Profile picture
Konstantinos @tzoannop
, 35 tweets, 6 min read Read on Twitter
Λέει ο τρόμπακλας φιλελές ότι η επιβολή διδάκτρων φέρνει βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και των μαθημάτων. Επιχείρημα; "Ο φοιτητής/μαθητής, επειδή θα πληρώνει, θα πονάει το σχολείο και το βιβλίο και το μάθημα και θα είναι επιμελής". Λοιπόν, ώρα για ένα #truth_bukkake...
Έχω πάει και σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο και σε δημόσιο, και σε γυμνάσιο-λύκειο ήμουν στο δημόσιο. Το δημοτικό, και στο ιδιωτικό και στο δημόσιο, ήταν πάνω-κάτω τα ίδια. Απλά το ιδιωτικό είχε και σχολικά λεωφορεία. Α, και ποδιές, που τις φοράγαμε μέχρι και το '83.
Εννοείται ότι οι διδακτικές μέθοδοι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στα ηρωικά '80s ήταν παρελθοντίλα του κερατά. Και ναι, ο δάσκαλος (στο δημόσιο) στην Ε' και ΣΤ' δημοτικού είχε βέργα. Που τη χρησιμοποιούσε χωρίς πολλούς δισταγμούς.
Βασικά, και στο ιδιωτικό έπαιζε βέργα. Σε υποδομές, ιδιωτικό και δημόσιο ήταν πάνω-κάτω τα ίδια. Απλά το ιδιωτικό είχε ένα... αγλάισμα. Α, και ήταν και κοντά στη γειτονιά μας. Και μη νομίζετε ότι στο ιδιωτικό παίζανε ολιγομελή τμήματα κετσ', 38-40 μαθητές ανά τμήμα.
Σε γυμνάσιο-λύκειο έπαιζε όντως εσκεμμένη φθορά καρεκλών κ θρανίων από μαθητές. Τα καρεκλοπόδαρα χρησίμευαν σα ρόπαλα για μανούρες, ενώ συχνό ήταν το σπάσιμό τους ώστε, όποιος πήγαινε να κάτσει, να φάει μια τούμπα βαρβάτη μπροστά σ'όλη την τάξη.
Δεν ξέρω τι έπαιζε στα ιδιωτικά, αλλά σε γυμνάσιο-λύκειο δεν έπαιξε ποτέ ούτε εργαστήριο για φυσική-χημεία, ούτε σχολική βιβλιοθήκη. Η σχολική - ο Σουβλακέας να την κάνει - βιβλιοθήκη ήταν κάτι παλιά ντουλάπια με βιβλία που κανείς δεν ασχολιόταν μαζί τους.
Πάντως, αν σκεφτούμε ότι στο πιο διάσημο (και θεουσέ) ιδιωτικό της πόλης ντύνανε τα ανατομικά προπλάσματα του ανθρωπίνου σώματος με πουκάμισα γιατί η χουντοθεούσα ιδιοκτήτρια έλεγε πως θα σκανδαλίζονταν οι μαθητές, τα πράγματα δεν παίζει να 'ταν κ εκεί πολύ καλά.
Στο γυμνάσιο έπαιζε κ μάθημα μουσικής. Βασικά, μουσική Ιστορία ήταν, που ήταν ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ του κερατά (μπλιαχ), με μερικές κασέτες κλασικής και πειραματικής (π.χ. Ιάνης Ξενάκης) για να μάθουμε τι έπαιξε, και σνομπαρία απέναντι στη σύγχρονη μουσική. Το μισήσαμε το μάθημα.
Πληροφορική; Μόνο στο γυμνάσιο, πάνω σε κάτι Samsung SPC-3000V (8088 @ 10MHz, 640ΚΒ RAM, 5'25" floppy drives, MS-DOS 3.30, GW-BASIC 3.30, φακ γαία). Μας την έκανε μαθηματικός που κάτι λίγα ήξερε. Και πάλι καλά. Βιολογία; Εργαστήριο ΝΙΕΤ.
Αστρονομία; ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ, σιγά μη μας παγαίνανε στο αστεροσκοπείο, η μαθηματικός έκανε το μάθημα κ ήταν καθαρή απαγγελία-παπαγαλία. Αλλά μην ξεχνάμε, αυτά ήταν "παραμαθήματα", το βασικό ήταν να προσανατολιστούμε όλοι στα μαθήματα "δέσμης".
Ακόμα κ αν κανένα ιδιωτικό τράβαγε τα παιδιά για επίσκεψη σε κανένα αστεροσκοπείο (που σιγά μην), οι ίδιοι οι γονείς ήταν αντίθετοι. Τα παιδιά (ιδιωτικού κ δημόσιου) έπρεπε να ασχοληθούν μόνο με τα της "δέσμης". Φροντιστήριο από τη Β' γυμνασίου κ μετά για τους περισσότεροι.
Κ για τους έχοντες κ κατέχοντες, έπαιζε κ ιδιαίτερο μετά το φροντιστήριο. Κ ιδιαίτερο για το ιδιαίτερο. Αμ πώς! Έτσι έκανε ο άλλος, που η γυναίκα του ήταν στη δοξασμένη γκαρσονιέρα, τέτοια κοιλάρα που ένα κοντέινερ του 'ρχοταν εφαρμοστό.
Το γυμνάσιο κ το λύκειο σε μεγάλο βαθμό χόρευαν στο νταούλι του φροντιστηρίου κ του ιδιαίτερου κ όχι μόνο γιατί, με την πλήρη ανοχή της Δνσης Β'θμιας κ της ίδιας της πολιτείας, το ιδιαίτερο έδινε κ έπαιρνε. Βασικά, στο μυαλό του Έλληνα γονιού, το σχολείο υπήρχε μόνο για να...
...δίνει απολυτήρια κ καλούς βαθμούς επειδή αυτός τα 'σκαγε στα ιδιαίτερα. Αρκετοί από μας περάσαμε σε πανεπιστήμια κ ΤΕΙ. Εκεί τα πράγματα σφίξανε κάμποσο. Ορισμένα νεότερα ΑΕΙ κ ΤΕΙ δεν είχαν ακόμα εκτεταμένα δίκτυα εμπορίας θεμάτων, ιδιαίτερων μαθημάτων από μεταπτυχιακούς,...
ούτε είχε εξαπλωθεί ακόμα η μόδα του να τα σκας σε κάποιον για να σου κάνει την πτυχιακή κ εσύ απλά, με λίγο φροντιστήριο από τον ghostwriter, να πας να παρουσιάσεις. Απροπό, έχω αγγαρέψει φίλο μαθηματικό να μου λύσει απορίες σε Αριθμητική Ανάλυση κ Διαφορικές Εξισώσεις.
Για Διαφορική Γεωμετρία (που την ήθελε ο καθηγητής του CAD) κ κινηματικές εξισώσεις για Ρομποτική, εκεί I was on my own. Τέσπα, το ΔΑΠίτικο επιχείρημα υπέρ των διδάκτρων ήταν πάντα "γράφουν συνθήματα στους τοίχους κ χαλάνε τις καρέκλες των αμφιθεάτρων επειδή είναι δωρεάν".
Να είμαστε ειλικρινείς, φθορές υπήρχαν. Είτε λόγω μανουριάσματος (που οι μανούρες ξεκίνησαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης από το 1998 κ μετά, όταν η τότε "πρυτανική αρχή" έφερε 15 τραμπούκους να βαράνε φοιτητές κ καθηγητές) είτε λόγω μαλακίας είτε λόγω παχυσαρκίας (πάρε fatphobia).
Κ οι φθορές, για να είμαστε ειλικρινείς, πολύ πιο συχνά γίνονταν από μαλακία: π.χ. να πατήσει ο φοιτητής πάνω στην πτυσσόμενη καρέκλα του εδράνου για να βγει αντί να περιμένει να βγουν πρώτα οι άλλοι. Τώρα, για γραψίματα στα έδρανα, κλάιν - αυτά βγαίνανε με οινόπνευμα.
Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των σπουδώνε, ξέραμε ότι ορισμένοι (βασικά κομματόσκυλα των μεγάλων παρατάξεων) παίρνανε χαριστικά βαθμούς μεγαλύτερους από εμάς. Κ ξέραμε κ ποιοι καθηγητές το κάνανε αυτό. Ξέραμε καλά ο ένας τον άλλο τι μέρος του λόγου ήταν.
Κ υπήρχαν σε πολλές ομάδες εργασίας παράσιτα: Τεμπελόσκυλα που απλά βάζαν το όνομά τους, τσιμπάγανε το 8άρι, το 9άρι, το 10άρι με τους άλλους, χωρίς να κάνουν τπτ. Αλλά αυτά υπάρχουν ΠΑΝΤΟΥ.
Για βιοποριστικούς λόγους, δίδαξα αργότερα (2009-2012) σε κολέγιο. Με δίδακτρα. Κ είδα πολύ καλά το πόσο ισχύουν τα "επιχειρήματα" των φιλελέδων. Λοιπόν, σας έχω νέα: Κανένας ιδιώτης δε θ' ασχοληθεί να επενδύσει σοβαρά σε εργαστήρια κ.α. που δε θα κάνει γρήγορη απόσβεση.
Εργαστήρια με παλμογράφους, τόρνους, φρέζες, ρομπότ κλπ δεν παίζει να φτιάξει ιδιώτης, γιατί θα τον ενδιαφέρει να τραβήξει κόσμο κ να κάνει τη μπάζα του γρήγορα. Κ θα διδάξει αυτό που "πουλάει". Κ τι πουλάει; Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Άρα, τι εξοπλισμό θα πάρει; Θρανία, καρέκλες, μερικούς Η/Υ της πυρκαγιάς, μερικούς προτζέκτορες της πυρκαγιάς κ MS Office. Όσο για τους σπουδαστές, ναι, πληρώνουν οι γονείς. Αλλά ξέρετε, η νοοτροπία δεν είναι "πληρώνω, άρα προσέχω". Είναι "πληρώνω, άρα βάλε βαθμό καθηγητάκο".
Στο δημόσιο ΑΕΙ/ΤΕΙ έχεις αυτούς που προσέχουν, παρακολουθούν, το παλεύουν. Έχεις αυτούς που προσπαθούν, αλλά έτσι κετσ'. Έχεις αυτούς που δεν τραβάν. Έχεις τους απάλευτους. Έχεις αυτούς που δεν πατάνε σε μάθημα. Έχεις τα κομματόσκυλα (που είναι ό,τι χειρότερο).
Στο ιδιωτικό, σου λέει ο δ/ντης "κοίτα, πρέπει να έχεις ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 90% ποσοστό επιτυχόντων σε κάθε εξεταστική, αλλιώς..." - αυτή ήταν η γραμμή από τα κεντρικά. Κ στο δημόσιο ΑΕΙ/ΤΕΙ έχεις τη δυνατότητα να πεις "γάμα την καμπύλη Gauss, θα βαθμολογήσω σύμφωνα με τα γραπτά".
Στο κολέγιο, για λόγους εμπορικής πολιτικής του μαγαζιού (που δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το τι γνώσεις παίρνεις από εκεί), σου λέει "υποχρεωτικά καμπύλη Gauss κ μετατόπισέ τη κ λίγο προς τα δεξιά".
Κ όσο για διδακτέα ύλη, αν στο ΤΕΙ, για το ίδιο μάθημα, αυτή ήταν στο 1/2 με 3/4 αυτής του ΑΕΙ, στο κολέγιο ήταν το 1/3 αυτής του ΤΕΙ, με προβλήματα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ επιπέδου πρώτης γυμνασίου από μαθηματικής σκοπιάς. Κ θέλουν οι ευρωχλεχλέδες να τα κάνουν κ ισότιμα. Χου ρε!
Κ επίσης, πραγματικά αυτόνομη διδασκαλία στο ιδιωτικό που δίδαξα ΔΕΝ έπαιζε. Τα θέματα (προπαρασκευαστικά κ τελικά) έρχονταν από τα κεντρικά κ τα τελικά ήταν σχεδόν ίδια με τα προπαρασκευαστικά, απλά με άλλα νουμεράκια. Κ ήταν επιπέδου Α' γυμνασίου, το ξαναλέω.
Τώρα, στα ΑΕΙ, με μια ορέα ερμηνεία του Συντάγματος, είπαμε πως το μεταπτυχιακό κ το διδακτορικό είναι πέρα από την τριτοβάθμια, άρα είναι ΟΚ να βάλουμε δίδακτρα, που ακριβαίνουν συνέχεια. Έχει βελτιωθεί όμως η ποιότητα των σπουδών; ΟΧΙ. Απλά καλύπτονται τρύπες, γιατί έχει...
...απαγορευτεί η εξ ολοκλήρου κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Σου λέει, βάλ' τους εκεί πέρα να τρώγονται σαν τα σκυλιά ποιος θα εξασφαλίσει ΕΠΕΑΕΚ, ΕΣΠΑ κλπ για το εργαστήριό του, ακόμα κ για τα βιβλία του. Κ βάλ' τους να ψάχνουν χορηγούς, δλδ νταβατζήδες που θα έχουν άποψη κ...
...για το τι θα διδάσκεις. Κ ό,τι δεν είναι πιασάρικο, μαχαίρι. Έτσι κόβονται πολιτιστικά, ανθρωπιστικά κετσ'. Σε ό,τι αφορά τώρα καλλιτεχνικά, μουσικά κλπ, είδαμε τα χαΐρια της φιλελέ Αγγλετέρας: independent.co.uk/news/education…
Κόπηκε η χρηματοδότηση των μουσικών μαθημάτων στα σχολεία κ μπήκαν δίδακτρα. Κ όσο αυξάνονται τα δίδακτρα, τόσο (εμείς τα λέγαμε, αλλά οι φιλελέδες σκούζαν πως είμαστε μαδούροι) οι φτωχότεροι μαθητές τα παρατάνε κ μένουν μόνο τα παιδιά των "εχόντων".
Το "αστείο" της υπόθεσης ξέρετε ποιο είναι; Ότι έτσι έχουμε παιδιά που, επειδή οι γονείς τους δεν έχουν λεφτά, στερούνται μια δημιουργική διέξοδο που παίζει να την κάνουν κ επάγγελμα, ενώ το μάθημα γίνεται προσιτό μόνο για τα πλουσιόπαιδα, που το βλέπουν το πολύ σα χόμπι.
Άρα, πάει περίπατο (παράπλευρη απώλεια) κ το επιχείρημα των φιλελέδων περί "σύνδεσης των μαθημάτων με την αγορά εργασίας". Απροπό: Έτσι όπως έχει γίνει η αγορά εργασίας, αυτό που σπουδάζεις τώρα δε σου εγγυάται κανείς πως όταν πάρεις πτυχίο θα σου δώσει δουλειά.
Σόρρυ (#NOT) που χαλάω το φιλελέ αφήγημα, αλλά κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε επιτέλους.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Konstantinos
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!