0) #AvalancheSummit benim gibi Avalanche'ın gelecekte neler yapacağını merak edenler için güzel bir etkinlik oluyor çünkü genelde Avalanche ekibinin ne yaptığından ancak işler tamamlandığında haberdar oluyoruz. Tahmin edilebilir şeyler olsalar da bu sefer bir miktar alfa aldık.
1) İlk büyük haber Core isimli yeni Web ve Mobil Cüzdanı oldu. Bu hamleyi bekliyorduk çünkü Avalanche her ne kadar uyumlu olsa da Metamask'dan bir takım sebeplerden dolayı şikayetçiydi.
2) Bu sorunlardan ilki Metamask'ın Avalanche'ın hızlı finality sunan yapısını kullanıcılara iyi şekilde yansıtamamasıydı. Normalde Avalanche'ın saniyenin altında hızlarla transferleri onaylaması gerekirken kullanıcılar bunu deneyimleyemiyordu.
3) Yaşadıkları bir diğer sorun Metamask'ın Gas estimate algoritmasıydı. Avalanche'ın yüksek fee değerlerini gördüğü dönemde Metamask'ın bu algoritmasından şikayet edilmişti. Fakat sonrasındaki Snowman++ güncellemesiyle sorunlar çözülmüştü.
4) Yaşadıkları bir diğer sıkıntı ise Metamask'ın sıkıntılı Ledger desteğiydi. Benim de çok sıkıntı çektiğim oldu. Core'un en önem verdiği noktalardan birisi Ledger desteği.
5) Bir diğer önemli duyuru Bitcoin köprüsü oldu. Her ne kadar buna "Native" denmesini yanlış bulsam da Bitcoin desteği çok önemli. Örneğin Collateral ihtiyacı olan DEFI uygulamalarına çok faydası olacaktır.
6) Avalanche-v2
Sisteme eklenecek Chekcpoint sistemiyle Node'ların ağ ile çok daha hızlı senkronize olması sağlanacak.
7) DAG'ın abartılan bir yapı olduğundan daha önce bahsetmiştim. Avalanche'da da DAG kullanan X-Chain yeterli talep ve adaptasyonu görmedi. Bu sebeple X ve P Chain birleştirilecek. X Chain'de kullanılan AVM'nin de Blockchain hali Subnet'lere sunulacak.
8) EVM için yeni geliştirmeler planlıyorlar.
Bunlardan ilki Ethereum tarafından EVM'i yüksek kapasitede çalıştırmama sebepleri olarak gösterilen State büyümesinin performansa etkisini çözecek bir çözüm.
9) Diğeri ise blockchainlerin ihtiyaçları için özel dizayn ettikleri bir Database olan Mangrove.
Mangrove enteresan kök yapısı olan bir ağaç. Data yapılarında farklı bir "ağaç" yapısı kullandıkları için seçmişler muhtemelen. State sorununun çözümüne de katkısı olabilir.
10) Üzerinde çalıştıkları yeni Subnet tiplerinden de bahsettiler. Bunları sayarsak, ilki transferlerin içeriğinin belli olmasının kullanıcılara yarattığı zarar olan MEV'i transfer içeriğini yayınlamayı geciktirerek çözmeye çalışan bir Subnet.
11) ZK-SNARK ve diğer cryptographic yöntemlerle gizlilik sağlayacak bir Subnet.
12) Quantum Bilgisayarlara karşı dirençli olması için Lattice-based Cryptography kullanacak bir Subnet.
13) WASM kullanan bir Subnet.
Buraya bir parantez açmak istiyorum. Bu duyurdukları çoğu VM aslında Subnet geliştiricilerine örnek teşkil etmesi için geliştirilen şeyler. Önceliklerinin hala EVM olduğunu söylediler.
14) Ethereum geliştiricilerinden Péter Szilágyi'nin de etkinliğe katılması ve kendisine gösterilen sevgiden memnun kalması Avalanche'ın EVM'e ve geliştiricilerine verdiği önemi gösterme açısından önemliydi.
15) Cross-subnet Communication
Subnet'ler arası genel bir köprü standartının oluşturulacağı ve bu sayede rahat şekilde varlık transferi yapılabileceği de geleceği netleştirilen bir diğer geliştirme oldu.
16) Daha öncesinde süren davaları fonlayabileceğiniz Initial Litigation Offerings(ILO) duyurmuşlardı. Buna şimdi de Initial Film Offerings(IFO) eklendi. Bu sayede yeni çıkacak filmleri fonlayabileceksiniz.
17) Daha önce duyurdukları DEFI odaklı Avalanche Rush ve Subnet odaklı Multiverse programlarının geliştiriciler için hala devam ettiğinden bahsettiler.
18) Wall Street ve regüle enstitülerin talep ettiği "Walled Garden" gibi kontrol mekanızmalarından ve bu şirketlerle olan işbirliklerinden bahsedildi.
19) Gelelim benim daha önce de negatif bulduğumu söylediğim duruma. Etkinlikte Algoritmic Stablecoin ve Layer-1 to Layer 1 işbirliklerinden de bahsettiler. Bunlardan bahsetme sebeplerinin UST ve Terra olduğu açık. Bu tarz bir işbirliği Avalanche'a çok ciddi riskler ekler.
20) Bir çok isim Terra'nın işleyişinin neden riskli olduğunu defalarca anlattı. Geçenlerde Galois Capital de Terra'nın bütün ekosisteme risk oluşturduğundan bahsetti. Bu tarz hareketleri sorumsuz buluyorum.
21) Bu tarz bir işbirliğini 3 Arrows Capital gibi 2 platformla da yakın ilişkileri olan VC'lerin teşvik ettiğini düşünüyorum. Onların kendi itibarlarını çarçur etmesini umrumda değil fakat Avalanche'ın bu tuzağa düşmemesi gerekir.
22) Hazır Bitcoin desteği gelmiş. Merkeziyetsiz dolar gerekiyorsa Avalanche'ın üzerinde Bitcoin rezervi ile desteklenen düzgün bir StableCoin çıkarılabilir. Avalanche piyasadaki dandik ponzi oyunlarına mı muhtaç?
23) Bu problemi geçersek bence güzel bir etkinlik oluyor. Yeni oyun ve uygulama duyuruları da oluyor. Onları da takip edebilirsiniz. Ben oyunlardaki işleyişleri genel olarak idealden uzak bulsam da @PlayAscenders gibi oyunlar meraklıların ilgisini çekti.
24) Şimdilik bu kadar, etkinlik hala devam ediyor buarada. Şu adresten takip edebilirsiniz.
live.avalanchesummit.com
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.