Borsaya açık #BJKAS #FENER ve #GSRAY sezonun ilk 9 ayına ait mali tablolarını KAP'a ilettiler.
💰 Toplam Gelir : 1,2 Milyar TL
📈 Toplam Zarar : 701 Milyon TL
3 Kulübün geçen sezon ayı döneme göre gelirin %20 düştü. En fazla gelir düşüşü %41 ile Galatasaray'da olurken Fenerbahçe gelirini (%6) artıran tek kulüp oldu.
Fenerbahçe ara mali tablolarında gelir ve gider detayı maalesef vermiyor.
BJK'de gelir kaybının temeli 80mTL'den 27mTL'ye düşen maç günü gelirleri oldu.
Galatasaray'da temel gelir kaybı yaklaşık 200mTL düşen CL gelirleri. 10mTL Covid 19 kesintisi yapılmış.
Gelirde azalışa rağmen futbol giderlerini düşüren tek takım Beşiktaş oldu. BJK futbol giderlerini %16 düşürürken, Galatasaray'da giderler kabaca aynı kalmış. Fenerbahçe ise futbol giderlerini %28 oranında artırmış.
Fenerbahçe ve Galatasaray gider detaylarını mali tablolarında paylaşmadığı için detay göremiyoruz. Beşiktaş geçen sezona göre giderlerini 77mTL azaltmış durumda. Sözleşme fesih giderleri ve maaşlardan edilen tasarruf 45mTL olmuş. Maç giderlerinden de 10mTL tasarruf sağlanmış.
3 kulüp de yaptığı işten kar edememiş ve tüm takımlar brüt zarar elde etmiş. Brüt kar için artık klasikleşen örneğimizi verelim. Kulüpler 100TL'ye aldıkları peyniri 80 TL'ye satmışlar. Daha kira, personel, amortisman gibi giderler de yokken 20 TL zarar etmişler.
Kulüplerin toplu halde gelir tablosu aşağıdaki gibi.
Eğer her bir kulüp sezonun ilk 9 ayında sadece 100 TL kazansaydı o 100 TL nereye giderdi?
Kulüpler ortalama 100 TL kazanırken buna karşılık BJK 177 TL, GS 178 ve FB ise 121 TL harcamış.
Kulüpler kazandıkları her 100 TL'nin ortalama 26 TL'sini banka ve finans kuruluşlarına faiz ve kur farkı olarak ödemiş.
BJK'nin finansman gideri %25, FB'nin ise %85 artarken GS'de bu tutar sabit kalmış.
BJK gelirinin %46'sını, Galatasaray %17'sini FB ise %13'ünü finansman gideri olarak harcamış.
Bu kadar zararın finansal karşılığı borçtur. 3 kulübün toplam yükümlülükleri 7,7 milyar TL'den 9,1 milyar TL'ye yükselmiş.
Kulüplerin en kolay borç alabildiği yer bankalar ve finans kuruluşları olduğu için banka borçlarında %20 artış söz konusu.
3 kulübün banka borcu 9 ayda 1,1 milyar TL artarak 5,2 milyar TL'den 6,3 milyar TL'ye çıktı.
Rakamsal olarak en yüksek artış 415mTL ile Beşiktaş'a ait. Oransal olarak en yüksek artış ise borcu 388mTL artan Galatasaray oldu. GS'deki oransal artış %27. Fenerbahçe'deki kredi artışı ise 288mTL oldu.
Yaklaşık 1 ay önce Bankalar Birliği ile kredilerin yeniden yapılandırma anlaşması yapılmadan önce kulüplerin mali borçlarının uzun ve kısa vadeli dağılımları bu şekilde.
Kulüpler kazandıkları tüm para ile yükümlülüklerini kapatmak için kullansalar dahi bu gelirler BJK'nin gelirini 8,6 kat, GS'nin 6,12 kat ve FB'nin 7,11 kat artırması gerekiyor.
3 kulüp bankalara bu kadar borçlu iken büyük ortakları derneklerden alacakları ise 4,2 milyar TL'ye ulaşmış durumda. Kulüpler derneklerinden borçlarını tahsil edebilseler rahat bir nefes alabilirler.
BJK'ın 9 aylık özet mali tabloları 👇
Galatasaray'ın 9 aylık özet mali tabloları 👇
Fenerbahçe'nin 9 aylık özet mali tabloları👇
3 kulübünde mali anlamda batık oldukları gün gibi ortada. Kulüplerin öz kaynakları negatife düşmüş durumda. Bu öz kaynak açığının kapanması im-kan-sız👇
⭐️BJK : -1,5 milyar TL
⭐️GS : -641 milyon TL
⭐️FB : -904 milyon TL
Bankalar birliği ile yapılan anlaşma sadece banka kredilerinin yeniden yapılandırılması ile ilgili. Ancak bu mali tablolar gösteriyor ki Türk futbolunun finansal yapılandırmaya değil futbolda kalıcı ve yapısal reformlara ihtiyaç var.
Buraya kadar dayanıp okuyabilen herkese sabrı için teşekkürler.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.