EntomoDaily Profile picture
Doctora en Entomología 🐝🦋🐞🦟 | Fotografías, curiosidades e hilos sobre insectos y grupos afines | ¡Disfrutando de la entomología cada día! | CAST - CAT - ENG

Mar 11, 2022, 26 tweets

"Si menges figues, estàs menjant insectes"

Has sentit algun cop aquesta frase? És certa? 😱

T'ho explico en aquest nou #fil entomològic. Et ben asseguro que no tornaràs a veure-les (ni a menjar-les) de la mateixa forma ⬇️

Per si no les coneixies, les figues són el que coneixem com a "fruits" d'estiu de la figuera (Ficus carica), els quals maduren entre agost i octubre. Algunes varietats també produeixen un tipus de "fruit" més bast i menys dolç que les figues a finals de la primavera: la figaflor.

Les figueres pertanyen al gènere Ficus (~750 spp), plantes majoritàriament perennes (arbres, arbustos i enfiladisses) d'estès ús ornamental. Ficus es distribueix àmpliment a la zona intertropical, tot i que algunes espècies es troben també en regions temperades.

Una d'aquestes excepcions és, precisament, la figuera, espècie originària del sud-oest d'Àsia però cultivada des de l'antiguitat al Mediterrani. Es considera una de les primeres plantes cultivades per la humanitat.

Tot i que les figues són les més comercialitzades i apreciades per la seva dolçor, totes les plantes d'aquest gènere produeixen "fruits" suculents.

A hores d'ara ja t'hauràs adonat que he escrit vàries vegades el terme "fruit" entre cometes. Per què? És que no ho són pas?

Doncs sí... i no. Aquests "fruits" són, en realitat, una infrutescència única anomenada siconi, un fruit compost o múltiple amb un orifici basal, l'ostíol. Al seu interior i protegides per les parets carnoses hi trobem les flors, les quals esdevindran petits fruits (aquenis).

Generalment, les figueres destinades a consum humà són monoiques: dins la figa hi ha tant flors femenines com masculines. Tanmateix, també existeixen varietats de F. carica, així com altres espècies de Ficus, que són dioiques (figues amb flors femenines o masculines).

Quina bogeria aquests Ficus, no?

Doncs seu, perquè encara no has vist res!

Que hi ha, de la seva reproducció? Com es pol·linitzen si les flors són internes?

Toca parlar dels seus pol·linitzadors: les vespes de les figues 🐝

La pol·linització de les plantes d'aquest gènere és el resultat d'un intricat procés de coevolució entre aquestes i els seus pol·linitzadors.

Si vols saber-ne més, t'animo a llegir aquest fil sobre la coevolució entre plantes i insectes 👇

Les vespes de les figues pertanyen a la família Agaonidae (Superfamília Chalcidoidea). Tot i que es tracta com un grup homogeni, certs estudis suggereixen que els integrants d'aquesta família tindrien orígens diversos, agrupats originalment tan sols per la seva relació amb Ficus.

Dins d'aquesta família, només les 🐝 de les subfamílies Agaoninae, Kradibiinae i Tetrapusiinae són pol·linitzadores de Ficus. En el cas de la figuera, qui pol·linitza és la ♀️ de Blastophaga psenes (Agaoninae) 👇. Cada espècie de vespa pol·linitza 1 o 2 espècies de Ficus.

Però anem al gra: com les pol·linitzen? Aquí és on comença la festa.

La primera barrera per accedir a les flors és accedir a l'interior del "fruit", el siconi. Us enrecordeu de l'ostíol, l'orifici basal? Doncs és per allà per on han d'entrar.

I quin és el problema? Doncs que l'ostíol és un orifici minúscul. Així doncs, les ♀️ de vespa, que són les que l'atravessen, han de fer un sacrifici enorme: perdre les ales i fins i tot les antenes en el procés, arrancades en fregrar-se contra les seves parets estretes.

Però la recompensa bé s'ho mereix.

Si la planta és monoica (flors ♀️ i ♂️ juntes), un cop dins el siconi les 🐝 ponen els ous a l'interior de les flors ♀️, dins les quals es desenvoluparà una larva alimentant-se dels teixits propis del "fruit" (la figa a les figueres).

Tanmateix, no totes les flors ♀️ contindran larves. L'ovopositor de les 🐝 no és massa llarg i només ponen ous en flors de pistil curt, mentre que les de pistil llarg reben el pol·len que duen al seu cos les 🐝, donant lloc a les llavors.

Després de la posta, les 🐝 moren.

Els primers adults en "néixer" són els ♂️, sense ales. Les seves funcions abans de morir es limiten a:

1) Cercar ♀️ en desenvolupament per fecundar-les
2) Foradar les parets del siconi per facilitar la sortida de les noves ♀️ (l'ostíol es tanca després que entrin les ♀️ "mare")

Així doncs, perquè neixin les noves ♀️ han de morir les ♀️ "mare" i els nous ♂️, germans de les noves ♀️ a les quals fecunden. Ni en les millors telenovel·les!

De fet, @AzucenaMS ja ho va explicar com si es tractés d'una:

Per tancar el cicle, les ♀️ fecundades, ara ja desenvolupades, han d'atravessar els orificis excavats pels seus germans per sortir a l'exterior del siconi a la cerca d'un altre "fruit" on fer la posta. En aquest moment, les flors ♂️ ja són madures i plenes de pol·len...

... de manera que en sortir, les vespes ♀️ queden cobertes de pol·len que duran a un altre "fruit", completant així el cicle reproductiu de la planta.

En conclusió: coevolució de 🐝 i 🌿= reproducció dels dos. Un "win-win" de manual.

PERÒ LA COSA NO ACABA PAS AQUÍ...

Algunes vespes i plantes del gènere Ficus defugen el sistema i s'aprofiten del seu company evolutiu sense que aquest rebi res a canvi.

En Ficus amb flors ♀️ i ♂️ separades (dioics), quan una vespa accedeix a un "fruit" (siconi) ♀️ es troba amb què totes les flors...

...són de pistil llarg, de manera que no poden fer la posta i moren sense completar el seu cicle de vida. Ara bé, el pol·len que transportaven procedent d'un siconi ♂️ sí permetrà pol·linitzar les flors ♀️ i tancar el cicle vital de la planta. Quines penques, oi?

Però les plantes no són les úniques espavilades. Algunes vespes paràsites i cleptoparàsites relacionades amb les figues, per exemple, utilitzen els seus llargs ovopositors per atravessar la paret del siconi i introduir-hi els ous sense que hi tingui lloc la pol·linització.

Per acabar, no voldria pas oblidar-me del primer tweet i la frase "si menges figues, estàs menjant insectes", doncs més d'un/a a aquestes alçades ja estarà plantejant-se no menjar figues mai més 😂.

Així doncs, és certa, aquesta afirmació?

Sí... i no 👇

Un cop mortes, tant les vespes ♀️ "mare" com els ♂️ són digerits pels enzims del siconi i amb el temps no hi queda cap rastre. En qualsevol cas, quan et menges una figa t'estàs menjat un "fruit" enriquit amb vespes, però no et trobaries les vespes senceres. Més substància.

D'altra banda (ara respirareu alleugerits), moltes figueres destinades a consum són varietats partenocàrpiques sense llavors en el creixement de les quals no hi intervé cap vespa.

En qualsevol cas, si quan et mengis una figa notes quelcom cruixent... són llavors, no pateixis 😂

I fins aquí el fil de la setmana!

Com sempre, si us ha agradat m'ajudeu molt fent RT al primer tweet per tal que arribi a més gent ❤️

Fin els proper fil! 🐜

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling