משהו קצת אחר.
הספינקס של מצרים הוא ללא ספק המונומנט המוכר מכולם, יצור מיתולוגי עתיק שמעטר את מישור גיזה למרגלות הפירמידות.
בין רגליו של הפסל הקדום ניצבת "אסטלת החלום", לוח שמספר סיפור מאוד מעניין, ואולי אפילו מרמז על תככים פוליטיים בחצר הארמון.
הספינקס הוא הפסל המונומנטלי העתיק ביותר הידוע במצרים, ונבנה בתקופת הממלכה הישנה, סביב השנים 2558-2532 לפנה"ס.
אורכו הוא 73 מטרים מכף רגל ועד זנב, גובהו 20 מטרים מהבסיס ועד לראש. רגליו רגלי אריה, וראשו ראש אדם.
לפי הדעה המקובלת, מי שבנה את הפסל הנודע הוא פרעה חעפרע, בונה הפירמידה השנייה בגודלה בגיזה. התאוריה המקובלת טוענת שהספינקס נבנה לכבודו של חעפרע, אם כי לא ברור אם בדמותו או בדמות ח'ופו אביו (שבנה את הפירמידה הגדולה בגיזה).
הספינקס קרוב לפירמידה של חעפרע ויש דמיון מסוים בין תווי הפנים שלו לאלו הנמצאים בפסליו של חעפרע, ולפיכך ייתכן שנחצב בתור שומר הפירמידה של חעפרע, וכסמל לשלטונו.
לאחר דעיכת הממלכה הישנה, מצרים נקלעה לתקופת ביניים של חוסר יציבות פוליטית, נקרופוליס גיזה ננטש, והחול והסחף קברו בסופו של דבר את הספינקס עד לכתפיו.
ופה אנחנו מגיעים לאסטלת החלומות שמספרת לנו על פרעה תחותמס הרביעי.
תחותמס ה-4 היה המלך השמיני של השושלת ה-18, ששלטה בתקופת הממלכה החדשה של מצרים, תקופה שבה מצרים הייתה בשיאה.
באותה תקופה אזור גיזה היה מעין אזור בילוי עבור הפרעונים, והם היו באים לשם לצוד, לדהור על המרכבות שלהם, ולהתאמן בפגיעה במטרות.
פרעה תחותמס הרביעי👇
לפי מה שכתוב על האבן, תחותמס, שהיה אז עדיין נסיך, טייל לו יום אחד להנאתו באזור.
בצהריים, הייתה שמש קופחת והוא החליט לנוח בצל הספינקס הגדול, שרק ראשו נגלה מתוך החולות. כשהשמש הייתה בנקודה הגבוהה ביותר בשמיים, התגלה לו אל השמש הורוס בחלום.
האל אמר לו שאם יפנה את החולות שקוברים את הספינקס, ויחשוף אותו במלואו, האל ידאג שהוא יהיה השליט של ממלכת מצרים.
לפי המסופר תחותמס עשה כפי שציווה עליו האל, ובאמת עלה בסופו של דבר לשלטון ומלך על ארץ מצרים.
האסטלה👇
פרויקט השיקום של תחותמס כלל ככל הנראה גם את צביעת הספינקס בצבעים חיים שהדגישו את המאפיינים האנושיים של הראש על גוף האריה.
האם סיפור ההתגלות הזה אמיתי? סביר שלא.
זה נראה יותר כמו ניסיון להצדיק בדיעבד את שלטונו הספק לגיטימי של תחותמס ה-4, ולתת לעלייתו לכס השלטון לגיטימציה דתית.
חוקרים חושבים שאם הספינקס הבטיח לו להפוך לשליט מצרים אם ינקה את החול, משמע הוא לא היה יורש העצר, כי אחרת לא היה צריך את עזרת האלים.
ייתכן שהוא תפס את כס המלוכה מאחיו הגדולים בכוח, והאסטלה מנסה לתרץ את זה כרצון האלים.
פרשנות זו מבוססת על ממצא של שלוש אסטלות המתארות בנים אחרים של אמנחותפ השני (האבא של תחותמס) כשהם מקריבים מנחות לספינקס. שמות הנסיכים הללו נמחקו בקפידה, והועלמו מההיסטוריה.
ככל הנראה האחים הבוגרים עמדו בדרכו של הנסיך השאפתן, ונראה שהוא נפטר מהם בצורה כלשהי, ואח"כ השמיד כל זיכרון לקיומם.
בכל מקרה חלפו השנים, והספינקס שוב נקבר תחת חולות המדבר. בסוף המאה ה-19 הוא נחפר מחדש, וכל גופו נחשף שוב.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.