Dirk van Straalen Profile picture
Veldecoloog & vogelonderzoeker in Deltagebied en Noordzee. Voorzitter Werkgroep Zeearend Nederland. Boerenzoon. Tweets op persoonlijke titel.

Feb 7, 2022, 13 tweets

Een door een windturbine gedode #zeearend zorgt keer op keer voor veel commotie. Kunnen deze slachtoffers voorkomen worden? Als Werkgroep Zeearend Nederland krijgen we veel vragen en reacties over windparken. Kort een inkijkje in dossier zeearenden versus windenergie (1)

Feitjes: 15 zeearenden gezenderd ('19-'21), 3 dood, 3x onnatuurlijk. 1x trein, 2x windturbine.
In '18 een exemplaar op paar 100m van recente vindplaats. Het eerste Nederlandse turbine slachtoffer was in 2008, Biddinghuizen. Allen binnen @FlevoNieuws dus. (2)

De zeearend is in Nederland een zeldzame, maar in aantal toenemende, broedvogel. Het aantal slachtoffers door turbines is onder zeearenden relatief hoog. Toch zijn in Nederland weinig voor zeearenden passende maatregelen getroffen. Hoe kan dit? (3)

Alleen @windparkkrammer en Oostflakkee, beide Krammer-Volkerak, namen maatregelen in de vorm van @DTBirdSystem. Ook hier werden maatregelen of ontheffing niet nodig geacht in natuurtoets (MER). Dit zien we overal, zo ook bij windpark Zeewolde van recente slachtoffer. (4)

In het artikel van @HughJansman en Ralph Buij waarschuwen zij al voor onderschatting risico's van windturbines voor zeearenden.
Geen ontheffing nodig, maar nu toch een slachtoffer. Realiteit versus papier. Kloppen de lichtzinnige conclusies in natuurtoetsen überhaupt wel? (5)

Nee, die kloppen niet en dat is een zorgwekkende trend voor @GroeneBureaus. Slachtoffers waren te verwachten, ook zonder ons zenderonderzoek was dit klip en klaar. 1 slachtoffer is al snel significant effect op populatie. (6)

In periode 2006-'21 groeide populatie broedvogels van 1 naar 21 paar (werkgroepzeearend.nl). In 2016 (oplevering MER) was dit 9 paar. Momenteel vliegen er tussen de 40-50 adulte zeearenden in NL en 30-40 jonge vogels (<5 jaar). 1 dode is dus altijd >1%. (7)

Zeearenden kunnen territorium hebben van 20-50km². Binnen 10km² van hun nest zijn wekelijkse vliegbewegingen te verwachten. Daarbij is allang uit literatuur allang bekend dat ze elk habitat gebruiken. Elk NL broedpaar loopt dus verhoogd risico. (8)

Want zeearenden vliegen flink deel vd tijd op een hoogte waardoor ze risico lopen. Met name jonge vogels pendelen frequent tussen natuurgebieden (OVP-Randmeren-Veluwe en Zoete Delta - Flevo). (9)

In MER Zeewolde wordt hiervoor data van @waarneming gebruikt. Dat kan niet, dat gaat in tegen bestaande wetenschap. Zeewolde ligt nl <1 km van OVP en binnen range van 3 km van nest. Het afdoen van vliegbewegingen als 'incidenteel' is onjuist. Verhoogde kans slachtoffers! (10)

Dit zien we dus op veel locaties. Onderbouwing die niet klopt en bagatelliseren risico's. Gevolg: dode zeearend, windpark is overtreding, afbreuk draagvlak windenergie! De realiteit is al sinds 2006 helder: binnen <10km van nest hoog risico. (11)

Hoog tijd voor sterke verbetering in onderbouwing van natuurtoetsen van leden @GroeneBureaus. We, en ecologen in het bijzonder, hebben morele plicht om risico's voor vogels en vleermuizen te minimaliseren. Stop met wegschrijven en start met toepassen van oa detectiesystemen (12).

Hoog tijd voor landelijke beleid voor natuurinclusief bouwen windparken. 😉 Ook voor behoud draagvlak. @Pieter_Grinwis @estherouwehand @DerkBoswijk @HenriBontenbal @LauraBromet @PieterOmtzigt zet hem op! 😊

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling