Profile picture
Johannes Nilsson @JohannesNilsso5
, 21 tweets, 4 min read Read on Twitter
Sånt här gör mig orimligt rasande. Så rasande att jag bara måste göra en tråd där jag går igenom varför ni som delar sån här skit borde tillbaks till skolbänken. Och då menar jag en gammaldags skola där ni får stryk.
svt.se/nyheter/lokalt…
Historia är ett för viktigt ämne för att missbrukas till propaganda. Det är löjligt uppenbart vad den här propagandan riktar sig mot: rasism, främlingsfientlighet, sverigedemokrater. Den viljan gör att hela studien tolkas på ett sätt som är rent fördummande.
För det första: den nedlåtande tonen. Visst, folk har i allmänhet inte jättebra koll på historia. Men alla - JAG MENAR VARENDA JÄVEL - som skulle få för sig att öht läsa en artikel om utgrävning av vikingatidens Sigtuna har en mycket bättre kunskap än vad artikeln förutsätter.
Det är inget nytt för någon med ens ett flyktigt intresse för historia att vikingarna reste runt. DET ÄR VAD VIKINGATIDEN HANDLAR OM! Kolla vikingatiden i ett historiskt uppslagsverk och du kommer snabbt se en karta med pilar som visar var vikingarna reste. Eller läs röde orm.
Sen lägger man fram då att människor begravda i Sigtuna kommer från "vitt skilda platser" som om det var något nytt och sensationellt. Vilka platser läggs då fram? Österjöområdet, nordsjöområdet, norra Europa. För det första: se ovan. ALLA VET DETTA!
För det andra: detta vederlägger inte på minsta sätt varken nazism, rasbiologi eller sverigedemokrati. SD är rätt tydliga med att de inte har så mycket emot invandring från grannländer. Typ de länder som nämns i artikeln.
Men det vederlägger inte heller den rasbiologiska världsbilden. Där brukade det handla om större rasgrupper, typ "nordgermaner". Att människor i nordeuropa blandades på olika sätt var rasbiologerna väl medvetna om - de kände till och beundrade vikingarna.
Dagens nazister, varför de nu är så viktiga att vederlägga, delar också den här historieskrivningen. Vikingarna tog slavar, grundade ryssland, koloniserade de brittiska öarna. En nazist är stolt över detta. Fråga din lokala nazist.
"-Folk rörde sig intensivt mellan populationshubar som Riga, Kiev och Ribe. På det sättet är dagens rörlighet inte unik"
Vad som är unikt med dagens rörlighet är dock att majoriteten inte rör sig som handelsmän eller som trälar. Utan att de faktiskt flyttar.
En del flyttade gissningsvis till Sigtuna också, då de är begravda där. Vi vet inte varför de flyttade men man kan ju anta givet det vi vet om den tiden, och de områden liken kom ifrån, att rätt många bodde i Sigtuna som slavar. Det är motsatsen till "fri rörlighet".
Handelsmän flyttade i regel inte på samma sätt då de var handelsmän. Alltså ingick det i yrket att förflytta sig till olika handelsplatser. Sigtuna var en sådan. Saken är den att en stad för tusen år sedan var en annan sak än en stad idag. Det var en handelsplats.
Ofta tillfälliga läger. T.ex "Scania", skanör, som senare gav namn åt hela skåne. på medeltiden en tillfällig och skitviktig handelsplats. Sigtuna, Stockholm och andra städer utvecklades från dessa tillfälliga handelsplatser till mer bofasta ställen.
Det betydde att en handelsman från t.ex Riga kunde slå sig ned på platsen mer eller mindre permanent för att representera sitt handelshus. Stockholm grundades av hansans tysktalande handelsmän. I trehundra år, fram till Gustav Vasa, fortsatte de i första hand vara handelsmän.
Vid tiden för inbördeskriget där Vasa tog makten var Stockholms befolkning fortfarande indelat i Tyskar och Stockholmare. Efter trehundra år. Hälften av stadens råd skulle vara tyskar. Det var en hansastad. Man kan anta att Sigtuna fungerade på ett liknande sätt.
Eller så får man bevisa att det inte var så. Det bevisas inte av genetik på några lik, utan då ska man ha källor från den tiden som visar hur det gick till.
Sist men absolut inte minst: att bo i en stad var extremt ovanligt på den tiden. Särskilt i Norden. En promille av befolkningen bodde i städer. Om de ens bodde där. Många husägare i Stockholm femhundra år senare hade husen som övernattning men var bofasta på någon annan plats.
Hur som helst, då en "stad" på den tiden var en mycket ovanlig plats kan man inte dra särskilt många generaliseringsbara slutsatser av vilka lik som var begravda där. Det är som om man skulle gräva upp kyrkogården i den mest inavlade byhålan i Värmland och -
- utifrån det dra slutsatsen att sverige idag bebos av en ren nordisk ras med minimal genetisk inblandning utifrån. Den slutsatsen kan inte dras för du har ett fullständigt snedvridet urval att arbeta med.
Sigtuna var en speciell plats och utgrävningarna visar att den såg ut exakt som man kan tänka sig: hälften kom någon annanstans ifrån. Precis som i den senare staden Stockholm. Det visste man redan - utan att ha analyserat stockholms äldsta begravda lik - för så var städer.
Ja en sista sak: det är rätt intressant hur den här formen av "kritik" speglar rasbiologin i sina tankefel. Där rasbiologin alltid antog att varje spridning av språk, kultur och redskap alltid var en fråga om erövrande herreraser utgår dagens politiserade -
- historieskrivare från sina egna tidsbundna fördomar, som till exempel då att varje person som förflyttas från en plats till en annan gör det som en fri individ som söker lyckan. Vilket var helt orimligt för de flesta individer för tusen år sedan.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Johannes Nilsson
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($3.00/month or $30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!