Farzane Ebrahimzade Profile picture
Freelancer تاریخ‌نویس febrahimzade@gmail.com مسئولیت کامنت‌ها و نظرات دیگران زیر پست‌هایم با من نیست

Aug 24, 2021, 9 tweets

ظهر داغ روز سی‌ام تیر ۱۳۳۱ شمسی مردم عصبانی به سمت خیابان قوام‌السلطنه رفتند تا خانه قوام را بگیرند…این روایتی است که سالهاست در مقالات و مطالب مختلف و حتی در مستندها گفتیم و موزه آبگینه را به عنوان خانه قوام معرفی کردیم. اما واقعیت این است آن روز خانه قوام آنجا نبود. #خانه_قوام

این خانه که برای دفتر کار احمد قوام ساخته شده بود، سالها پیش از تیر ۱۳۳۱ توسط خود قوام فروخته شده بود.
#خانه_قوام

این بنا که بی‌تردید یکی از زیباترین بناهای باقی‌مانده از تهران پایان قاجار است در حدود سالهای ۱۲۹۲ تا ۱۲۹۳ یعنی در زمانی که قوام در میانه وزارت داخله و عدلیه و مالیه در حال رفت و آمد بود ساخته شده است.

براساس نوشته کتاب سی‌تیر - مریم میرزایی- معمار این بنا را استاد علی محمدخان معمار باشی ملقب به صنیع‌السلطان می‌دانند.
اما قوام براساس اسناد موجود زمانن زیادی در این بنا نماند و به استناد آن‌ها حدود سالهای ۱۳۰۵ تا ۶ یعنی دوران استقلال مصر توسط ملک فواد به سفارت مصر واگذار شد.

روی نقشه‌های تهران در فاصله سالهای ۱۳۱۲ به بعد نیز نام این بنا به عنوان سفارت مصر خورده شده است. بنا به اسناد تاریخی مراسم رسمی عروسی ولیعهد (محمدرضاشاه) و ملکه فوزیه در سفارت مصر در تهران یعنی در همین عمارت برگزار شد.

این سفارت چند سالی به خاطر تیره بودن روابط ایران و مصر بعد از طلاق فوزیه تعطیل و به سفارت افغانستان واگذار شد. اما باز توسط مصری‌ها گرفته شد.
سفارت مصر در سالهای ۵۰ شمسی به مبلغ پنج میلیون تومان به بانک بازرگانی فروخته شد.

.در سال ۵۵ هم این بنا به دفتر فرح پهلوی واگذار و در نهایت به موزه آبگینه تبدیل شد. به همین استناد در سی‌ام تیر ۱۳۳۱ دفتر قوام نبوده است. این نکته‌ای است که خواندن روزنامه‌های آن روز هم تایید می‌کند.

بخشی از تظاهرکنندگان از چهارراه پهلوی و کافه شهرداری به سمت خیابان کاخ و خانه قوام در حرکت بودند. قوام دو خانه در تهران داشت. یکی در شمیران و دیگری در خیابان کاخ که به استناد برخی منابع این خانه هم از سر حادثه بعد از مرگ قوام تبدیل به سفارت شد.

این بار سفارت اسراییل. در حال حاضر هم دست گروه‌های فلسطینی به عنوان سفارت فلسطین است. به همین دلیل هم خیابان کاخ بعد از انقلاب فلسطین نام گرفت. در نهایت این که عمارت زیبای قوام السلطنه در تهران یا موزه آبگینه سالها سفارت مصر بود نه حضرت اشرف.

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling