PN Montserrat Profile picture
Parc Natural de la Muntanya de #Montserrat. Generalitat de Catalunya 📌 Normes de participació https://t.co/6HgNR1J7U6

Feb 28, 2023, 19 tweets

Les pedres cauen de manera natural i continuaran caient mentre #Montserrat sigui una muntanya enlairada i amb vessants tan inclinats. La caiguda de pedres és un fenomen natural de la dinàmica del relleu de Montserrat, és intrínsec a la seva estructura i la seva forma. [FIL 👇]

El relleu de la muntanya és molt característic, amb parets força verticals a la cara nord i amb formacions més arrodonides en forma d'agulles a la zona sud, resultat d'un procés de milions d'anys que es manté actiu.

Les roques i agulles de Montserrat es van formar a partir d'antics fragments de rocs transportats per rius i torrents a la riba d'un mar que va ocupar el centre de Catalunya fins fa uns 35 milions d'anys.

El mar es va anar assecant, però els rius van continuar acumulant sediments de graves fins a adquirir gruixos de +1.000 m. Per efecte de la pressió i escalfament de l'interior de la Terra, aquests fragments van perdre aigua, es van compactar i cimentar per a convertir-se en roca.

La roca calcària de conglomerat - anomenada popularment "Pudinga"-, tan sols modelada per l'erosió i moviments tectònics en el seu origen, ha conformat aquesta visió tan espectacular que ens ofereix actualment la muntanya, ple d'agulles, balmes i coves.

La consistència de la pudinga no ve per la presència de còdols, sinó pel que anomenem matriu i ciment. La matriu és el conjunt de material més fi (sorres, llims i argiles) que ocupa els espais que els còdols han deixat buits, de manera que el sediment esdevé compacte.

Els fragments grollers i la matriu constitueixen un material poc consolidat; allò que fa sigui un rocam molt dur és el ciment. A #Montserrat aquest ciment és de tipus calcari i entra en el sediment mitjançant l'aigua que el travessa quan encara no és consolidat.

Cal comptar centenars, i fins i tot milers, de caigudes de còdols despresos del rocam aquests anys, motivades per causes molt diverses, sobretot pels canvis tèrmics diaris, com passa a les parets verticals, sobretot les exposades a una forta insolació o les que pateixen glaçades.

En aquest sentit, les caigudes de còdols es produeixen per l'alteració de la matriu, que desfà aquest conglomerat i el va desprenent.
Podem veure 3 mecanismes de despreniment a escales diferents:
-Blocs delimitats per les juntes
-Llastres i plaques d'exfoliació
-Còdols i agregats

Les conseqüències dels despreniments de pedres a la muntanya de #Montserrat han estat ben visibles aquests darrers anys. Feines de neteja dels vials plens de pedres, construccions malmeses, vessants descarnats i boscos amb arbres ben destrossats.

La massa rocosa despresa sovint comença a caure ja dividida en trossos. Amb el xoc de la caiguda sol esmicolar-se en nombrosos fragments i actua com una metralla, afectant molt l'entorn, amb nous trencaments en el rocam i trinxant de manera espectacular arbres i arbustos.

El #casc és un element imprescindible en la pràctica de l'escalada i canals equipades. Una pedra petita caiguda des de trenta metres d'alçada pot tenir conseqüències greus. Els escaladors tenen un alt risc, motiu pel qual cal que duguin casc.

De tot això que hem exposat se'n pot extreure una conclusió ben clara: els despreniments de pedres a Montserrat són fenòmens naturals que han ocorregut sempre i continuaran succeint en el futur, a causa de les condicions del rocam i del relleu.

Malgrat que fem estudis i establim proteccions, no és possible saber quan, com i de quina manera es produirà un despreniment. Alguns són despreniments de gran magnitud que ocasionen danys notables en el paisatge i poden perjudicar greument les infraestructures.

Les caigudes de pedres petites són freqüents a Montserrat, ho podem constatar quan caminem per la muntanya, en especial si passem pel peu d'una gran paret vertical. No abocar-se a les carenes sobre parets molt inclinades, hi ha pedres soltes que ens podrien fer relliscar i caure.

De manera especial, els escaladors han de ser prudents: per a ells mateixos, portant sempre el casc, i per als altres, evitant provocar caiguda de pedres. A més, cal evitar que, tot caminant, fem caure pedres paret avall; mai no se sap si hi ha algú a sota a qui podríem fer mal.

A la carretera del monestir al coll de can Massana (carretera BP-1103) cauen pedres amb freqüència, en especial els dies de pluja intensa o de vent fort; és per aquest motiu que cal conduir amb atenció i prudència.

Col·laborem amb l’@ICGCat en el Pla per a la Mitigació del Risc Geològic a Montserrat, posat en marxa arran dels episodis de despreniments rocosos dels anys 2007 i 2008 en el sector de Degotalls i de l'any 2010 a l’hotel Cisneros.
+Info: icgc.cat/montserrat

@ICGCat Dins dels treballs del pla, s'efectua un monitoratge amb làser escàner d'unes parets representatives del massís. Permet detectar l'activitat de despreniments fins a mides molt petites (5kg) que passarien desapercebudes.
En aquest visor podeu consultar-les: bit.ly/Visor3DMontser…

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling