Emil G. Engebretsen Profile picture
Fanboy av #narkotwitter

Jun 7, 2023, 24 tweets

Lang refererende tråd.

For nøyaktig 100 år siden pågikk det en forbudstid i Norge.

Er #narkotwitter samtidens svar på #byborgerbevegelsen?

via @Sykkelgunnar @Arkivverket @Aftenposten
youtube.com/live/mA4z5TaoE…

Her vises et par tegninger fra 1700-tallet. De som drakk sprit ble stigmatisert. Her er det en ammende mor som mister ungen sin. "De ble fremstilt som magre og fæle".

De som kun drakk øl, ble fremstilt "lubne gode, kjærlige og kreative"

På 1750-tallet hadde Danmark/Norge store problemer med i fyll. Vår felles konge i København, innførte derfor et forbud mot produksjon av sprit.

Når embetsmennene møttes på Eidsvoll i 1814, var det kun lov å kjøpe brennevin i Danmark: -"Dette hindret de ikke i å drikke betydelige mengder". Den eneste bonden som fikk slippe til, ville grunnlovsfeste retten til å brenne hjemme.

Bøndene ville tjene penger på det de dyrket. De ga seg ikke, og på det første ordentlige stortingsmøtet i 1816, ble næringsretten utvidet til å gjelde brennevin. Hjemmebrent var ikke lenger ulovlig.

I 1814 drakk vi i gjennomsnitt 1,5l ren alkohol i året. I løpet av noen tiår, økte det til 7-8l ren alkohol i året. Tallet inkluderer også kvinner og barn.

Disse tiårene la grunnlaget for måteholdsbevegelsen, som mål var å få flere til å drikke øl, enn brennevin. Resultat: "Det ble drukket så mye øl at man aldri hadde sett en forsamling av unge menn, noen gang"

At folk drakk mindre, banet på 1900-tallet vei for denne karen, som sammen med bedehusforsamlingene, ble avholdsbevegelsens frontkjempere
nbl.snl.no/Sven_Aarrestad

Da 1. verdenskrig pågikk, bestod Norge av ca. 600 kommuner(herreder). Av ca. 600 kommuner, var det ca. 40 som solgte alkohol, mens brennevin ble kun solgt i 13 byer. Aarrestad og bedehusene var ikke reaksjonære, da de også kjempet for kvinners stemmerett.

For avholdsbevegelsen, var øl og brennevin fortsatt et stort problem i byene. De allierte seg derfor med Martin Tranmæl i Arbeiderbevegelsen. Dette var tradisjonelt sett folk som likte å ta seg en øl.

I byene fikk avholdsbevegelsen motstand av et "rasjonelt og ressurssterkt" byborgerskap. "De advarte kraftig mot forbud, som ville skape kaos og elendighet, de ville regulere flommen av alkohol."

Før jul i 1916 ble det innført et midlertidig forbud. Av samtidige forbundsland, var det kun Tyrkia som hadde mindre konsum enn Norge.

I 1919 ble det holdt folkeavstemning om brennevin skulle selges. 40% var for, 60% var i mot. @Aftenposten sin leder dagen derpå:

De 40% av oss som var for salg av brennevin, måtte ty til andre midler (møbelpolish, teknisk sprit etc.):

En annen måte å få tak i brennevin og hetvin, var apoteker og veterinærer. Resepter ble skrevet ut over en lav sko, i store mengder. Regjeringen fikk derfor begrenset legenes reseptrett. Bruken sank kraftig.

Forbudet førte til en handelskrig med Portugal, Spania og Frankrike. De to førstnevnte var storprodusenter av hetvin, samt storinnkjøpere av norsk klippfisk. Hvis ikke de fikk selge alkohol til Norge, vil de heller ikke ha klippfisk.

Frankrike kunne velsigne et vinmonopol, dersom varene ble gjort tilgjengelig for hele befolkningen. Det ble også gjort tilgjengelig via postforsendelse. Hetvinsforbudet ble dermed opphevet i 1923. Norges første polkø:

I 1923 var det fortsatt et forbud mot brennevin, og det var vanskelig å få dette på resept. Det ledet til en brutal kamp mot smuglerne, og en polarisering i samfunnet.

"Stortinget klaget på at det gikk sport i å undergrave forbudet. De mente at ungdom, som aldri før hadde tenkt på å drikke brennevin, drakk nå i protest". Høyre gikk etterhvert inn for programfestet slutt på forbud. Kommunistpartiet var på gli.

"Høyre argumenterte med at det var et angrep på folkets frihet" De fokuserte senere mest på det økonomiske:

"Forbudspolitikken var 20-tallets store politiske sak, og det var vanskelig å finne kompromisser". Venstre var for et forbud. Bondepartiet var delt, da forbudet gikk ut over potetbønder. Samtidig fikk tollerne mer ressurser i kampen. Smuglerbeslag sank, beslag av hjemmebrent økte

Den økonomiske, førte til nok en avstemning

I 1926 ble forbudet ble opphevet. Brennevin ble tilgjengelig på vinmonopol. @Sykkelgunnar påpeker til slutt i foredraget at alliansen av mostandere, representert ved bedhusfolkene, bygdebevegelsen og den radikale delen i arbeiderbevegelsen, senere også ledet motsanden mot EF/EU.

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling