Majid Naderi Profile picture
Researcher at the Iranian National Institute for Oceanography and Atmospheric Science (INIOAS)

Jul 25, 2021, 9 tweets

1- گزارش سال 2010 مرکز CSIS:
"در بیست سال آتی آنچه در منطقه خاور میانه موجد بحرانهای سیاسی و اجتماعی شگرف خواهد بود مشکل تأمین آب است"
در حالیکه #خوزستان در این روزها با مشکلات عدیده مرتبط با #آب دست و پنجه نرم می کند، مشکلی به مراتب عظیمتر در آن سوی مرز در حال شکل گیری است.

2- بیش از 90درصد آب جاری در عراق از سایر کشورها بویژه ترکیه تأمین می شود. سدسازی های ترکیه در چارچوب پروژه آناتولی جنوبی تهدیدی جدی برای حیات آبهای جاری در عراق است.

3- با احداث هر سد در ترکیه از میزان آبدهی رودها در عراق کاسته میشود. این وضعیت برای سدهایی که در ایران یا سوریه ساخته می شود نیز صادق است. با کم آب شدن رودهای عراق، مراکز و منابع تولید گرد و غبار جدیدی تشکیل می شود که تأثیر مخربی بر سلامت و تولید محصولات کشاورزی دارد.

4- بررسی داده های دبی رودهای دجله و فرات از سال 1931 تا 2011 نشان میدهد که از میزان آبدهی این رودها به شدت کاسته شده است. نتیجه این کاهش، در نهایت به کاهش آبدهی اروندرود منجر می شود، جایی که تنها مسیر عراق برای دسترسی به آبهای آزاد از طریق آن انجام می شود.

5- در حالیکه از میزان آبدهی رودهای دجله و فرات کاسته شده و بارشها نیز در طی سده اخیر کمتر شده، میزان تقاضا برای مصرف آب در عراق با نرخی فزاینده، رو به افزایش بوده است. همین مسئله موجب عدم توزان در عرضه و تقاضای آب در عراق شده که با توجه وضعیت پیش رو، شرایط بدتری نیز خواهد داشت.

6- به عنوان مثال، در حوضه آبریز دجله در عراق، طی ده سال آینده بالانس آب ممکن است تا بیش از 15 میلیارد متر مکعب نیز برسد. با توجه به اشتغالزایی 25درصدی بخش کشاورزی در عراق و شرایط پیش بینی شده، این یک فاجعه برای عراق است.

7- با توجه به شرایط اقلیمی آینده، سدسازیها در حوضه های آبریز فرامرزی بویژه توسط ترکیه، آینده آبهای جاری عراق تا حدود زیادی در دست سایر کشورهای همسایه است و عراق را باید محل رقابت های منطقه ای با استفاده ازاهرم آب دانست.

8- مشکلات زیست محیطی ناشی از این رقابت بطور قطع برای ایران هزینه زاتر است و چه بسا دیوارسازی ترکیه در مرز میان عراق و ایران، با هدفی بلندمدت تر و با هدف فشار بر همسایگان جنوبی و شرقی خود با استفاده از ژئوپلتیک آب باشد.

وزیر منابع آبی عراق با اذعان به اینکه طرف عراقی هنوز توافق امضا شده بین دو کشور در سال ۱۹۷۵ معروف به «معاهده الجزائر» را به رسمیت نمی شناسد, حل مشکل کمبود آب در عراق را نیازمند مصوبه ای در دولت یا پارلمان عراق برشمرد که توافق ۱۹۷۵ بین دو کشور را به رسمیت بشناسد
@akhbaarejahan

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling