Tämä artikkeli vaikuttaa kirjoitetun, jotta äärivasemmistoon ei voisi vedota poliittisissa keskusteluissa. Tarkastelen tässä ketjussa artikkelissa esitettyjä väitteitä ja niiden kestävyyttä.
Artikkelissa on monia ristiriitaisuuksia.
1/14
yle.fi/a/74-20039271?…
Tutkija Lahti määrittelee ääriliikehdintää kahdella kriteerillä:
1) oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamattomuus
2) fyysinen/psykologinen väkivalta, sillä uhkailu.
Demokratian uhkia ovat lehdistönvapauden ja oikeusistuimien itsenäisen toiminnan vaarantaminen.
2/14
Lahden mukaan Junnilaa on oikeutettua kuvailla äärioikeistolaiseksi, ja äärioikeistolla on "vankemmin" jalansijaa puoluepolitiikassa. Siitäkin huolimatta, ettei Junnila ja Perussuomalaiset täytä ensimmäistäkään artikkelissa mainittua ääriliikkeen kriteeriä.
3/14
En tiedä yhtäkään julkaisua, missä perussuomalainen edustaja uhkailee väkivallalla tai ihailisi natsismia/fasismia/antisemitismiä. Perussuomalaisissa ohjelmissa ei ole sen suuntaistakaan. Aina voi toki tulkita mitä tahansa yhtä lennokkaasti kuin pesukarhukravatin tapauksessa
4/14
Artikkelin perusteella äärivasemmistolaisuus on niin marginaalinen ilmiö, ettei siihen voi vakavasti otettavasti vedota poliittisissa keskusteluissa. Olennaista tässä on äärivasemmistolaisuuden määrittely.
Tappouhkaukset ja totalitarismin ihailu esimerkkeinä.
5/14
Kummallisesti Elokapina tai antifasistinen liikehdintä ei ole äärivasemmistolaista, sillä esimerkiksi Elokapina ei täytä välivallalla uhkailun määritelmää. Junnila ei käsittääkseni ole uhkaillut yhtään ketään, mutta silti häntä voi kutsua äärioikeistolaiseksi?
6/14
Elokapina ja Antifa eivät ainakaan kunnioita oikeusvaltioperiaatetta, sillä nehän nimenomaan yrittävät ulkoparlamentaarisin ja jopa laittomin keinoin vaikuttaa politiikkaan. Helppo sanoa, ettei vasemmistolla ole ääriliikekytköksiä, jos kriteeristö ei muka "täyty".
7/14
Antifaa on jopa Europarlamentin tasolla ehdotettu luokiteltavan terroristijärjestöksi, mutta antifasistinen toiminta ei Supon mielestä ole Suomessa merkittävä turvallisuusuhka. Supo kuitenkin liittää äärivasemmiston ja antifan toisiinsa.
8/14
Esimerkiksi Vasemmistoliitolla on selkeästi kytköksiä Antifaan. Se ei kuitenkaan herätä otsikoita, vaikka pelkästään Antifan Wikipedia-artikkelin lukeminen ei herätä ajatuksia vaarattomasta pikku kansanliikkeestä. Supo on aiemmin arvioinut Antifan vaaralliseksi liikkeeksi.
9/14
Vihreät suhtautuvat innokkaasti ja myönteisesti Elokapinaan.
Mielestäni on melko selvää, että edellä mainitut järjestöt ovat osa äärivasemmistolaista liikehdintää.
10/14
Meillä on myös avoimesti kommunistiksi ja marksistiksi tunnustautuvia edustajia Vasemmistoliitossa. Perussuomalaisissa on 0 edustajaa, joka tunnustautuu äärioikeistoon.
11/14
Näin ollen on vähintäänkin harhaanjohtavaa, etteikö meillä olisi äärivasemmistolaisia tai vähintäänkin äärivasemmistokytköksisiä henkilöitä istumassa eduskunnassa.
12/14
Tutkijat voivat olla puoluepoliittisesta taustastaan huolimatta objektiivisia, mutta journalismin luotettavuuden lisäämiseksi asiasta olisi hyvä mainita. Juttua päivitetty vasta 21:45. @pbyrokraatti :n väittämän mukaan myös Pyrhösellä oli vasemmistolaisia kytköksiä.
13/14
Toivottavasti tämä ketju auttaa edes vähän korjaamaan sitä kuvaa, johon Yle artikkelillaan ja narratiivillaan johdattelee.
Kaksinaismoralismin esilletuominen ei ole whataboutismia. Se on täysin oikeutettua.
14/14
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.