Josep Maria Mallarach Profile picture
Enamorat de la Natura. Formació en Geologia, Ecologia, Ambientals i Paisatge. Aprenent de savieses tradicionals. #Ecosofia. Blog: https://t.co/QnREIHnScf

Aug 16, 2022, 13 tweets

El fet que la superfície de bosc estigui en clara expansió a Catalunya, amaga a molta gent una realitat problemàtica: quasi el 19% dels hàbitats de boscos que existeixen al país estan amenaçats d'extinció (=32 hàbitats forestals). Com és possible? Obro fil per explicar-ho⤵️

2/13) Quina és la principal amenaça que tenen els rodals més madurs que resten d'aquests 32 hàbitats forestals? Potser son els incendis forestals? O bé, l'amenaça de la manca de gestió forestal (com reitera el CPF)? O potser es tracta d'una explotació forestal inadequada?

3/13) Un dels problemes greus dels boscos del país no és la manca de gestió forestal? Què passa, doncs? Es segueixen tallant els escassos boscos madurs que resten perquè és (econòmicament) rendible, i no es gestiona la gran majoria dels boscos joves (com caldria), perquè no ho és

4/13) Per això, fa 4 anys, l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya (2018) va establir l'objectiu de: "desplegar una xarxa de reserves forestals d’evolució lliure", atès que els boscos madurs són els ecosistemes terrestres més biodiversos.

5/13) La Llei 16/2017 diu que “s'ha d'establir una xarxa de reserves forestals destinades a la lliure dinàmica natural que sigui representativa del conjunt i la diversitat dels ecosistemes forestals de Catalunya, centrada prioritàriament en boscos madurs i d'alt valor natural"

6/13) Dels +110 hàbitats de bosc diferents que existeixen a Catalunya, sabeu quants n'hi ha que tinguin preservada una mostra representativa (per petita que sigui)? Menys del 5%. Es dir, la gran majoria de les millors mostres d'hàbitats forestals es poden tallar. Com pot ser?

7/13) No tenim un 30% de Catalunya protegida? Sí, però a un nivell de protecció que permet molts aprofitaments. Vegeu la proporció de reserves integrals (RI) La majoria d'ENP no poden impedir que l'administració forestal autoritzi la talla dels rodals madurs. Com és possible?

8/13) A l'any 1990, es varen inventariar els rodals de bosc madur a la #Garrotxa Molts estaven dins d'ENP, eren de propietat privada i tenien plans tècnics de gestió forrestal. Es van preservar? No, la meitat han estat tallats (legalment). Vegeu tendències. Com s'explica?

9/13) Per inversemblant que sembli, la majoria de parcs naturals de Catalunya no tenen planificació vigent, és dir no tenen regulades les àrees de més valor, com els rodals de boscos madurs (el Parc Natural Zona Volcànica #Garrotxa és una excepció positiva = té planificació)

10/13) Els plans tècnics de gestió i millora forestal no fan inventaris, ni cartografies de detall. Per això, a la pràctica, poden obviar l'existència d'un rodal de bosc madur. O en el cas que el preservin, pot ser tallat degut a un insuficient control en llur execució.

11/13) @SelvansONG ha fet una meritòria tasca de suplència durant anys, que ha permès preservar nombrosos rodals madurs (temporalment) per la via d'acords de custòdia del territori. Però la salvaguarda de les 'joies de la corona' del patrimoni forestal demana vies més sòlides.

12/13) Han passat 5 anys de l'aprovació de la llei 16/2017. A què espera la DG d'Ecosistemes Forestals per donar compliment al mandat de crear una xarxa representativa dels ecosistemes forestals del país, prioritàriament en boscos madurs i d'alt valor natural a lliure evolució?

13/13) Vegeu les conclusions i recomanacions de "Reptes per preservar els boscos madurs a Catalunya" que 9 anys més tard, segueixen vigents (p. 187-192) ▶️ ichn2.iec.cat/pdf/Boscos_mad…

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling