De mierenkolonie in het aquarium verhuist langzaam van de grond naar het formicarium. Nu nog de koningin, de eitjes en de larven ;-)
Correctie: ze zijn er allemaal wel! De koningin zit verstopt in die hoop mieren en de eitjes en larven zijn tegen de achterwand geplakt.
Wat leuk dat deze tweet zoveel aandacht krijgt. Wil je zelf een mierenkolonie starten, dan is dat heel erg makkelijk. We zitten nu in augustus natuurlijk, de meeste bruidsvluchten van mieren zijn al grotendeels over, maar let eens buiten op, op een warme dag na regen (!).
Als je geluk hebt zie je dan overal mierenkoninginnen lopen. Verzamel er een paar en doe ze per stuk in een reageerbuisje zoals je hier op de foto ziet.
Als het de gewone zwarte wegmier is hoef je die niet te verduisteren, bij andere mierensoorten wel. Leg nu het buisje zeker een maand weg. Geen zorgen, de koningin gaat in die tijd eitjes leggen en de larven verzorgen. Pas vanaf het moment dat er werksters zijn hoef je weer in..
.. actie te komen. Ze hebben dan eten nodig. Ik heb gemerkt dat de allermakkelijkste manier om ze eten te geven is het gebruikmaken van fruitcups voor vogels. Daarin zitten suikers en aminozuren (jammer genoeg niet gespecificeerd) en is voldoende om ze de eerste tijd door te ..
.. krijgen. Als je wilt kun je ook al beginnen met het aanbieden van fruitvliegjes maar dat hoeft niet.
Mierenkolonies groeien traag. Het reageerbuisje is voldoende tot aan de volgende lente. Die trouwens vooraf gegaan wordt door de winter. In de winter leg je de kolonie ergens koud weg. Dat kan in de koelkast maar ook in een schuur. Zolang het maar niet vriest.
Vanaf oktober zie je de kolonie vertragen in wat ze doen. Ze gaan dan de winterberging in. Ergens in maart haal je ze daar weer uit. In april zijn ze dan al fors weer gaan groeien als het goed is. Op een gegeven moment is het niet meer te doen de kolonie in het reageerbuisje..
.. eten te geven. Dan leg je de kolonie in een “buitenwereld”. Hier kun je dan makkelijk insecten en fruitcupjes geven. Zoals je bij deze foto ziet heb ik bovenaan benzinegaas gedaan. Dat is de meest veilige methode, maar er zijn ook speciale middelen waardoor de mieren niet ..
.. over de rand kunnen lopen. Ik houd het gewoon veilig met een deksel.
In het tweede jaar groeit de kolonie een stuk harder, maar er kan nogal wat verschil zitten tussen de ene of de andere kolonie. De huidige kolonies van een jaar oud verschillen nu van 20 werksters tot
zeker 150-200 werksters. Of nog meer. De kolonie in het aquarium hierboven kan niet meer in een reageerbuisje natuurlijk, maar tot zeker 100 werksters hoef je je geen zorgen te maken. Daarna gaan ze in een formicarium. Die kun je zelf maken, van gips of ytongblokken of..
.. je kunt ze kopen. Wil je een kolonie op display hebben later (want pas in het tweede of derde jaar is een kolonie een beetje de moeite waard voor anderen) dan kun je bijvoorbeeld ook een acryl-formicarium kopen.
De kolonie in mijn aquarium-formicarium is nu volledig verhuisd van het laagje aarde boven waar ik wat slaapkamergeluk in laat groeien. Ongeveer anderhalve maand geleden had ik ze, in hun originele reageerbuisje, in het formicarium gelegd. Na een week zaten ze in de aarde en..
.. het heeft ze dus anderhalve maand gekost om te groot te zijn voor dat laagje aarde. Ze zullen waarschijnlijk nog minimaal een jaar, en hopelijk twee, in dit formicarium kunnen zitten. Daarna verhuizen ze naar een vergelijkbare versie maar dan een paar tikkies groter.
Uiteindelijk zal een aquarium van ongeveer 60 centimeter groot genoeg zijn. Een Lasius niger koningin leeft zeker 15 jaar, dat is dus ook ongeveer de leeftijd die de kolonie zal kunnen halen.
En je kunt ze dus gewoon van de straat oprapen en beginnen!
Wil je meer weten?
Kijk dan eens op antforum.nl en nlmieren.nl . Daar vind je allerlei informatie. Heb je geen geduld, dan zijn er diverse webwinkels waar je startende kolonies kunt kopen. Die vind je ook op antforum. Maar het leukste is natuurlijk: zelf doen!
Aanvulling: ik kreeg wat vragen over het reageerbuisje en hoe lang ze daar in zitten. En of dat zielig was. Geruststelling: het is niet zielig. Mierenkolonies hebben in eerste instantie maar heel weinig ruimte nodig. En blijven tot een bepaald aantal werksters, meestal rond..
.. de 60, erg dicht bij hun nest. Mieren worden al een tijd door mensen gehouden en men heeft ontdekt dat reageerbuisjes eigenlijk het meest geschikt zijn voor die beginperiode. Het is zelfs zo dat als je mieren te snel te veel ruimte geeft je kans hebt dat je kolonie doodgaat.
Dus maak je geen zorgen, mieren zitten gelukkig anders in elkaar dan mensen. En houden van hele kleine ruimtes ;-)
Ik blijf aanvullen naar aanleiding van jullie vragen ;-). Zoals jullie gezien hebben zijn de randen van de holtes waar de mieren in zitten zwart. Dat doen de mieren zelf en was het eerste teken waardoor ik wist dat de kolonie ging verhuizen:
Ze stoppen de randjes van de holtes tegen het glas dicht met aarde. Als er geen aarde is gebruiken ze daar afval voor. De reden dat ze dat doen is ter voorkoming van het klem komen te zitten van larven en coconnen. Dus ook weer een teken dat de werksters goed voor de
kolonie zorgen. Als je goed kijkt op de foto hier zie je dat niet alle randen dicht zitten. De mieren gebruiken die plekken om tussen het glas en het gasbeton te lopen. Kans is wel dat ze ook dat uiteindelijk dicht maken.
In het rode kringeltje zit de koningin, in het groene een komp eitjes. Deze kolonie is hard op weg mijn op een na grootste te worden terwijl ze nog maar een jaar oud is.
Het grappige is dat de hele kolonie nog regelmatig verhuist. De coconnen worden, als de zon op het raam staat, naar de raamkant verplaatst en ‘s nachts gaat de koningin nog steeds naar het stukje grond toe.
Het is middag en alle coconnen zijn naar de raamkant verhuisd.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Mieke Roth, 🦄scientific visualizer extraordinaire
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($3.00/month or $30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!