Nir Godin Profile picture
אמרתי לו ארקדי בנאי - וברחתי מהמונית

Jan 2, 2023, 22 tweets

אז כבר אשכרה 2023 וגם המצעדים השנתיים נגמרו. אבל מה אנחנו יודעים על המוסיקה שהושמעה השנה ברדיו?
אמלק: בשנה האחרונה אספתי דאטה על כל השירים שהושמעו ב-5 מתחנות הרדיו הבולטות בארץ.
כאן בקישור: דשבורד שכולכן יכולות לשחק איתו בעצמכן
למטה: שרשורפלצת🤓
מתחילים🧵
public.tableau.com/app/profile/ni…

1/20 רקע קצרצר
למרות אלפי ההספדים שנכתבו כבר על הרדיו (היי MTV), המדיום הזה עדיין איתנו והוא עדיין אחד הכוחות הכי חזקים בתעשיית המוסיקה.
לצערי המרכזיות הזו לא מתבטאת בהנגשת המידע דרך מאגר נתונים ציבורי (לפחות שאני מכיר), ורוב הדיון מסתפק בפירורים כמו כתבות "10 המושמעים השנה".

2/ כאן אני נכנס. כמו שאמרתי, בשנה האחרונה אספתי נתונים שוטפים לגבי השירים שהושמעו ב-5 תחנות: גלגלצ, כאן 88, כאן גימל, אקו 99 ו-103FM באמצעות ה-API של ספוטיפיי. בשרשור הזה אני לא אכנס לפרטים יותר טכניים מזה, אם יהיה עניין אפרט יותר בתגובות.
אז בלי לחפור עוד - מה גיליתי?

3/ השירים המושמעים ביותר
באופן טבעי זה כנראה הנתון הכי מעניין שאפשר להוציא ממאגר כזה. כאן באיור אפשר לראות את 25 השירים המושמעים ביותר השנה בכל התחנות.
רוצות לחפור עוד פנימה? לכו לדשבורד בהתחלה ותוכלו לחפש את *כל השירים* שהומשעו השנה, בלי הגבלה.

4/ עוד דבר מעניין שרואים בתרשים הוא שכל שיר מושמע בשיעור שונה לחלוטין בכל תחנת רדיו, חלקם בהפרשים עצומים. למשל, כמעט 80% (!) מההשמעות של Riders of the Storm השנה היו בכאן 88, שזה נתון פסיכי בעיני. כשמפלחים את כמות ההשמעות לפי תחנה, אפשר לראות שכמעט לכל תחנה יש טופ 25 שונה משלה.

5/ האמנים המושמעים ביותר
באופן דומה אפשר להסתכל על כמות ההשמעות של אמנים שונים. כאן מופיעים 25 האמנים המושמעים ביותר השנה ברדיו: שימו לב לדומיננטיות המוחלטת של אמנים ישראליים ישנים, בדגש על הפער העצום של אריק אינשטיין ושלמה ארצי מהשאר. סירי, מה זה להשאיר אבק?

6/ בהקשר הזה מעניין לבחון שני דברים: מה שיעור השירים הישראלים מכלל השירים שמושמעים ברדיו; ומאילו עשורים מגיעים רוב השירים ברדיו?
גם כאן, התשובה כמובן משתנה בין תחנות. יש תחנות כמו כאן גימל שמשמיעות רק מוסיקה ישראלית באופן מוצהר, ויש תחנות כמו 88 שבהן רק 1 מ-5 שירים הוא ישראלי.

7/ ולגבי שנת היציאה של השירים: יש תחנות כמו גלגלצ שבהן שליש (!!) מהשירים מגיעים מ-3 השנים האחרונות, ויש תחנות כמו 103 שבהן יש אפילו מתאם שלילי בין שנת יציאה לכמות השמעות. אבל כמו שאפשר לראות בתרשים הכחול שמתעלם מהשוני בין תחנות - בסה"כ שירים חדשים מושמעים ברדיו יותר משירים ישנים.

8/ עוד ניתוח שאפשר למצוא בו דפוסים מעניינים הוא כמות ההשמעות של אמן נתון לאורך זמן. כאן מצורפים תרשימים של כמות ההשמעות של יצחק קלפטר (כחול) וצביקה פיק (אדום) סביב החודש שבו הם נפטרו, ולראות איך היא מזנקת בחדות עם מותם. בעיני יש משהו נוּגֶה במהירות שבה כמות ההשמעות חוזרת לסורה.

9/ גיוון
אחת הביקורות הכי פופולריות על הרדיו היא שאותם אמנים ושירים מושמעים שוב ושוב (ראו ערך הפלייליסט של גלגלצ). לכן, מעניין לבדוק אילו תחנות הן הכי מגוונות, כשהזווית הכי בסיסית בהקשר הזה היא כמובן כמות השירים והאמנים השונים שהושמעו בתחנה במהלך השנה.

10/ כאן למשל אפשר לראות את שיעור השירים השונים שהושמעו בכל תחנת רדיו ביחס לכלל השירים שהושמעו בה.
כלומר, אם בגלגלצ הושמע פעמיים היי בייב של טונה ו-8 פעמים סתלבט בקיבוץ של פול טראנק, אז הנתון יהיה 20% (2 שירים שונים מתוך 10 השמעות). וכנ"ל לגבי תרשים האמנים שמופיע בציוץ הבא.

11/ המספרים בין שני התרשימים מעט שונים, אבל התמונה שעולה מהם זהה. כאן 88 היא התחנה הכי מגוונת בארץ (כמעט 30% שירים ייחודיים ו-10% אמנים ייחודיים), כשאחריה התחנות הבאות בסדר יורד: 103, גלגלצ, כאן גימל ואחרונה חביבה אקו 99, עם 12% שירים ייחודיים ו-5% אמנים ייחודיים בלבד.

12/ כמובן, גיוון נמדד גם בהיבטים אחרים. עוד ביקורת מרכזית על הרדיו נוגעת לחוסר הגיוון בז'אנרים מוזיקליים. כאן ניתן לראות את התפלגות הז'אנרים בכל תחנה. התמונה משתנה בין תחנות, אבל כקו כללי רואים שמדובר בביקורת מוצדקת, כשבכל התחנות הפופ והרוק מהווים 60% ומעלה מכלל השירים המושמעים.

13/ עוד עדות לחוסר גיוון אפשר למצוא באורך השירים המושמעים. התרשים המצורף מראה את התפלגות אורך השירים בין תחנות שונות, וכפי שניתן לראות היא: א. כמעט זהה לחלוטין בין התחנות; וב. מתפלגת נורמלית.
אורך השיר הממוצע הוא כ-3.5 דקות וכ-90% מהשירים הם באורך הלא מאתגר במיוחד של 2.5-5 דקות.

15/ עוד מידע מעניין שספוטיפיי מספקים הם נתונים מוזיקליים על כל שיר, כלומר bpm, סולם וכו'. התרשים הכי מעניין שהצלחתי להוציא מהנתונים הללו הוא כמות השירים שהושמעו בכל סולם, אבל אני לא מבין מספיק בשביל להסביר אותו בצורה אינטליגנטית. יש מוזיקולוג בקהל?

16/ לפני סיום: ספוטיפיי vs רדיו
האם יש קשר בין פופולריות בספוטיפיי לבין השמעות ברדיו? ואילו גורמים משפיעים לטובה ולרעה על הצלחה בכל אחד מהמדיומים? לבדיקה הזו אפשר לנצל את מדד הפופולריות של ספוטיפיי (0-100). כאן מצורפות טבלאות שמציגות את השירים והאמנים הכי פופולריים השנה בפלטפורמה

17/ הדבר היותר מעניין בעיני שאפשר לעשות עם הנתונים הללו נמצא בטבלה הבאה, שמציגה את המתאם בין כל המאפיינים שדיברנו עליהם לבין פופולריות בספוטיפיי והשמעות ברדיו. כן כן, מתאם ≠ סיבתיות (הראשון שכותב את זה בתגובות נפסל), אבל הוא עדיין יכול ללמד אותנו דברים מעניינים מאוד.

18/ 2 הדברים הבולטים ביותר בעיני:
א. יש שוני גדול בין הגורמים שמתואמים עם פופולריות בספוטיפיי לעומת הרדיו, כשהבולט שבהם הוא "ישראליות" השיר
ב. רוב מוחלט של הקורלציות נמוכות, מה שבעיני מסביר יפה שעם כל הכבוד לדאטה מוסיקה היא עדיין דבר די אניגמטי (לפחות עד ש-OpenAI ישתלטו גם על זה)

19/ דיסקליימר לסיום: מטבע הדברים יש איזה מיליארד סייגים, אבל זה בכל זאת שרשור טוויטר אז לא אפרט אותם כאן. הדבר היחיד שחשוב לי כן להדגיש נוגע לרציפות באיסוף הדאטה. זה היה פרויקט סולו קטן שלי שהרמתי בזריזות בתחילת השנה ומאז כמעט ולא נגעתי בו. לא היה לי זמן להרים אותו על תשתית >>

20/ יותר רצינית אז הרצתי אותו מהמחשב שלי, ובהתאם הוא היה חשוף לכל הבעיות שנובעות מהרצה מקומית (נפילות אינטרנט וכו'). לכן, מי שיחפור בנתונים ימצא בהם חוסרים בתקופות מסוימות. אבל בסה"כ אני מרגיש בנוח להגיד שגם אם אלו לא הנתונים המושלמים, הם עדיין מייצגים במידה רבה את המציאות.

למיטיבי לכת: הגיטהאב של הפרויקט
github.com/nirgodin/Radio…

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling