Aquest dimarts, 28 de juny, comença el #PoesiaiMés2022, una edició molt especial, entre d’altres motius perquè hem decidit sortir de la nostra zona de confort i apostar més que mai pel risc, per la diversitat i per un discurs gens complaent.
Davant dels moments actuals, crec que els festivals han de ser altaveus dels reptes del present i laboratoris d’acció comunitària.
Us recomano anar llegint el fil amb aquesta banda sonora... una llista amb alguns dels artistes que definiran els sons i les olors d’aquest #PoesiaiMés2022:
open.spotify.com/playlist/5kjjR…
El primer element és la campanya de comunicació (de @soonintokyo com sempre). Ens agrada sempre plantejar-nos la imatge del festival com un element més de la programació, un element que no només comunica sinó que prova d’empeltar-se en la programació i el discurs del festival.
En una primera fase vam publicar una esquela en què anunciàvem la mort de la poesia. Però de debò que la poesia ha mort? De debò que no hi ha espai per a la poesia en aquest món salvatge? Nosaltres no hi podem renunciar. “La poesia ha mort. Visca la poesia!”
Entrem en el programa... La poesia és veu i respiració, així que aquest any volem obrir el festival més que mai a l’experimentació vocal tant des de la poesia com des de la música: Tarta Relena, MuOM, Víctor López, Santiago Latorre, Bartomeu Ferrando, Ginebra Raventós...
Per si encara no l'heu vist, vídeo d'un tema meravellós de @tartarelena, "Las alamedas": (serà un dels que interpretaran el dissabte 9 a la @FundacioPalau, al parc de Can Muntanyà).
Som un festival del maresme. Al @poesiaimes reivindiquem el nostre territori més immediat i tot el que s’hi genera. És una reivindicació del km 0 però també un toc d’atenció sobre el nostre entorn més immediat, que amb la crisi climàtica mostra encara més la seva fragilitat.
Espais privilegiats i propostes com les @thetyets (amb el seu aclamat "Animalari urbà"), Rafael Vallbona i “Ocellim ocellam” ens recordaran que el Maresme té molts tresors i que l’hem de cuidar.
Algunes propostes del #PoesiaiMés20222 escolten atentament l’entorn: Jansky juga amb el so dels insectes a "Insecta dance music", una proposta de poesia, electrònica i ecologia, mentre que Rosa Suñer i Roser Domènech escolten l’espai immediat per activar versos i moviments...
En aquest diàleg amb l’entorn immediat també ens volem acostar a la nova fornada d’artistes que s’atansen a la música popular per actualitzar-la i dotar-la de nou sentit: Arnau Obiols, Verde Prato, Tarta Relena...
Aquest tema de Verde Prato em semblan una delícia i serà un dels que segur que sonarà a la cloenda del festival, el 10 de juliol:
Seguint l’esperit de Palau i Fabre, l'instigador del festival, volem que sigui un festival de descobertes i de veus emergents: Raquel Pena, @polguapolgua, Anna Gas, Remei de Ca la Fresca, Àngels Moreno, Nu Drama, Ariox, Gonzalo Hermo, Mar Grimalt, Amaia Miranda, Sandra Monfort...
Al costat de les veus emergents, poetes que han obert moltes portes en les darreres dècades, referents que no poden faltar al festival: Biel Mesquida, Antònia Vicens, David Castillo, Enric Casasses @e_casasses, Chus Pato...
I autors que ja s’han fet un bon lloc en el panorama actual de la poesia catalana: Maria Callís, Jaume C. Pons Alorda, Àngels Gregori...
Deixo aquest vídeo de @remeifresca i més tard continua desgranant el programa del #PoesiaiMés2022, que aquest any el programa ve ben carregat...
@Indian_Runners
Reprenc el fil...
Al #PoesiaiMés2022 no oblidem tampoc els mestres ja traspassats: Damià Huguet i Miquel Àngel Riera reviuran a la @fundaciopalau, mentre que Espriu i Ferrater dialogaran al Teatre Principal d’Arenys i Maria Pla ens acostarà els poemes de Ricard Creus, gran amic de Palau i Fabre.
i no volem deixar de presentar nous formats i propostes en espais singulars: el programa doble de Josep Ramon Roig i @petitdecaleril al Pou de Glaç de Canyamars, l’acció de Rosa Suñer i Roser Domènech a Can Muntanyà, el concert de Muom i Manel Ollé a l’església de Caldetes...
Per cert, em canten pel pinganillo que ja queden poques entrades per al concert de Josep Ramon Roig i El Petit de Cal Eril el diumenge 3 i per al de Pascal Comelade i Enric Casasses el dijous dia 7... Com sabeu, els nostres aforaments són petits (i les cues a la barra ben curtes)
Més coses del #PoesiaiMés2022! Aquest any presentem 2 exposicions a la @FundacioPalau: una sobre la poesia concreta de Felipe Boso i Guillem Viladot i l’altra sobre la imatge del festival, creació de @soonintokyo. Es podran veure del 7 de juliol i fins al 2 d’octubre.
Coincidint amb l'exposició que repassa la imatge del POESIA i + entre 2013 i 2022, tenim una petita sorpresa per als hooligans del festival: reeditem la mítica bufanda de 2018 (en vermell!). La podreu comprar durant els dies del festival (edició limitada).
A veure, què més tenim...
També ens venia molt de gust recuperar alguns noms cabdals de la creació poètica a casa nostra: Josep Ramon Roig torna a recitar després de molts anys, @ecasasses torna a tocar el triangle amb Pascal Comelade, Bartomeu Ferrando ens acosta als seus experiments poètics...
He de dir (apunt personal) que es tracta de tres autors per a mi fonamentals, que m'han ensenyat molt del que pot ser la poesia i que van ser tres puntals de l'escena poètica experimental dels noranta amb la qual em vaig criar... Grans mestres, tots tres!
Josep Ramon Roig acaba de publicar amb @LaBreuEdicions el llibre "Ben bé", que reprèn "Malbé" (1999). En aquest vídeo el podeu veure recitant un dels seus clàssics fa vora de vint anys:
Coincidint amb l’Any Fuster, ens venia molt de gust fer un petit focus valencià: Cavallo, el grup de spoken word i free jazz de l’alcoià Hugo Mas, Àngels Gregori, Sandra Monfort (que l’any passat ja va actuar com a membre de Marala), Àngels Moreno, Bartomeu Ferrando...
Voldria destacar 2 propostes de músics que s’acosten a la poesia amb un format escènic molt potent: d’una banda, Abraham Boba que ens presenta “Esto no es una canción”, un recital escènic brillant, i Adriano Galante, que presentarà una proposta personal i arriscada (com sempre!).
Aquest any continuem col·laborant amb el celler @vallllach i el seu certamen Terra i Cultura, que premia les millors musicacions de poemes: programem els guanyadors de l’any passat, @thetyets, i els finalistes, Clara Poch i Marçal Calvet. Dues propostes ben potents!
The Tyets van guanyar el premi amb una versió d'un poema d'Enric Larreula que forma part del seu "Animalari urbà", una iniciativa de @LaBressola que presentaran dissabte 2 a Teià. Aquí en teniu el vídeo: .
@thetyets presentaran el seu "Animalari urbà" en un format diferent, en horari nocturn i amb col·laboracions especials. Serà una nit de poesia i músiques urbanes molt intensa que també comptarà amb Ariox i Nu Drama.
Aprofito per comentar que cada jornada està pensada com un viatge complet, sovint adreçat a un tipus de públic i en diàleg amb l'espai que l'acull, perquè els espais del @poesiaimes són molt especials. Veniu a descobrir el Meresme lliure i tropical!
Aquest fil del #PoesiaiMés2022 potser m'ha quedat una mica llarg, però és que aquest any tenim més teca que mai (i un municipi més: sumem Sant Pol de Mar) i crec que val la pena desgranar les programacions i explicar el que hi ha darrere de llistes de noms i horaris...
Perquè defenso que un festival o una programació han de respondre a criteris i línies clares i hem de poder rendir comptes del que fem. Després de dos anys molt complicats (en què tot i les restriccions hem aconseguit fer el festival), enguany torna la bombolla dels festivals...
I nosaltres, per portar una mica la contrària, hem decidit fer una programació arriscada, diversa i arrelada. Un festival ha de dibuixar nous horitzons i no ha de satisfer expectatives. També ha de servir per ajudar noves propostes a trobar el seu públic.
(També he de dir que el que més greu em sap és haver de deixar fora, cada any, propostes molt interessants que per diversos motius no entren finalment en el programa. Un festival està fet també d'absències. Gràcies als qui cada any ens envieu propostes!)
Aquí podeu llegir el text de presentació i les línies de programació: poesiaimes.cat/ca/festival-20…
Al #PoesiaiMés2022 trobareu tot això i molt més... la programació està formada per diversos fils que entreteixeixen un discurs amb múltiples capes, obert a públics ben diversos. Us animo a capbussar-vos en la programació i acostar-vos al Maresme del 28 de juny al 10 de juliol.
Informació i entrades a poesiaimes.cat
#PoesiaiMés2022
com que alguns desaprensius han arribat al final del fil i m'havia deixat coses importants... #bolaextra del megafil del #PoesiaiMés2022
El @poesiaimes presenta aquest any una producció pròpia que em fa molta il·lusió: la col·lisió dels universos de Maria Sevilla i de b1n0. Serà el 8 de juliol. La proposta s'ha anat cuinant a foc lent amb @foehnrecords i esperem que tingui recorregut en altres festivals...
Aquell mateix dia (8 de juliol) tindrem una bona sessió d'electrònica, veu i llibertat creativa a la @FundacioPalau i altres espais de Caldes d'Estrac.
Parlant d'altres festivals... Als petits ens agrada treballar en xarxa i, en aquest sentit, vull destacar la complicitat amb dos festivals que admiro: l'@aphonica de Banyoles i l'@eufonic_fest. Nosaltres, de grans, volem ser com ells.
En un món tan competitiu i amb una gran bombolla de festivals sense ànima, crec que és important destacar la complicitat amb altres festivals, perquè la cooperació és essencial per enfortir l'ecosistema cultural i el discurs de cadascú s'enforteix amb el que aprens dels altres.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.