Marco ten Hoff Profile picture
Docent wiskunde, onderwijsverbeteraar en wereldreiziger. Deelnemer #LEGOMasters seizoen 2. | #wanderlust 🌍 | #AFOL 🧱 |

May 23, 2023, 18 tweets

Vandaag waren de examens havo wiskunde A en B. In dit draadje een analyse van het examen wiskunde B.

TLDR:

#examens

Bij havo wiskunde B zit geen formuleblad. Vind ik altijd vreemd. De cosinus- en de sinusformule hadden bijvoorbeeld prima op het formuleblad gekund.

De eerste vraag van dit examen is een prima openingsvraag. Zou een inkoppertje moeten zijn als je geleerd hebt.

De tweede vraag is meteen klapper van 8 punten. Ik snap niet zo goed dat je lekker makkelijk begint en dan meteen zo'n moeilijke vraag er achteraan gooit. Dit kan in het begin op zoveel plekken misgaan waardoor je (vrijwel) alle punten misloopt.

Vraag is prima te doen. 2x invullen bij de y, haakjes wegwerken en de abc-formule toepassen. Opgave 4 is wat complexer maar niet onmogelijk. Goed lezen en je komt er wel.

Prima context. Ik zou dit soort vragen ook graag zien bij wiskunde A. Minimale hoeveelheid tekst (hoewel het nog wel wat minder kan), het is meteen duidelijk wat je moet doen. Formule van de cosinus opstellen zonder startgetal, dit is goed te oefenen.

Opgave 6 is ook prima te doen. Tweemaal de amplitude pakken en even goed naar de periode kijken. Maar waarom nu die verschuiving van 0,37? De grafiek begint daardoor in een minimum maar ik vind het eerlijk gezegd een beetje flauw.

Een opgave zoals vraag 7 hebben we lang niet gezien. Raaklijn tekenen op het steilste punt en hier de helling van bepalen. Op zich niet moeilijk maar ik vermoed dat veel docenten dit niet (uitgebreid) geoefend hebben.

Waar de vorige context nog prima was (kort en bondig) vind ik dit een hele vreemde. Een enorm verhaal terwijl je alleen even de stelling van Pythagoras moet toepassen. En waarom een uitwerkbijlage? Alles is al voorgekauwd in de opgave. Die bijlage leidt alleen maar af.

Beetje onbevredigend einde van de vraag over het kunstwerk. Hier hadden de examenmakers echt meer mee kunnen doen. Vraag 9 is een getalletje invullen en een beetje herschrijven. Niet moeilijk.

Opgave 10 is prima, rechttoe rechtaan cosinusformule toepassen (tweemaal). Kan ook wel op andere manieren overigens. Dit is nou echt goed voor te bereiden, prima opgave.

Opgave 11 vind ik wat flauw. Vraagt wat inzicht in machten. 12 en 13 zijn prima te doen. Het liefst zou een examen vol zien met opgaves zoals 10 en 12.

Je zou bijna denken dat er lekker weinig tekst was. Maar nee hoor, eerst een A4-tje lezen voordat je een lineaire formule mag opstellen in een flauwe vorm. Ik snap die form niet, waarom niet de standaardvorm? Dit is moeilijk doen om het moeilijk doen.

15 heeft gelukkig maar 2 punten. Ook weer een lap tekst om te vragen naar waarom een formule toenemend stijgend is. Ik denk niet dat veel leerlingen die goed hebben, ik voorzie wel weer veel discussie met de tweede corrector hier.

16 is rekenmachinewerk. Niet ingewikkeld, maar waarom weer die lap tekst?

Wat is dit nou weer? Een gebroken formule met een cosinus erin? In de vorige 14 examens (!) is deze combi met een vraag naar een asymptoot niet voorgekomen. Waarom zo moeilijk doen? Eigenlijk test je hier twee losse elementen en als de eerste niet lukt heb je meteen 0 punten.

Onbevredigend einde bij opgave 18. Beetje dom rekenmachinewerk. Moeilijkste zal zijn om het juiste scherm te zoeken.

Al met al geen onaardig examen. Beetje flauwe en onnodig lange context tegen het einde aan. Ik mis wel wat elementen. Relatief weinig differentiëren, ook cirkels en driehoeken komen weinig voor. Logaritmen waren nauwelijks nodig, de rekenregels al helemaal niet.

Zie ook mijn draadje over wiskunde A havo van vandaag:

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling