#sahol cephesinde henüz detaylarına hakim olamadığımız, ilginç gelişmeler yaşanıyor gibi. Holding 11 Ekim'de KAP'ta Sabancı İklim Teknolojileri isimli yeni bir şirket kurduğunu ve bu kapsamda ilk yatırımlarına başladığını açıklamış.
Çok detay verilmediği için biraz araştırma yaptım. Önce Safar Partners ile #sahol arasında kurulan ortaklıktan başlayalım. Safar Partners, MIT, Harvard ve Rochester ile arasındaki ilişkileri kullanarak teknoloji startupları'na yatırım yapan bir girişim sermayesi fonu.
Hedefleri gördüğünüz üzere oldukça iddialı, yatırılmış sermaye üzerinden x4 bir getiri ve %20 net IRR (yıllık yatırım büyüme oranı). #sahol tarafından Safar Partners üzerinden ortaklık yapılan şirketlerden, MIT ile çalışan Commonwealth Fusion Systems'ın (CFS) detayına bakalım.
CFS, kendi deyimiyle "temiz ve sınırsız füzyon enerjisi"nin ticari boyutta üretimine uğraşan bir girişim. 2018'den itibaren 2mr dolardan fazla yatırım almış. O kadar ki, kendileri Birleşik Krallık Atom Enerjisi Kurumu ile kapsamlı bir işbirliği sözleşmesi de imzalamışlar.
Amerikan Enerji Bakanlığı da konuya ilişkin raporunda teknolojiye ilişkin global gelişmelerden bahsederken CFS'e atıf vermiş. Linke tıklayınca MIT'nin kendi sitesinde buna ilişkin teknik açıklamaya ulaşıyoruz. Safar Partners'ın buradaki yatırımı en az 100m USD olarak gözüküyor.
#sahol'ün diğer yatırımlarından Quaise Energy ise çözümün jeotermal enerjide olduğuna inanıyor ve bu kaynaktan üretimi arttırabilmek adına daha derin bir sondaj teknolojisi geliştirmeye çalışıyor. Şu ana kadar benim gördüğüm en az 75mn Dolar yatırım almışlar.
#sahol'ün bu iki şirkette yatırımı ne kapsamda, bir fikrimiz yok. Bunu bilsek de bu şirketlerin ne zaman ve ne kadarlık bir katkı sağlayabileceğini şu an bilemeyiz, neticede ikisi de şu an yolun çok başında. Yani gaza gelmeye gerek yok ama heyecan verici olduğu kesin.
Bu yeni iştirakin ABD'de kurduğu Sabancı Renewables ise 272 MW'lık bir GES projesinin haklarını satın almış. 2024 ortasında tamamlanması beklenen bu projenin ERCOT (Texas) piyasasında enerji ve yenilenebilir enerji kredisi satacakmış.
Texas'ta elektrik fiyatlarına ilişkin net bir kaynak bulamadım, son kullanıcı fiyatları 12 - 14 cent/kwh gibi gözüküyor. Buna göre 272 MWtan ~300m USD gibi bir hasılat hesaplıyorum ama santralin satışı direk son kullanıcıya gerçekleşmez herhalde, muhtemel daha düşükten gidecektir
Kar marjı vs nedir tabii onları da bilemiyoruz. Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlar varsa faydalı olabilir. Her neyse konuya dönecek olursak, yatırımcı sunumuna göre bu projelerin devamı gelecek gibi. Zira aksi takdirde herhalde ABD ekosistemi için bu kadar detaya girilmezdi.
#sahol tarafında bir diğer gelişme de Türkiye'de yenilenebilir enerji üretimi tarafında. Sunuma göre 2024-2026 arasında devreye alınacak 1 GW ilave RES kapasitesi için 1.2 mr USD yatırım yapılması planlanıyor. 15 yıllık USD garantili anlaşma yapıldığı belirtiliyor.
Bakan'ın açıklamasına göre kabaca bir hesap yaparsak: Aydın & Çanakkale'den yıllık ~150 m USD; Balıkesir ve Muğla'dan yıllık ~164 m USD civarında bir hasılat elde edilecek gibi hesaplıyorum, yanlışım varsa düzeltin.
Tabii Balıkesir ve Muğla'da esas hak sahibi Enercon olduğu için muhakkak onlara da bir pay verilecektir, bu anlamda Holding'e katkısı 164'ten düşük olacaktır diye düşünüyorum.
Şu an yıllıklandırılmış satışlar ~3.7 mr USD civarında gözüküyor. Texas'tan 300 değil 200 m desek; YEKAlardan 230m desek; bu yeni yatırımların ciroya USD bazında yıllık %10'u aşkın bir etkisi olabilir. Startup yatırımları ise tam sürpriz yumurta olduğu için hesap yapmak imkansız
Sözün özü bu tweet tarihi itibarıyla ~4mr Dolar piyasa değerine sahip #sahol'ün yeni yatırımları bana ilgi çekici geldi. Her zamanki gibi tamamen varsayımlara dayalı amatör bir çalışma olduğunu ve hiçbir suretle yatırım tavsiyesi niteliği taşımadığını özellikle belirteyim.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.