ʍքǟȶɦǟֆ 💊 Profile picture
Επίτιμος καναλάρχης - Σπανακόρυζο fighter

Oct 1, 2020, 17 tweets

Η @neademokratia δεν κάνει πρώτη φορά επίδειξη ωμού αυταρχισμού σε βάρος των μαθητών, το είχε κάνει και πριν από 30 χρόνια, πάλι με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, όταν επιχειρήθηκε η μεταρρύθμιση Κοντογιαννόπουλου.
Ακολουθεί θρεντ 👇

Το νομοσχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων μείωση αργιών, κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών και 15μελών, σύστημα πόντων για έλεγχο της συμπεριφοράς των μαθητών, επιβολή ομοιόμορφης εμφάνισης, υποχρεωτικό εκκλησιασμό, έλεγχο της εξωσχολικής ζωής κ.ά.

Το «νομοσχέδιο της ποδιάς» προκάλεσε καταλήψεις και μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, με τους μαθητές να ζητούν επιτακτικά την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ανάμεσα στα υπό κατάληψη σχολεία και το Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων, με πρωτοστάτη, τότε, τον @atsipras.

Στις 14-18/12 η Αθήνα και ειδικότερα η οδός Μητροπόλεως όπου βρισκόταν το υπουργείο Παιδείας συγκλονίζεται από τις κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων νέων που φωνάζουν: «Δεν θα περάσει» και «Λιτότητα - ανεργία - τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία»

Τα ΜΜΕ της εποχής, όπως συμβαίνει και τώρα, κατασυκοφαντούν τις κινητοποιήσεις. Οι καταλήψεις βαφτίζονται από τα ιδιωτικά κανάλια «νύχτες βανδαλισμών, οργίων και χρήσης ουσιών», ενώ η κυβερνητική προπαγάνδα μιλά για «ανύπαρκτα» αιτήματα.

Με συντονισμό των νομαρχών συγκροτούνται μηχανισμοί «αγανακτισμένων γονέων», μελών της ΝΔ και ομάδων κρούσης της @ONNED («Κένταυροι - Ρέιντζερς», που φτιάχτηκαν επί προεδρίας @v_meimarakis και @gvoulgarakis), με σκοπό την ανακατάληψη των σχολείων.

Από τις 7 Ιανουαρίου 1991, το σχέδιο κράτους / παρακράτους μπαίνει σε εφαρμογή, θυμίζοντας τις χειρότερες μέρες της μετεμφυλιακής Δεξιάς και ξεκινούν επιχειρήσεις ανακατάληψης των σχολείων.

Σε μια τέτοια επιχείρηση, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, Γιάννης Καλαμπόκας, εισβάλλει μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης στο υπό κατάληψη σχολικό Συγκρότημα 3ου Γυμνασίου / Λυκείου Πάτρας.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, δέχεται χτύπημα στο κεφάλι με σιδερολοστό ο καθηγητής του σχολείου, Νίκος Τεμπονέρας, που είχε βρεθεί στο πλευρό των καταληψιών μαθητών του. Μεταφέρεται, μαζί με άλλους 4 τραυματίες, στο νοσοκομείο. Η ομάδα του Καλαμπόκα εξαφανίζεται ανενόχλητη.

Τα μεσάνυχτα ανακοινώνεται ότι ο Νίκος Τεμπονέρας είναι νεκρός. Η κηδεία του μετατρέπεται σε συλλαλητήριο καταδίκης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ ακολουθούν οργισμένες διαδηλώσεις αρχικά στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Αθήνα.

Το μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τη δολοφονία Τεμπονέρα, (συμμετείχαν σχεδόν 50.000), καταλήγει σε συγκρούσεις νέων με τα ΜΑΤ. Πέφτουν εκατοντάδες χημικά και δακρυγόνα. Ένα απ’ αυτά πέφτει και στο κατάστημα «Μαρούσης», στη γωνία Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους.

Το κατάστημα τυλίγεται στις φλόγες. Οι 16 εγκλωβισμένοι αναζητούν αγωνιωδώς μια διέξοδο. Τέσσερις από αυτούς δεν τα καταφέρνουν κι αφήνουν την τελευταία τους πνοή από ασφυξία και εγκαύματα.

Ανασύρονται νεκροί από ασφυξία ο 32χρονος επιχειρηματίας, Περικλής Ρεπάκης, ο 57χρονος δικηγόρος, Μανόλης Κοντόπουλος, ο 59χρονος χρυσοχόος Ιωάννης Νεμετζίδης κι ένα - αγνώστων στοιχείων μέχρι σήμερα - νεαρό άτομο που βρέθηκε απανθρακωμένο.

Οι πορείες διαμαρτυρίας, καταλήψεις και συγκρούσεις θα συνεχιστούν για τα επόμενα 24ωρα μέχρι ο Γιώργος Σουφλιάς (που είχε αντικαταστήσει τον Κοντογιαννόπουλο) ν’ ανακοινώσει ότι αποσύρονται το νομοσχέδιο που είχαν προκαλέσει την αντίδραση των μαθητών.

Στο δικαστικό μέρος της υπόθεσης Τεμπονέρα, ο Αλέκος Μαραγκός απαλλάχθηκε με βούλευμα για τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα και στο εδώλιο κάθισε ως βασικός αυτουργός ο Γιάννης Καλαμπόκας.

Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο Παύλος Μαρινάκης, παππούς του σημερινού προέδρου της @ONNED, @pavlmarin, ο οποίος υποστήριξε για την 6μερη εξαφάνισή τους ότι ήταν δική του συμβουλή «για να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

Εκ των συνηγόρων του Καλαμπόκα ήταν και ο ναζί Μιχάλης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος εδωσε και εξωδικαστικό αγώνα για να αποδείξει την αθωότητα του Καλαμπόκα. Έγραψε και βιβλίο με τίτλο «Ποιος σκότωσε τον Τεμπονέρα;»

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling