Güneş ışığını yarasalar neylesin,ey Hakkı!
Bu vahdet sırrını halk içinde hiç ifşâ etme
diyerek sırrı halk içinde ifşa etmeyen Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın ekinokslarda başına güneş ışığı düşürdüğü şeyhi İsmail Fakirullah’ın çilehanesinin bulunduğu Tillo Ulu Camii ve Vahdet sırrı
Erzurumlu İbrâhim Hakkı’nın Mârifetnâme’sinde Kaf Dağı ve o büyük dağı başı kuyruğuna gelecek şekilde çevreleyen büyük yılan..
İbn Arabî’nin Fütuhatü'l-Mekkiyye’sinde Kaf Dağı ve bu dağı bir daire çizdikten sonra başı kuyruğuna gelecek şekilde kuşatan büyük yılan..
İçenlere ölümsüzlük veren yaşam suyu Ab-ı Hayat’ın ( Vahdet Şarabı) bulunduğuna inandıkları Kaf Dağı.
Papa Francis’in geçen gün dinler arası ayin gerçekleştirdiği Ur zigguratı da bir Kaf Dağı idi..
İbn Arabî’nin Fütûḥâtü’l-Mekkiyye’sinde, Erzurumlu İbrâhim Hakkı’nın Mârifetnâme’sinde, Ferîdüddin Attâr'ın Mantıku't-tayr’ında geçen vahdet sırrı, Amerika’nın kurucularının da inancı olan Vahdet-i Vücûd’un “In God We Trust-ONE” olarak belirtildiği 1 Dolar üzerinde de yer alır.
Amerika’nın kurucularının da inancı olan Vahdet-i Vücûd’un, “In God We Trust-ONE” olarak belirtildiği 1 Dolar üzerinde yer alan Kaf Dağı, Gönül Gözü ve hem kesreti, hem vahdeti gösteren Zümrüd-ü Anka ağzında ‘E PLURIBUS UNUM( Kesrette Vahdet)’ yazan flama ile..
Zümrüd-ü Anka’nın, bir kavram olarak tasavvufa iyice yerleşmesini, Mantıku’t-tayr isimli eserinde bu kuşu geniş olarak ele alan ve işleyen Feridüddin Attâr sağlamıştı. Ona göre Anka birlik-çokluk (vahdet-kesret) gibi iki zıt kavramı ifade etmekteydi.
Attar’a göre Sîmurg/Anka otuz kuş olarak ele alınınca çokluğu ifade eder, oysa varlığın birden çok olması vehmî ve hayalîdir.Anka gibi çokluğun da, gerçekte adı var kendisi yoktur.Öte yandan Sîmurg/Anka kuşların tek padişahı olması dolayısıyla birliği ve gerçek varlığı ifade eder
Sadece, dünyanın farklı yerlerindeki Güneş tapınaklarında, Güneş kültünün önemli günleri olan ekinokslarda ( Mecusîlerde Nevrûz ve Mihrican bayramları) şahit olabileceğiniz Güneş hadisesi Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın, şeyhi İsmail Fakirullah için yaptırmış olduğu türbede.
Sophia öğretilerinde Rabıta.
Mürşid-i kâmil (Güneş Kültü Rahibi/Kahin)Güneş Tanrısı’nın yeryüzündeki dostu ve halifesi olarak güneşin (Hakikat-Muhammediye/Veritas/Hakk) aydınlığını yansıtan bir ayna görevi yapar,bu ilahî nuru ve feyzi ilahîyi kendisine bağlanan kalbe yansıtır.
“Yaratılışın sırrı Aşk’tır” diyen gnostikler Hristiyanlığa Teslis/3’lü BİR’lik inancını sokup tahrif edilmesinde önemli rol oynadılar. Tabloda resmedilen kişi bunlardan biri olan St.Augustine of Hippo..
St. Augustine Aşk Dininin Tanrısını şöyle tarif ediyordu:
“Tanrı’nın Aşk olabilmesi için üç adet eşit miktarda şeye ihtiyaç vardır- Aşık olan kişi, Aşık olunan kişi ve Aşk’ın bizzat kendisi. Tanrı’nın teslis / 3’lü BİR’lik olması gerekir: Aşık, Maşuk ve Aşk”
İmam Gazalî’nin son dönemlerinde girdiği ağır buhran sonrasında Sophia/Sufiyye öğretilerine meyletmesinde etkili olan, “Tevhidi İblis’ten öğrenmeyen zındıktır” diyen Ahmed Gazalî:
“Ey Müslümanlar! Sizi kendisinde düşmanlık bulunmayan bir şeye davet ediyorum; Aşk’a.”
Mevlevî tarikatı silsilesinde 17. sırada yer alan; İmam Gazalî’nin kardeşi Ahmed Gazalî için İblis, Aşk ve sebatın elle tutulur tek örneğidir. Allah’ın “ Adem’e secde et” emrine karşı çıkışı da Allah’a olan bağlılık ve aşkının bir zorlamasıdır.
