Profile picture
David Eerdmans @DavidEerdmans
, 12 tweets, 4 min read Read on Twitter
De #NoordZuidlijn is een van de eerste metro's in Nederland die geboord ipv gegraven is, en daardoor veel dieper kan liggen (waar je geen last hebt van andere ondergrondse constructies). Daarom tijd om even wat te nerden over diepgelegen metro's en treinstations. (..)
Waar andere metro's in NL direct onder het wegdek liggen, ligt de #NoordZuidlijn een meter of 20 onder maaiveld. In station De Pijp liggen de sporen op twee verdiepingen (wegens ruimtegebrek, wat het station is wel gegraven); het onderste spoor ligt op 26 meter onder maaiveld.(.)
Het enige station buiten de #NoordZuidlijn dat in de buurt komt is #Blijdorp in Rotterdam, dat ook een sectie geboorde tunnel ligt dat gebouwd is voor #RandstadRail. Dat ligt op een meter of 18 onder de grond. (..)
Maar het kan nog dieper. De meeste lijnen van de London Underground liggen goed diep. De boortunnels zijn erg krap, vandaar het kleine profiel van de treinen. Uitzondering zijn de oudere sub-surface lijnen, waar treinen rijden met een groter profiel (foto's Wikipedia).
Het diepste station is Hampstead, dat op een heuvel ligt terwijl de metro 'rechtdoor' gaat. Dat ligt bijna 60 meter onder de grond en is alleen met liften te bereiken. De langste roltrap vinden we op station Angel: de roltrap gaat 27 meter omlaag.
Maar nog dieper liggen Sovjetmetro's. Die werden standaard diep gebouwd, oa als atoomschuilkelder. In reisgidsen staat in elke stad een reden waarom de metro daar zo diep ligt (Moskou: de harde grond, St. Petersburg juist de slappe). Maar het is standaard Sovjet-ontwerp. (..)
Het diepste station daar, en daarmee ook in de hele wereld, vinden we in Kiev: Arsenalna ligt op 105(!) meter diepte. Ook hier ligt het station op een heuvel terwijl de tunnel rechtdoor gaat. Je moet op een paar minuten 'roltraptijd' (twee lange roltrappen) rekenen.
Hetzelfde zie je overigens bij metro's in landen buiten de ex-Sovjetunie, maar wel binnen de invloedssfeer: ook in bijvoorbeeld Praag en Pyongyang liggen de metro's tientallen meters onder de grond.
Een eervolle vermelding krijgt de tramhalte(!) Washington Park in Portland. Hier gaat de tram in een tunnel onder de heuvel door. Het station ligt 79(!) meter diep en is alleen met liften te bereiken.
Ook bijzonder wordt het nieuwe station van Jeruzalem, op de geheel nieuwe lijn tussen Tel Aviv en Jeruzalem. Die lijn eindigt onder de grond, waarbij de perrons op een diepte van een meter of 80 komen te liggen: en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem…
Maar al die stations zouden by far gepasseerd zijn door treinstation Porta Alpina, midden in de nieuwe Gotthard-tunnel. Het station zou een dal boven de tunnel ontsluiten en 800m(!!) diep zijn. Vrij spectaulaire liften dus... Maar het werd te duur bevonden. #Zwitserland
(Het station bestaat overigens wel: er liggen perrons waar reizigers bij verstoringen geevacueerd kunnen worden/op een andere trein over kunnen stappen. Maar het staat niet in de dienstregeling, en voor zover ik weet kun je ook niet naar maaiveld vanaf het station)
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to David Eerdmans
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($3.00/month or $30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!