Account Share

 

Thread by @flackitsman: "Since perjalanan ke rumah terbuka yang ke 9 untuk harini mengambil masa 1 jam 30 min, dan saya agak bosan, im thinking to buat threads about […]" #rayakansebulan #askAiman #beauty #is

, 25 tweets, 9 min read
Since perjalanan ke rumah terbuka yang ke 9 untuk harini mengambil masa 1 jam 30 min, dan saya agak bosan, im thinking to buat threads about my skin punya journey dari dulu and now. Kemain kan aku, journey tau! 😂
Macam mana tiba tiba terasa nak buat journey ni, haaa Ceritanya, tadi nak pilih gambar kat gallery Nak upload raya ootd day 5 la kononya, tiba tiba ter scroll gambar hodoh aku dulu. Buruk sial aku. Takda la cakap skrg dah lawa, tapi boleh la pandang, selera la sikit. 😂
300 RT, I share My skin Care routine Dari A-Z step by step! ☺️
NO FILTER & NO MAKEUP
Ok gais! Seperti yang di tunggu tunggu! Sorry lambat sikit update, semalam tertidur kepenatan balik 13 open house sekaligus tanpa henti. Hashtag #rayakansebulan
First of all, i cakap awal awal! I memang banyak sangat try product to heal kan my skin. Until i jumpa the final and the good one. Muka aku ni dah macam test lab dah. Semua jenis chemicals i rasa pernah absorbs on my skin, which I think is NOT FUCKING GOOD! AT ALL!
So, i nasihatkan before you guys try product yang bukan bukan ni, tengok from internet or kawan, better check dulu or do RESEARCH! Before beli! Jangan desperately terus baca and beli! Ingat tau!
First tips! kena tahu what is your skin type , contohnya oily ke, dry skin ke, combination ke. Gitu la diknon. Macam i, sejenis yang combination + oily Tzone. Kimak sumpah annoying, every petang je kena wipe hidung, dahi, dagu sebab kilat nau nau.
Okay, i pun taknak thread ni macam bosan nak dengar kisah perjanan pahit getir kehidupan oily skin i dulu kan. So i skip terus kepada product la, then after that baru i open Q&A #askAiman gitula feeling youtubers. Kbye
Ok, tbh i pergi ioi mall just untuk masuk guardians, sephora untuk ambik price tag product product yang i guna. Sebab i pun tak ingat how much. Gigih tau i, tolong appreciate sikit effort i 😞
Ok untuk cleanser, i suka buat triple, cleansing tau, so first sekali memang i akan guna the body shop, then i ambik mario then Last sekali Garnier! Kalau tak mampu nak beli mario! U pakai body shop and garnier pun dah ok!
TBH! 3 clenaser ni works well dekat my skin! Contoh i ada small pimples today, i pakai cleanser je tau! Belum pakai toner semua, boleh hilang terus dalam 1 week or I think less then 1 week! Amazing gila!
Cleanser kalau you tak mampu nak beli dua yang mahal tu, beli garnier pure active anti-acne tu pun dah ok. Cuma lambat sikit la effect dia. YANG PENTING DERMATOLOGICALLY TESTED!
Okay next! I akan letak toner! I akan pakai mario cucumber and also, fresh rose tu! Pixi tu pulak, i pakai next week + mario. So Fresh rose tu i selang seli every week! Faham tak? Kalau tak faham reply this tweet and I’ll explain lagi sampai awak faham!
Then after proses cleanser and Toner tu berlaku, i can guarantee muka korang yang oily tadi, akan terus kering serta merta! So u need a fucking moisturiser! Macam i oily, i tak suka moisturiser TO BE FUCKING HONEST! Sebab kulit i dah la oily tambah pulak moisturiser! LAGI LAH!
But! I memang kena letak moisturiser lepas cleanser! Sebab muka i akan tegang! MUKA YANG TEGANG! Kau fikir apa! Haih! Ok so i guna satu je moisturiser! Iaitu! This one! But i macam nak try cetaphil, elok ke! I tak tahu! Siapa yang dah try sila bagi Review!
Selepas tu, if muka you sejenis yang banyak jerawat kecik kecik, atau yang satu tapi besar, you sapu ubat jerawat and also dark scars you tu guna ubat ubat ni! First step, letak T3 mycin, then letak tea tree, oxy and lastly baru hiruscars gel! SUMPAH WORK FOR ME!
Kalau yang sejenis jerawat besar tapi satu! Lepastu esok boyfriend/ girlfriend ke ajak date, I suggest kan korang untuk picit dulu bagi dia pecah! Then terus sapu ikut step i bagi! GWROL! TRUST ME! ESOK JERAWAT KO RATA! tapi memang akan ada merah sikit, cover la with concealer.
Syaratnya, kena picit the jerawat sampai takda darah dia dah, tinggal keluar air bisa je orang tua tua panggil. Air yang warna jernih tu. but beware! Air tu la yg actually akan tumbuhkan jerawat jerawat baru. So bila picit, u make sure berlapik tissue, taknak the air spread.
Tapi ni saja je i nak share experience i, dulu dulu kala. SEBAIKNYA JANGAN LA KAU PICIT, jaga la permakanan, BANYAKKAN MINUM AIR KOSONG! Bcs dia akan detox your inside, and buang segala kekotoran di dalam badan tu!
Okay belum habis lagi! Leklu so actually untuk acne problems SCRUB IS NOT GOOD AT ALL! Dia akan make your acne getting more worst! ( as i know la ) BUT U STILL NEED TO SCRUB TAU! At least 1 week 1 kali la! Geli bodo daki daki semua!
So scrub yang paling sesuai untuk acne skin is this! SKIN FOOD rice mask! SANGAT BEST! tak kasar pun so memang sesuai! But tbh! Texture dia best sangat! Then scrub muka! Gently je! Gosok gosok je! ENJOY IT! FEEL IT! Then basuh!
Ok you’re almost done! Lepas dah basuh scrub tu! Sebelum tidur! Pakai la mask! Dia helps you to kecikkan all your pores! For me i always love to used this aztec healing clay mask! Ni sumpah buat muka kau ketat nak mampus! Terkemut kemut dibuatnya! Satu je nk pesan........
Kena la tahan bau apple cider Vinegar tu! PADU TEROX BEB! Dia bunya effect bau tu! Satu bilik weh! I swear to god! Sampai i pernah pakai dekat hostel dulu, semua kawan i tak datang dekat dengan i! But what to do #beauty #is #pain
Okay maka berakhir la sudah! Skin care routine saya! If you’re still wondering ke, tak faham ke, need more details explanations ke! Please do not shy shy cat , YOU CAN DIRECTLY @ me or nak DM PUN BOLEH! Saya serta kan IG SAYA SEKALI OKAY.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.
This content can be removed from Twitter at anytime, get a PDF archive by mail!
This is a Premium feature, you will be asked to pay $30.00/year
for a one year Premium membership with unlimited archiving.
Don't miss anything from @flackitsman,
subscribe and get alerts when a new unroll is available!
Did Thread Reader help you today?
Support us: We are indie developers! Read more about the story
Become a 💎 Premium member ($30.00/year) and get exclusive features!
Too expensive?
Make a small donation instead. Buy us a coffee ($5) or help for the server cost ($10):
Donate with 😘 Paypal or  Become a Patron 😍 on Patreon.com
Trending hashtags
Did Thread Reader help you today?
Support us: We are indie developers! Read more about the story
Become a 💎 Premium member ($30.00/year) and get exclusive features!
Too expensive?
Make a small donation instead. Buy us a coffee ($5) or help for the server cost ($10):
Donate with 😘 Paypal or  Become a Patron 😍 on Patreon.com