EntomoDaily Profile picture
Doctora en Entomología 🐝🦋🐞🦟 | Fotografías, curiosidades e hilos sobre insectos y grupos afines | ¡Disfrutando de la entomología cada día! | CAST - CAT - ENG

Dec 3, 2021, 19 tweets

Ja és divendres, i això vol dir… #fil entomòlogic 🧵!

És probable que algun cop hagis vist als arbres estructures com les de la foto. Sabies que moltes les causen insectes? Amb tots vosaltres, les gales: un ecosistema en miniatura ⬇️

📸Gala d'Andricus kollari (Jamie McMillan)

Les gales són estructures que resulten del creixement anòmal de diferents teixits o òrgans vegetals 🌿, els quals pateixen 3 processos:

- Hipertròfia: creixement
- Hiperplàsia: multiplicació cel·lular
- Neogènesi: formació de nou teixit

Això fa que el teixit creixi.

Les gales poden estar causades per virus, bacteris 🦠, fongs 🍄, altres plantes 🌿, àcars 🕷️ i insectes 🐝. Les gales induïdes per insectes són les més freqüents i, de totes elles, les causades per himenòpters (vespes de les gales), són les més diverses, complexes i cridaneres.

Les vespes de les gales (Fam. Cynipidae) es troben distribuïdes sobretot a l'hemisferi nord. Són de mida petita (uns pocs mm) i viuen com a paràsites de diferents plantes, concretament com a endofitòfagues especialitzades.

📸Wedontneedfeatherstofly

I què vol dir això, exactament? 🤔

La femella adulta pon un ou a l'interior del teixit o òrgan vegetal de la seva elecció fent servir el seu ovopositor (la relació hoste vegetal - espècie de vespa sol estar molt conservada).

L'activitat de la larva (alimentació) fa que la gala creixi, formant-se més i més teixit nutrici. Amb el temps, la gala deixa de créixer (madura), moment que coincideix si fa no fa amb les darreres fases del desenvolupament de la larva.

📹Gales d'Andricus quercuscalicis

Quan la larva assoleix la mida adequada, pupa i emergeix la forma adulta, la qual haurà d'enfrontar-se a un gran repte: obrir-se pas a través de les parets de la gala fins a l'exterior, fet que aconsegueix gràcies a les seves mandíbules.

D'aquesta manera, es tancaria el cicle…

… O, com a mínim, una part d'ell, doncs moltes espècies alternen entre una generació "sexual" (amb ♂️ i ♀️ que s'aparellen després d'emergir) i una partenogenètica (només femelles).

I aquí ve el més curiós de tot plegat: en molts casos, adults i gales de cada generació són morfològicament diferents, podent semblar espècies diferents.

Fins i tot l'hoste vegetal i l'òrgan o teixit objectiu poden variar…

📸 Biorhiza pallida. D'esquerra a dreta:

1) ♀️ sexual, alada (Malcom Storey)
2) ♀️ partenogenètica, sense ales (AJC1)
3) Gala generació sexual en brots de roure (Charlie@LincsBeetles)
4) Gales generació partenogenètica en arrels de roure (Jan-Willem Wertwijn)

Al marge del fascinant cicle de vida de les vespes inductores de gales, les gales en sí amaguen al seu interior un increïble ecosistema en miniatura…

1. Inquilins

Cinípids incapaços d'iniciar gales per sí sols que viuen com a "okupes" d'altres gales, les quals modifiquen. Les ♀️ ponen ous en gales en formació. Les seves larves competeixen per l'espai i l'aliment amb la vespa inductora.

📸Synergus brevicornis (Irene Lobato)

2. Parasitoides

Sobretot vespes de la SuperFam. Chalcidoidea. Parasiten larves de vespes inductores i inquilines. Torymus spp. actuen en els últims estadis del desenvolupament de la gala, fent servir els seus llargs ovopositors per atravessar la gala i arribar fins les larves.

3. Entomofauna secundària

Després de l'abandonament de la gala, altres artròpodoes s'aprofiten dels seus teixits (com aliment o refugi) com a successors secundaris: escarabats 🪲, arnes 🦋, mosques 🪰, trips, etc.

Per acabar…

DADA CURIOSA [1] ‼️

Les gales no tenen per què ser perjudicials per la planta. De fet, algunes fins i tot en milloren certs artibuts (p. ex. més capacitat fotosintètica)…

… Ara bé, la seva presència massiva i la natura d'algunes gales pot causar estralls, fins el punt d'esveneir greus plagues forestals. P. ex.: Dryocosmus kuriphilus en fulles de castanyer o Andricus quercuslaurinus en branques de roures mexicans.

📸Andricus quercuslaurinus

DADA CURIOSA [2] ‼️

Cada espècie de vespa indueix sempre el mateix tipus de gala. És a dir, cada vespa té associada una morfologia de gala única, independentment que la planta hoste sigui la mateixa que la d'una altra espècie.

Si t'ha agradat el fil, no dubtis en fer RT per tal que més gent en pugui gaudir ☺️.

Fins el pròxim divendres! 🐜

*Correcció

En vaig deixar un tweet al fil en català que sí apareix al fil en castellà 😅. Aquí el teniu:

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling