Συμπληρώνουμε 9 μήνες εμβολιασμών μέσα σε πανδημία. Ευκαιρία να δούμε που βρισκόμαστε ως Κύπρος, ως Ελλάδα, ως Ευρώπη κ παγκόσμια. 👇
/🧵
Βλέποντας την 🇪🇺, ο % μ.ο. εμβολιασμού με τουλάχιστον 1 δόση είναι στο 67% του συνολικού πληθυσμού & στο 63% για πλήρη εμβολιασμό.
Η 🇨🇾 βρίσκεται ακριβώς στα ίδια ποσοστά της ΕΕ, ενώ η 🇬🇷 λίγο πιο κάτω (με 62% και 57% αντίστοιχα).
Την κούρσα στην ΕΕ ηγούνται 🇵🇹🇲🇹🇪🇸 με >80%.
1/
Σημείωση: αυτός ο δείκτης (% επί του συνολικού πληθυσμού κ όχι % σε >18) είναι ο πιο σωστός δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης, αφού ο ιός δεν κοιτάει ηλικίες. Ο στόχος είναι η αποτροπή μολύνσεων, νοσηλειών & θανάτων στον συνολικό πληθυσμό, κ άρα ο δείκτης πρέπει να είναι ανάλογος.
2/
Η κάλυψη της 🇨🇾 & 🇬🇷 μέχρι σήμερα κρίνονται (αντικειμενικά) ως μέτριες στην 🇪🇺 κ βάση του αρχικού προ-Δ "στόχου" κάλυψης (~70%) αλλά κ συνυπολογίζοντας ότι πλέον επί-Δ ο στόχος έχει αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω.
bloomberg.com/news/articles/…
3/
Παγκοσμίως όμως κ αναλογικά με τον πληθυσμό μας είμαστε αρκετά υψηλά σε πλήρεις εμβολιασμούς, στην 28η και 36η θέση, κυρίως λόγω της πολύ χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης πολλών χωρών αλλά και την αρχική δυσκολία χωρών με μεγάλο πληθυσμό να έχουν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο εμβολιων.
4/
Ένας δείκτης που μπορεί να σε βοηθήσει να προβλέψεις που μπορεί να πάει η κάλυψη σε βάθος χρόνου, είναι ο ρυθμός εμβολιασμού *με πρώτη δόση*.
Η 🇨🇾 κάνει ~400 εμβολιασμούς/ημέρα (μ.ο εβδ), δλδ 0.04% πληθυσμού, ενώ η 🇬🇷 κάνει ~5000/ημέρα, δλδ 0.05% πληθυσμού.
5/
Μπορεί αυτός ο δείκτης να είναι σχετικά μικρός, αλλά μιλάμε για καθημερινό αριθμό πρώην-διστακτικών ανθρώπων που αποφάσισαν να εμβολιαστούν. Με κάθε έναν/μία που εμβολιάζεται, μειώνεται το ρίσκο μόλυνσης στον άμεσο κύκλο τους = πολλαπλάσιο συνολικό όφελος.
6/
Ένα παράδειγμα που δείχνει πόσο σημαντική είναι η σταθερή (έστω κ μικρή) ανοδική πορεία στην εμβολιαστική κάλυψη, είναι το 🇮🇱 .
Το οποίο τον Απρ ήταν πρώτο παγκοσμίως με 52% αλλά 6 μήνες μετά το έχει ξεπεράσει πλέον η 🇨🇾 κ μάλλον θα το ξεπεράσει κ η 🇬🇷.
Θυμίζει λίγο Αίσωπο..
7/
Μένοντας στα δικά μας, βλέπουμε την πλήρη κάλυψη σε σχέση με τις ηλικίες σε βάθος χρόνου.
Για την 🇨🇾 είναι χαρακτηριστική η μεγάλη κάλυψη ηλικιωμένων σε σχέση με την 🇬🇷.
Στα παιδιά (<18) η κάλυψη είναι σχετικά συγκρίσιμη.
8/
Ένα χαρακτηριστικό του πλήρους εμβολιασμού σε σχέση με τις ηλικίες, έχει να κάνει με το προφίλ της κάλυψης σε βάθος χρόνου.
Είναι χαρακτηριστική η διαφορά του προφίλ κάλυψης μεταξύ 🇨🇾 και 🇬🇷 στις μεγάλες ηλικίες, ειδικά στους πρώτους μήνες των εμβολιασμών.
9/
Και επειδή οι μικρές ηλικίες φαίνεται ότι θα καθορίσουν κυρίως την τελική εμβολιαστική κάλυψη των χωρών, εντός της ΕΕ στις ηλικίες 18-24 η 🇨🇾 & η 🇬🇷 βρίσκονται αντίστοιχα στην 15η & 19η θέση, ενώ στις <18 βρίσκονται στην 17η & 21η θέση.
Αρκετά χαμηλές επιδόσεις..
10/
Βλέποντας το τί γίνεται παγκοσμίως, οι 10 χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό βρίσκονται αρκετά πίσω στο % κάλυψης του πληθυσμού τους (με εξαίρεση 🇨🇳 & 🇧🇷), κάτι σχετικά αναμενόμενο βάση του μεγέθους του πληθυσμού και τις τεχνοκρατικές δυσκολίες του μεγέθους της προσπαθειας.
11/
Στον παγκόσμιο χάρτη στους εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση, είναι εμφανές οι διαφορές μεταξύ ηπείρων, με χαρακτηριστική την μικρή κάλυψη της Αφρικής & της Ρωσίας.
12/
Όπως γνωρίζουμε, δυστυχώς η ανισότητα αυτή δημιουργήθηκε κ οδηγείται από την οικον.δυνατότητα των χωρών να προμηθευτούν & να αποθηκεύσουν ποσότητες εμβολίων, στην αρχή των εμβολιασμών και σήμερα.
13/
Κοιτώντας τις χώρες που έχουν συνεισφέρει περισσότερο με εμβόλια στο πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ, ηγούνται οι 🇺🇸🇪🇺🇯🇵🇬🇧, αλλά σε σχέση με τον πληθυσμό τους κ το GDP, οι 🇯🇵 & 🇬🇧είναι πολύ πίσω στην συνεισφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Πιο αλτρουϊστές οι Ν.Ζηλανδοί.. ❤️ 🇳🇿
14/
Κλείνω με την εικόνα της δυστακτικότητας, βλέποντας τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για κάποιες χώρες. Στα % όσων δηλώνουν εντελώς αρνητικοι για εμβολιασμό υπάρχει σαφώς μια διαφάθμιση, με τις 🇺🇸🇩🇪🇬🇧 να έχουν την αρνητική πρωτιά.
15/
Πιο σημαντική εικόνα όμως είναι το πως αλλάζει αυτή η διστακτικότητα σε βάθος χρόνου.
Σε χώρες όπως 🇨🇦 & 🇫🇷 είχαμε δραματική μείωση της αρνητικότητας σε 9 μήνες. Αλλού όμως, όπως στη 🇩🇰, δεν βλέπουμε αλλαγή, ενώ σε κάποιες χώρες όπως στο 🇬🇧 βλέπουμε και αύξηση.
16 -.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.