyim. #yatas'ın şu breakout'unu ele alalım. 8,20 direncini kıran, hacimin de teyit ettiği şöyle bir setup'ımız var. Sonrasında hareketin devamını geleceğini düşünürüz.
Ancak öyle olmuyor, #yatas neredeyse %4,5 düşüyor. Henüz alt trend kırılmasa da benim gözümde setup'ı mundar etmiş oluyorlar. Kağıdı almış olsam -%4,5 zarardayım, bir de alt trend kırılmasını bekleyeceğiz, belki -%3 daha inecek. Psikolojisini yönetmesini zor.
Şimdi bu breakout'a kanal sistemi ile bakalım (biz arkadaşlar arasında bu sisteme 'tilki' diyoruz, isim babasına buradan selam olsun :) ) 7 Eylül'deki breakout kanal dışı alımla yani aşırı alımda gelmiş bir hareket. Ben aşırı alımların başını yakalayamadıysam giriş yapmıyorum.
Sonraki gün yukarıdan gapli açılış ile satış başlıyor. Yeşil çizgiye kadar pullback yaptığında duruyor gibi olsa da kanal momentumunu kaybetmiş oluyor ve yatay görünümde kalıyor. Dolayısıyla hala alım için güzel bir ortam yok diye yorumluyoruz. Satışlar trende kadar devam ediyor.
1. Fiyat kanala geri döndü
2. Trend çizgisinin ve yeşil çizginin üzerindeyiz
3. Kanal yukarı döndü
Breakout ile al veren hisse, pullback'ini bitirme ihtimalinin yüksek olduğu bu yeri makul alım yeri olarak düşünebiliriz
Sonrasında #yatas bir gün daha oyalanıyor ve sağlam bir mum ile 8,20 üzerine kendini geri atıyor. Psikolojimiz çok zorlanmadan yönetebileceğimiz bir pozisyon açmış olduk.
Sonra ister kanala göre, ister klasik yöntemlere göre sat sinyali de takip edilebilir. Bu kısım artık sistemin nasıl kurulduğuna göre değişecektir.
Sonuç itibariyle, kendi sistemimi şöyle kurgulamış oldum: breakoutlar, dönüşler vb. yapılar 'AL' verdiğinde, bir de hareketin içine girip 'tilki kanalları' ile bakıyorum, makul alım yeri midir, başka yerlerden de alınabilir mi diye detaya girmiş oluyorum.
Ben faydasını gördüm, farklı bir örnek olması açısından sizlerle de paylaşmak istedim. Herkese kolay gelsin.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.