Aster Berghe Profile picture

Mar 31, 2022, 16 tweets

Waarom denk je dat @colruyt (een bedrijf dat er fier op is dat ze geen eurocent te veel spenderen) investeerde in het opzetten en onderhouden van een eco-score databank voor hun producten? Ze lopen al vooruit op de komende wetgeving.
1/

Het begint met scores om je 'te helpen'. Om je makkelijker 'de juiste keuze' te laten maken.

Je weet wel, dé keuze die je volgens de overheid moet maken om een 'goed mens' te zijn.

2/

Vervolgens wordt het gebruik van die score verplicht (zoals bv de epc-score en het e-peil).

En nog een beetje later wordt u verplicht om de juiste score te halen.

Als je woning niet de correcte energiescore haalt dan wordt je verplicht om te renoveren.

Als je auto niet de juiste score haalt dan mag je geen #LageEmissieZone meer binnen (tenzij je betaalt want dan speelt die uitstoot geen rol meer).

4/

Straks worden al die scores gelinkt aan je aankopen, consumpties en verplaatsingen gecombineerd en afgetrokken van je persoonlijk #co2budget' op basis waarvan bepaald wordt hoe en hoever je je die maand of dat jaar nog mag verplaatsen, of je nog vlees mag eten,...
5/

Cruciaal om dergelijk totalitair systeem op poten te zetten is dat mensen geen 'ongeregistreerde' aankopen meer kunnen doen.

Dus wordt er een #WarOnCash gevoerd. De overheid maakt cash voor banken duur en risicovol. Ondernemers worden verplicht om elektronisch te werken.

6/

Eerst worden ondernemers verplicht om elektronische betalingen te aanvaarden. Zodat de klant de 'keuze' heeft.

Daarna wordt cash verboden want "Tja, je kan toch overal elektronisch betalen."

(Note: Zoveel mogelijk cash betalen is een vrijheidslievende daad!)
7/

Daarna volgt het automatisch blokkeren van je betalingen wanneer je #co2budget op is.

"Swedish fintech company Doconomy has launched a new credit card that monitors the carbon footprint of its customers - and cuts off their spending when they hit their carbon max."

8/

Omdat al je betalingen (bv voor de rest van de maand) blokkeren problemen oplevert, komen ze dan met een 'oplossing':
Een nieuwe vorm van digitaal geld, Central Bank Digital Currencies (CBDCs), dat 'programmeerbaar' is en waarbij de overheid kan finetunen wat ze toelaten.
9/

Bij 'programmeerbaar geld' kan de overheid dan bv bepalen welk deel van je loon aan welke producten of diensten kan worden uitgegeven. Slechts een deel kan dan gebruikt worden om bv vlees te kopen (zogezegd om je co2 voetafdruk klein te houden).
10/

Je ziet zo al dat politici, die je gedrag nu al willen sturen met een suikertaks, vettaks,... de programmeerbaarheid van CBDCs zullen gebruiken om ook op dat vlak nog extremer in je leven in te grijpen.

De controlemogelijkheden blijven niet enkel beperkt tot wat je koopt. 11/

Ook wanneer je niets koopt, wanneer je beslist te sparen, kunnen ze ingrijpen. Bij programmeerbare CBDCs heeft de overheid de mogelijkheid om een negatieve rente toe te passen en je geld te laten vervallen.

12/

Stel je een wereld voor waarin je niet kan sparen, waarin je voor grotere/onverwachte kosten (zoals een nieuwe wasmachine of een de reparatie van een lekkend dak) telkens een lening moet aangaan bij de bank, waarin je niks kan opzij zetten voor je oude dag. 13/

Stel je een wereld voor waarin je geen autolening meer krijgt (en dus geen CBDCs die geprogrammeerd zijn zodat ze voor de aankoop van een auto gebruikt kunnen worden kan bemachtigen) tenzij een ambtenaar oordeelt dat jij die auto nodig hebt voor je werk. 14/

Ver gezocht? Politici geven nu al aan dat ze richting een wereld willen gaan waarin minder mensen een eigen auto hebben of kunnen betalen:
15/

Agustín Carstens, bestuurder bij de Bank voor Internationale Betalingen, zegt het hier zelf: bij CBDCs heeft de centrale bank "absolute control" over hoe een specifieke hoeveelheid geld gebruikt wordt.
16/

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling