Σήμερα στο Documento δημοσιεύονται στοιχεία τα οποία κατά την άποψη του συντάκτη και εκδότη του, «καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι η VoxPop δημιουργήθηκε για κάνει δημοσκοπήσεις μόνο για το Documento και όσοι λένε κάτι τέτοιο είναι συκοφάντες».
Η VoxPop ιδρύθηκε 24/5/2018 από τον Γιάννη Σκλία, με μετοχικό κεφάλαιο 100€ και έδρα την οδό Κολοκοτρώνη 91 ανάμεσα σε ναυτιλιακές και εταιρείες «συμβούλων διαχείρισης ακινήτων και συμβούλων ανάπτυξης».
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Γιάννης Σκλίας, ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και στενός συνεργάτης του Χρ. Βερναρδακη σε παλαιότερο δημοσκοπικό εγχείρημα, την Common View.
Αρχικά, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ελεγχθεί το πως μια εταιρεία με 100€ κεφάλαιο και μηδέν έσοδα, μπορούσε και απασχολούσε προσωπικό για τις έρευνες που διεξήγαγε, ενώ και κάλυπτε τα πάγια έξοδα της.
Κύριο επιχείρημα της πλευράς Βαξεβάνη, είναι ότι η VoxPop δε συστάθηκε για να κάνει δημοσκοπήσεις στο Documento, αλλά «είχε διενεργήσει δημοσκοπήσεις για την Real News και για την ΕΦΣΥΝ».
Ως προς την Real, ο Ν. Χατζηνικολάου απάντησε δημοσίως ότι δεν είχε ποτέ σύμβαση με τον Σκλιά και απλώς έκανε αναδημοσιευση της έρευνας. Άλλωστε αυτό προκύπτει και από το ίδιο το δημοσίευμα της real το 2018.
Ως προς την ΕΦΣΥΝ, αν και τηρείται βολική σιγή ιχθύος, ισχύει ακριβώς το ίδιο. Η έρευνα «δεν παραγγέλθηκε» αλλά αναδημοσιεύτηκε (efsyn.gr/politiki/19637…), καθώς πρόκειται για διαδικτυακή διεξαγωγή από την ίδια τη VoxPop.
Έχει τεράστιο ενδιαφέρον εν προκειμένω, να δούμε την επιστημονική μέθοδο που ακολουθήθηκε, για να βγάλει η VoxPop αυτό το αποτέλεσμα για την Περιφέρεια Αττικής.
Αρχικά, η «VPA Analysis» δημοσίευε μια χορηγούμενη δημοσκόπηση στο Facebook, με ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.
Ποιος έβλεπε τη δημοσκόπηση; Αυτός που είχε ήδη προεπιλεγεί από τη VoxPop. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Περ. Αττικής τη χορηγούμενη έβλεπαν νέοι 17-34 που είχαν ως ενδιαφέρον να περιηγούνται σε σελίδες με θέμα τη Σοβιετική Ένωση (!;!;!).
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής, η έρευνα πήγαινε σε νεολαία που κλίνει προς τα αριστερά, γεγονός που καθοδηγεί το αποτέλεσμα προς τα εκεί που θέλει ο «δημοσκόπος». Για αυτό άλλωστε έβγαλε διαφορά 3,8% ενώ η πραγματικότητα έδειξε στον α’ γύρο +18 μονάδες.
Η εταιρεία λοιπόν είχε στο ενεργητικό της δυο ηλεκτρονικές έρευνες μέσω Facebook -με τον τρόπο που προαναφέρθηκε- έως τις 3/2/2019 που δημοσίευσε την πρώτη δημοσκόπηση στο Documento.
Ακολούθησαν άλλες δυο έρευνες: την 23/3/2019 και την 12/5/2019. Όλες έδειχναν «ντέρμπι», «καταλληλότερο τον Τσίπρα», «ανατροπή», «κλείσιμο ψαλίδας» κλπ κλπ, τα οποία βέβαια διαψεύστηκαν παταγωδώς από το αποτέλεσμα 4 διαδοχικών αναμετρήσεων.
Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο Σκλίας αναγκάστηκε να βγει στην ΕΡΤ, σε μια παρουσίαση που εκτός από το άφθονο γέλιο που χάρισε, απέδειξε πως ο άνθρωπος είναι άσχετος· ήταν απλώς ένας βολικός αχυράνθρωπος, για να μαγειρέψουν δημοσκοπήσεις, μήπως τσιμπήσει κανένας αφελής.
Λίγους μήνες μετά, ο Σκλίας κλείνει το μαγαζί και χάνεται από προσώπου γης, μαζί με τα φερέλπιδα «πιθανολογικά μοντέλα» που εισήγαγε στη στατιστική επιστήμη.
Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει, είναι ότι η VoxPop συστάθηκε με αποκλειστικό σκοπό να δημοσιεύσει τις τρεις συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις το Documento. Οι δυο προηγούμενες διαδικτυακές «έρευνες» έγιναν απλώς και μόνο για να στηθεί το αφήγημα της πρότερης εμπειρίας.
Ακριβώς αυτό το αφήγημα χρησιμοποιεί τώρα ο Βαξεβάνης για να δηλώσει σε κάθε κατεύθυνση, ότι «η VoxPop δε στήθηκε για να βγάζω εγώ δημοσκοπήσεις, ο Χατζηνικολαου και η ΕΦΣΥΝ δημοσίευσαν πρώτοι, με συκοφαντείτε».
Μπόνους σε όλη αυτή τη δυσώδη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσκοπήσεις είναι η δια sms (!!) συγγνώμη που ζήτησε ο Τσιπρας από τον Δ. Μαύρο, μόλις έφαγε το …μαύρο στις εκλογές.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.