🚨 #leestip! @BM_Visser heeft een goede column geschreven over de toekomst van de koperen plaat in de Nederlandse elektriciteitsmarkt. Mensen die mij al wat langer kennen/volgen, weten dat dit een onderwerp is waar ik bij TenneT intensief mee bezig ben. Hieronder mijn reflectie⬇️
Allereerst. Martien schetst een goed beeld van biedzones, als basis van ons marktmodel. Nederland is nu 1 biedzone, en voor marktpartijen is het net als het ware een koperen plaat. Zij kunnen handelen met iedereen in Nederland, en hoeven zich niet druk te maken over netcapaciteit
Biedzones en de elektriciteitsmarkt is gebaseerd op 3 basisprincipes: Vrijheid van aansluiting, vrijheid van transactie en vrijheid van dispatch.
Maar deze principes komen onder druk als er veelvuldig congestie is, want in de praktijk is het netwerk natuurlijk geen koperen plaat
TSOs (en DSOs) doen allereerst hun uiterste best congesties te voorkomen met netinvesteringen en (inter)nationale coördinatie. Indien er toch congesties zijn, worden remedial actions zoals redispatch ingezet. Als dat allemaal niet genoeg is, komt een biedzone-aanpassing in beeld.
De biedzone-indeling is bepalend voor heel veel aspecten in de energiemarkt. Ingrijpen in de biedzone-indeling is daarmee een vergaande maatregel die veel goeds kan brengen, maar ook een stap die je als land niet lichtzinnig toe wil besluiten.
De fundamentele vraag is wat het omslagpunt is dat het, bij de huidige biedzone-indeling niet meer te bolwerken is. Omdat hernieuwbare investeringen sneller gaan dan netinvesteringen. Omdat de kosten en hoeveelheden voor congestie uit de klauwen lopen. Dat is verdomd lastig.
Daar bovenop komt nog een andere fundamentele vraag. Met al die hernieuwbaar en al die veranderingen, kun je eigenlijk wel een nieuwe passende stabiele biedzone-indeling vinden? Of moeten we de stap maken naar nodal pricing, met elk punt in het netwerk een eigen prijs?
Al met al staan we voor een kruispunt. Gaan we verder met de huidige biedzone en accepteren we congesties en de kosten om die op te lossen? Breken we de koperen plaat op in kleinere koperen platen waarbinnen de basisprincipes in ere worden hersteld? Of laten we alles los?
Concreet: er worden wel stappen gezet. Op basis van EU regelgeving voeren de TSOs gezamenlijk een 'Bidding Zone Review' uit. In deze studie worden alternatieve biedzone-indelingen bestudeerd, leidend tot een aanbeveling om de huidige biedzones te behouden of aan te passen.
@BM_Visser stelt in zijn column voor om te kijken wat een kleinere biedzones zouden kunnen brengen. TenneT heeft eerder een suggestie gedaan om in de Bidding Zone Review een biedzonesplitsing van Nederland in 3 zones te bestuderen. Maar, dit is slechts een suggestie!
Of we dat daadwerkelijk gaan onderzoeken, ligt nu in handen van ACER. ACER moet namelijk nog een besluit nemen welke biedzones bestudeerd moeten worden. ACER doet dat op basis van, door de TSOs uitgevoerde, nodal pricing berekeningen, die ze gaan clusteren tot nieuwe biedzones.
Dat besluit wordt eind juli verwacht. Nog even afwachten dus of we voor NL aan het rekenen moeten gaan aan een splitsing! Maar áls we dat moeten gaan doen, moet de Nederlandse staat begin 2024 een besluit over de toekomst van de NL biedzone gaan nemen.
acer.europa.eu/events-and-eng…
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.