EntomoDaily Profile picture
Doctora en Entomología 🐝🦋🐞🦟 | Fotografías, curiosidades e hilos sobre insectos y grupos afines | ¡Disfrutando de la entomología cada día! | CAST - CAT - ENG

Nov 26, 2021, 18 tweets

Per fi divendres, el que vol dir… Fil entomològic! 🧵🦋🐜🐝

Ciència ficció o realitat? Òbviament, la imatge és totalment fictícia (obra increïble de @odeith). Ara bé, creus que podrien existir insectes gegants?

Continua llegint i descobreix per què la mida sí importa⬇️

A molts els espanta pensar que hi pugui haver insectes gegants amagats a les ombres. Si bé el terme "gegant" és una mica exagerat, sí existeixen insectes que podríem considerar grans, com aquest insecte pal endèmic del SE asiàtic.

📸Phobaeticus serratipes (berniedup)

Tanmateix, seria possible que existissin insectes tan grans com a les pel·lícules, més propis de malsons? Si sou dels que ho passarieu malament, estigueu tranquils. A dia d'avui, seria impossible.

Però, per què? 🤔

1) Al·lometria i cutícula

A mesura que un organisme creix, totes les parts del seu cos ho fan seguint unes regles de proporcionalitat (al·lometria), que al seu torn s'associen a la seva funcionalitat. P. ex.: A + mida d'una au voladora, + grans les seves ales per poder volar.

Els insectes tenen dues particularitats:

- Estan coberts d'una cutícula, forta i pesada, que han de mudar.
- Són invertebrats (no tenen esquelet intern).

En el fil de la setmana passada vaig parlar, precisament, de la metamorfosi i la muda.

Així doncs, si un insecte creixés fins assolir certa mida, us podeu imaginar què li passaria, al seu cos?

Siguint les regles al·lomètriques, les seves potes haurien de ser molt més grans i voluminoses per suportar el seu pes, el qual seria encara més gran degut al gran pes del seu exoesquelet o cutícula...

…D'altra banda, sense un esquelet intern que sostingués el seu pes, les seves potes i, en general, tot el seu cos, col·lapsarien. Les potes haurien de ser, com a mínim, tan grans i voluminoses com les d'un elefant i, tot i així, no en tindrien prou.

2) Sang i oxigen

La respiració en els insectes és passiva i l'O2 viatja per un sistema de tràquees. Per la seva banda, el sistema circulatori és obert i la "sang" (hemolimfa) circula + o - lliure per l'interior del seu cos, banyant els seus teixits.

Quines limitacions a la mida suposen aquests dos sistemes?

D'una banda, les tràquees serien d'un diàmetre tan gran que el sistema passiu no funcionaria i seria necessari un mecanisme de bombeig per tal que l'O2 arribés a tots els teixits…

…Per una altra banda, amb un sistema circulatori obert, sense vasos ni cor ❤️ , la sang quedaria estancada i no seria possible transportar-la a tot el cos.

3) Concentració d'oxigen

Hi ha registres fòssils de grans insectes datats de fa 300MA. Es considera que entre el Carbonífer i el Pèrmic, els insectes van assolir la seva major mida.

Un exemple és la libèl·lula prehistòrica Meganeura monyi (il·lustració: Emily Willoughby).

Se sap que, aleshores, la contració d'O2 atmosfèric era superior al 30% (actualment és del 21%), de manera que un sistema de respiració passiu podia funcionar en insectes de certa mida.

Actualment, però, seria impossible ❌.

4) Depredació

En èpoques més recents en l'escala geològica (150MA), l'O2 augmentà, però no així la mida dels insectes. Segons hipòtesis, es creu que a mesura que augmentava la pressió de depredació, es seleccionaven insectes de mida + petita.

📸cmeaux

La depredació limitaria molt la mida dels insectes, ja que després de cada muda aquests passen per una fase de baixa activitat fins que la cutícula s'endureix.

A major mida, més fàcil ésser localitzat per un depredador i acabar...dins del seu estómac.

Ja per acabar, alguns us preguntareu: I els artròpodes aquàtics? Sí, és cert que hi ha artròpodes realment grans a les profunditats, com el cranc gegant japonès 🦀...

📸Macrocheira kaempferi, Museu Nacional de Natura i Ciència, Japó (Irene Lobato)

Tanmateix, sota l'aigua les regles canvien (i molt!). Entre altres coses, la falta d'esquelet no sol ser un impediment i existeixen moltes estratègies diferents per assegurar l'intercanvi de gasos que no depenen de tràquees.

Espero que us hagi agradat! I si us han quedat dubtes, sempre podeu ampliar informació amb aquest post que vaig escriure per @AYNIBiology: bit.ly/3FM9DdW

Fins el proper fil! 🐜

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling