Ana Dilim Türkçe Profile picture
Gayemiz, yurt dışında yaşayan Türk toplumunu ana dilimizin önemi hususunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek. #AnaDilimTürkçe #Türkçe #DilimizKimliğimizdir

Mar 23, 2023, 22 tweets

Almanya'da 54. Yılında Türkçe Dersleri

Almanya’da Türkçe dersleri başlayalı 54 yıl oldu. Ancak Türkçe dersleri ne yazık ki arzu edilen konuma gelemedi.

Bu dizimizde Almanya ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki #Türkçe derslerinin gelişimine bakacağız.

#DilimizKimliğimizdir

Türklerin 1961 yılında başlayan Almanya’ya göçünün 62. yılındayız. Artık Almanya’da Türk toplumunun 4. ve 5. neslinden bahsediyoruz. Gelecek nesiller dilini, tarihini, kültürünü ve kimliğini koruyabilmesi için şimdiden bunun tohumlarını ekmeliyiz.

#Türkçe
#DilimizKimliğimizdir

Almanya’ya gelen misafir işçilerin (Alm.: Gastarbeiter) çocuklarının #Türkçe eğitimi için çalışmalar 60’lı yıllarda başladı.

#DilimizKimliğimizdir

Zorunlu eğitim yasasının 1964’te göçmen çocuklarını kapsayacak şekilde genişletilmesinden sonra işçi çocuklarının okullara gidişleri 18 Temmuz 1968 yılında Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eğitim Bakanlığınca çıkarılan bir yönetmelikle düzenlendi.

Bu düzenlemeyle birlikte işçi çocukları Almancanın yanı sıra ana dillerinde eğitim-öğretim hakkı elde ettiler. Ana dillerinde ders verecek öğretmen ihtiyacı ise öğrencilerin geldikleri ülkelerden talep edildi. Böylece #Türkçe ders verecek öğretmenler Türkiye’den gelmeye başladı.

İlk olarak 1969 yılında 25 öğretmen Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin talebiyle okullarda #Türkçe dersleri vermek üzere iki yıllığına Türkiye'den geldiler. Bu öğretmenlerin bir kısmı iki yılını doldurmadan geri dönerken bir kısmı burada kaldı.

1971 yılındaki Eğitim Bakanları Konferansı toplantısında KRV eyaleti Eğitim Bakanlığı ana dili öğretmenlerini yerelden atamayı tercih etti. Burada kalan öğretmenler daha sonra Eğitim Bakanlığının öğretmeni olarak görevlerine devam ettiler.

Öncelikli amaç, işçilerin ülkelerine geri döndüklerinde çocuklarının dil sorunu yaşamamasıydı. 24 Mayıs 1976'da Eğitim Bakanları Konferansı tavsiyesiyle okullardaki yabancı öğrencilerin "tamamlayıcı ana dili" dersleri almasının önü açıldı.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 23 Mart 1982 tarihli ana dili genelgesiyle de #Türkçe ana dili dersi çerçevesi netleştirilmiş olarak verilmeye devam etti. O zamanlar çocuklar ana dili derslerine büyük bir oranda katılıyorlardı.

#AnaDilimTürkçe

Essen-Duisburg Üniversitesinde 1995/1996 yılında #Türkçe öğretmenliği bölümüne ilk öğrencilerin alınmasıyla yabancı dil olarak Türkçe derslerinin önü açıldı. 1998 yılında "ana dili Türkçe" ve "yabancı dil Türkçe" şeklinde ayrılarak okullarda verilmeye devam etti.

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde #Türkçe dersleri ilk olarak Türkiye'den gelen öğretmenlerce verilmiştir. Daha sonra yerelden atanan Türkçe öğretmenlerinin seçiminde yine Türkiye’de öğretmenlik yapmış olan tecrübeli kişilerin tercih edildiği bilinmektedir.

Bugün Almanya'nın hemen hemen her eyaletinde #Türkçe dersleri verilmektedir. Ancak bazı eyaletlerde Türkiye'den gelen konsolosluk öğretmenleri ders verirken bazı eyaletlerde yerelden atanan öğretmenler ders vermektedir.

#DilimizKimliğimizdir

Almanya’da 54. yılını yaşayan #Türkçe dersleri ne yazık ki hâlâ arzu edilen konuma gelememiştir. Türkçe derslerine katılan öğrenci sayısı son 10 yılda maalesef yarı yarıya azalmıştır.

#DilimizKimliğimizdir

Ana dili dersleri etrafında kamuoyunda yürütülen tartışmalarla birlikte okullardaki bazı uygulamalar ve #Türkçe ana dili dersine talepteki azalma, derse katılan öğrenci sayısının düşmesine neden olan unsurlar arasında sayılmaktadır.

Yabancı dil olarak #Türkçe derslerinin verilmesinin teşvik edildiği Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bu derslerle ilgili olarak da zaman zaman yaşanan sorunlar derslerin gelişimine olumsuz etki etmektedir.

Çok dilliliğin zenginlik olarak görüldüğü modern dünyada #Türkçe derslerinin getirilerinin tartışılması ve gündemde tutulması faydalı olacaktır.

Netice olarak Almanya'da #Türkçe derslerinin 54. yılında vatandaşlarımızı ve Türk toplumunu Türkçeye karşı daha duyarlı olmaya ve Türk çocuklarının Türkçe derslerine katılmasına davet ediyoruz.

#AnaDilimTürkçe
#DilimizKimliğimizdir

Bu dizimizde Münster Eğitim Ataşesi Necmettin Güler'in "Ellinci Yılında Türkçe Dersleri" yazısından alıntı yapılmıştır.

@GulerNecmi

Türkçe ve Türk Kültürü Dersleri hakkında bilgilendirme: 👇🏼

Türkçe ve Türk Kültürü Dersi neden önemlidir ve getirileri nelerdir? 👇🏼

Çocuklarınızın geleceği için çok büyük bir yatırım yapmak istiyor musunuz?

O hâlde çocuklarınızı Türkçeyi daha iyi öğrenmeleri için mutlaka #Türkçe ve Türk Kültürü derslerine gönderin.

#DilimizKimliğimizdir
AnaDilimTurkce.t.me

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling