Profile picture
🌹Michaela Leo🌹 @MichisLeo
, 30 tweets, 6 min read Read on Twitter
Gud, så fint det var förritin hörrni. Ni vet när män var män, kvinnor var män, barn var män och små håriga varelser från Alfa Centauri verkligen var små håriga varelser från Alfa Centauri. Lång tråd - med jobbigt innehåll.
Som stataren Ester, född 1904, kan berätta från sin idylliska barndom:
"Pappa begick sexuella övergrepp på mig innan jag ens var sex år. När mamma kom hem undrade hon vad som stod på, men sa ingenting. Pappa hade ett häftigt humör och kunde inte hålla sig från spriten.
Många gånger fick vi flytta från gårdarna för att det blev bråk. Vi var statare på 17 gårdar. Mamma ville inte hjälpa till med mjölkningen, därför hon var rädd att gå ifrån oss och lämna oss ensamma med pappa, om något skulle hända.
Hon kunde inte berätta om orsaken och var rädd för vad pappa skulle göra. Vi var sju syskon. Jag har hela mitt liv känt hat och bitterhet mot pappa och var alltid rädd för honom, även som vuxen."
Ni förstår - när en statare på den tiden tog anställning ingick det att hans hustru hjälpte till med mjölkningen. Om hon inte mjölkade så hade arbetsvillkoret inte uppfyllts och då fick de vare sig mat eller husrum till en rik barnaskara. Tänk er det helvetet på jorden.
Statarsystemet avskaffades inte förrän 1945. Bland de som såg till att det skrevs under var en inte helt okänd herre vid namn Gunnar Sträng, då förbundsordförande för Svenska lantarbetareförbundet, nu ev mer känd som socialdemokratisk finansminister. (Hans fjärde ministerpost.)
För den som vill veta mer om Esters historia så är det så att hon har skrivit en bok om sin uppväxt. "Armodets barn : Ester 75 berättar för sonen Stig 47 /Ester Ek & Stig Eek"
"Om du nu ville skaffa barn, varför vill du inte vara med barnen nu?"
Håhå... Tänk ändå vad glada statarkvinnorna hade varit förr för att kunna lämna sina barn till en förskola. Det finns otaliga vittnesbörd från för många källor att nämna om barnavård förr, men först:
År 1900 dog vart tionde barn (födda inom äktenskapet) före ett års ålder här i Sverige.
De som var utomäktenskapliga hade sämre levnadschanser. Där avled vart sjätte barn innan sin första födelsedag.

För jämförelse: År 1950 avled ett av 40 barn innan sin första födelsedag.
Nu är det betydligt bättre, efter vaccin, skolmat, BVC, läkarvård etc.
Antalet spädbarn som dog innan de fyllt ett år i Sverige var 2,5 per 1 000 levande födda år 2017.

Det är inte konstigt att vi föder barn allt senare och att vi väljer att föda färre barn. Vi slipper chansa.
För de barn som klarade av både födsel och den första tiden efter förlossningen, väntade rent statistiskt inte några bättre tider.
Det här med den naturliga amningen ni vet - oj, den har läkare gnällt på i alla tider att fattigt folk inte har vett att nyttja!
Alla tider ska här förstås som sedan slutet på artonhundratalet.

Det verkar som att de välutbildade och lärda läkarna som ville föreläsa om amningens underbara fördelar under svältåren på artonhundratalet inte känner till vad som händer med mjölken när modern inte får näring.
Resultatet är naturligtvis, som med vilket däggdjur som helst, att hon sinar. Barnen svälter eventuellt ihjäl om deras magar inte klarar dieten på vad som nu står till buds att få i sig under tider när folk ska ha börjat tugga på självdöda hundar som tinat fram under isen.
Sverige då var som vilket riktigt fattigt land som helst i dag - när nödhjälpen inte fungerar och fastnar i byråkratin så dör barnen först, med uppspända magar och tysta strupar där hungern ätit upp all möjlighet att ens gråta eller ömka sig.
Nåja.
Hur togs spädbarn om hand förr (som mellan c:a 1850-1920) av de breda befolkningslagren som behövde arbeta för att försörja sig?