Ahmed Gazalî’ye göre Allah’ın “Adem’e secde et” emrine karşı çıkması, ne İblis’i tevhid anlayışının dışına çıkarır, ne de İblis’den tevhid dersi almaya engeldir. Tam tersine bu olay, İblis’i tevhid meselesinde esas öğretici ve örnek konumuna yükseltir.
İblis’i tevhid meselesinde esas öğretici ve örnek kabul eden, Aşk’ın sırrını ve tevhidi ondan öğrenen Ahmet Gazalî, St.Augustine gibi Aşk’ın sırrını şöyle veriyordu:
“Zâhirde ayrı görünen aşk, âşık ve mâşuk üçlüsü, Zât-ı Ehadiyyet mertebesinde BİR’lik hâlindedir.”
Ahmed Gazalî’den yaklaşık 150 yıl sonra yaşamış olan Mevlânâ, Hristiyanlığa Teslis inancının yerleşmesinde önemli isimlerden biri olan St.Augustine gibi, Ahmed Gazalî gibi, Aşk’ın sırrı olan Aşık-Maşuk-Aşk’ı şöyle veriyordu:
“Üç nokta Aşk'tır!
Her nokta gizli bir Ah'tır!.”
Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın şeyhi İsmail Fakirullah’ın başına ekinokslarda ayna tertibatı ile düşürdüğü güneş ışığının geldiği ruhanî Güneş..
Güneş Kültünün Güneş Tanrısı/ Horus/ Christ/ Hakikat-i Muhammediye/ Herşeyin onun için ve kendisinden yaratıldığı Oğul
Sophia öğretilerinde Rabıta.
Mürşid-i kâmil (Güneş Kültü Rahibi/Kahin)Güneş Tanrısı’nın halifesi olarak güneşin (Hakikat-Muhammediye/Veritas/Hakk) aydınlığını yansıtan bir ayna görevi yapar,bu ilahî nuru ve feyzi ilahîyi kendisine bağlanan kalbe yansıtır.
Attâr’ın Mantıku’t-tayr’ında Simurg/Anka kuşu İblis’in Aşk Dini’nin vahdet-kesret sırrını verirken,Neml Suresi’nde Hz.Süleyman’ın hüdhüd’ü Tevhid’in gerçekte ne olduğunu anlatıyor:
Şeytan yaptıklarını süslü gösterdiği için Allah’ı bırakıp güneşe secde eden bir halk.
Neml 20-26
Hz. Peygamber(sav) Medine’ye hicret ettiğinde Ensâr’ın coşkulu bir biçimde kutladıklarına şahit olduğu Nevruz ve Mihrican bayramları “Ahura Mazda’nın fiziki görüntüsüdür” diyerek güneşe tapan, güneş olmadığında ateşe ve aydınlığa yönelerek ibadet eden Mecûsîlerin bayramlarıydı
Bugünlerde PKK ile birlikte sıkça gündeme gelen Zerdüşt’lük (Mecusîlik) Sasani’lerin resmî dini idi. Hz. Peygamber, o dönemin bazı devlet başkanlarına İslâm’a davet mektupları gönderdiği sırada (7/628) II. Hüsrev’e de Abdullah b. Huzâfe es-Sehmî ile bir mektup göndermişti.
Mecusî Sâsânî hükümdarı II. Hüsrev’in Hz.Peygamber(sav)ın elçisine hakarette bulunarak İslâm’a davet mektubunu yırtması üzerine Hz.Peygamber kisrânın mülkünün paramparça olması için beddua etmişti. 651 yılında Sâsânîler tarihin tozlu sayfaları arasında yerini aldı.
“Ahura Mazda’nın fizikî görüntüsüdür” diyerek Güneş’e tapan Mecusîlerin Sâsânî Devleti’ne ait bir sikke ve üzerinde yer alan;Mecusî Nevrûz ve Mihrican bayramlarında şeyhinin başına aynalı düzenek ile güneş ışığı düşüren Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın, Mevlânâ’nın sırrı olan 3 Nokta.
"Tanımazam mezheb, bilmezem âyin,
Kilisâ-yı Aşk’ın mesîhâsıyam!"
Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın, İbn Arabî’nin, Ahmed Gazalî’nin, Mevlânâ’nın ve daha nicelerinin sırrı olan, Aşk Dini’nin sırrı 3 Nokta; Aşık, Maşuk, Aşk..
Ne diyordu Aşk Dini” misyoneri Papa Francis’in dinlerarası diyalog videosunda:
“Hepimiz Tanrı’nın çocuklarıyız..”
Credo nell'amore/ Aşk’tır dinim benim..
Kilisâ-yı Aşk; Aşk Kilisesi Aya Sophia...
Ayasofya mihrabı ve üzerinde yer alan kadim teslis ( 3’lü BİR’lik) sembolleri
Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın, İbn Arabî’nin, Ahmed Gazalî’nin, Mevlânâ’nın sırrı olan 3 nokta..
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.