De lyckliga hade anhöriga. Nån tillräckligt rask mormor på undantag, eller annan tillräckligt kry släkting som kunde hålla barnen vid liv.
Vänta, såg du liksom för dig att spädbarnen var hemma med sina mammor?
Det hade ju varit fint, men till att börja med så fanns inte föräldraledighet. Du låg still efter en förlossning så lång stund som var möjligt och slapp förhoppningsvis dö i barnsängsfeber.
Om du som mor överlevde en förlossning (troligen hemma i kökssoffan, inte alltid med fler än eventuellt äldre barn närvarande som fick hjälpa mor att få syskonet till världen efter förmåga, barnmorskor var inte alltid möjliga att finna) så riskerade du alltid barnsängsfeber.
Vi pratar om miljöer där det kryllade av vägglöss, möss, råttor, kackerlackor, flugor, loppor och annan ohyra. Du gick till sängs i ditt vanliga linne och sängen bestod för det mesta av ett halmstoppat överdrag och eventuella täcken. De tvättades sisådär ofta.
Att vårda spädbarn nu för tiden är rätt bekvämt, minst sagt. Tänk dig en tid där blöjtvätt innebär att först skaffa fram tillräckligt med bränsle för att kunna hetta upp bykkaret, för att inte tala om tiden det tar att tvätta. Nevermind, det här blir för långt.
När möjligheten till barnkrubbor införs, där det går att mot en smärre avgift faktiskt få lämna in barnen, berättas det om barn uppemot två år gamla som helt enkelt lämnats ensamma hemma medan ensamstående mödrar förvärvsarbetat i uppemot fjorton timmar i sträck.
De har suttit inlåsta i sina sängar, eller varit fastbundna så de inte ska kunna ta sig iväg och råka alltför illa ut.
En barnkrubba rapporterar om en tvåårig gosse som vid intagningen knappt kan prata, har uppsvälld mage helt i olag pga oregelbundet matintag.
Men efter bara någon tid på barnkrubban har han kunnat börja gå, hans mage börjar sköta sig eftersom han får något i sig var fjärde timme, han börjar till och med skratta och kunna prata något med övriga barn.
Herreminje, varför flyttade inte mödrarna helt enkelt hem istället för att stanna i stan och jobba?

Ja - många orsaker. 1. Vilka jobb fanns där hemma? Du fick börja söka uppehälle när du var runt 13-14 och bidra till försörjningen så gott det gick som piga/dräng nån annanstans.
2. Oäkta barn? Jo, men visst. Klart mödrarna vill flytta hem, stå i kyrkan och skämmas offentligt via kyrkoplikten samt att deras barn alltid, alltid kommer att förföljas av tillmälet horunge vart de än går. Som rätt var, mind you, på den här härliga förritin.
3. De visste inget annat och försökte så gott de bara kunde att ta hand om sina barn - så klart. Men det här är tider innan vi hade ett fungerande föräldraförsäkringssystem, socialförsäkringssystem och rättigheter för föräldrar och barn. Det var sämre förr, helt enkelt.
Så: Några avslutande ord.

Inget vi har i dag är en rättighet att ta för given.
Allt kan bli försämrat fort som fan beroende på ideologi hos de som vi väljer att bestämma över våra lagar och allmänna försäkringar.
Jag blir t.ex. inte tryggare av en karensdag för sjuka barn.
Vi har aldrig haft det så här bra i Sverige som vi har haft det under de senaste hundra åren. Från 1918 till 2018 har det på det stora hela blivit så oerhört mycket bättre på så många områden att det liksom inte ens går att jämföra. På hundra år har vi blivit ett toppenland.
Nej - vi lever inte i den bästa av världar.
Men vi har gått från att vara ett land som folk flydde ifrån för att slippa svält, nöd och slaveri till att bli ett land som folk kommer till för att slippa krig, svält och slaveri. Det kan vi vara stolta över.
Unroll @threadreaderapp - you little beauty of a bot, you.
Petar in en liten sidonotis här: Källhänvisning: stockholmskallan.stockholm.se/teman/stockhol…
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to 🌹Michaela Leo🌹
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!