Profile picture
Bart @BartNijman
, 20 tweets, 4 min read Read on Twitter
Wat steeds terugkomt in de klaagzang van de dames van kleur en hun helper whiteys, is dat we eens “moeten luisteren” naar hun “ongemakkelijke verhalen”, en dat we “open moeten staan” voor de “andere perspectieven” die”diversiteit” met zich meebrengen.

1/weetikveel
Zulke stellingen worden dan steevast ingeleid met de aanname of vaststelling dat Nederland veel racisme kent, dat mannen hier de dienst uitmaken en dat mensen van kleur het per definitie zwaar of moeilijk hebben. Daarna komt dan meestal ofwel een anekdotisch betoog, ofwel..
..een semi-historisch relaas over herkomst en afkomst en hoe mensen van kleur in een racistisch blank, pardon: wit land terecht zijn gekomen, en wat voor mensonterende ervaringen ze daar in de maatschappij of op de arbeidsmarkt hebben meegemaakt.
En dat het nu dus tijd is dat de autochtone Nederlander eens gaat luisteren, en zijn (altijd ‘zijn’) plek leert kennen omdat diversiteit hier zogenaamd alleen in woord en niet in daad wordt beleden.

Het is allemaal lulkoek. En wel hierom:
Die kleurklagers reduceren ten eerste alles tot huidskleur, en verbinden daar intentie en uitkomsten achter alle interacties aan. Zo wekken ze ten onrechte de suggestie dat alles om kleur gaat, en alles wat niet lekker loopt in ‘t (sociale) leven *dus* met racisme te maken heeft.
Nooit wordt er afgevraagd of de PoC in kwestie zélf misschien wel eens iets onaardigs, onheus of onjuist zegt of doet. Nooit wordt de vraag gesteld of de toehoorder überhaupt wel interesse heeft in het verhaal van de PoC, of waarom die dat zou moeten hebben.
Alsof alle blanken automatisch interesse hebben in de verhalen van alle andere blanken, omdat we toevallig een gedeeld levensmenu van caravanvakanties naar Frankrijk, boerenkool en Baantjer op de buis hebben - grosso modo.
De verhalen van veel PoCs zijn niet per definitie interessant of boeiend, omdát die mensen een bepaalde afwijkende ervaring hebben van autochtone Nederlanders. Steeds zeggen ze dat we “moeten luisteren”, maar zelden volgt er dan iets wat verder gaat dan een (semi-)racismeverwijt.
En als je dat racisme ontkent, of (negatieve) ervaringen van de PoC aan andere oorzaken toeschrijft (slechte argumenten in boze columns, bijvoorbeeld), dan “snap je het niet” en “ben je onderdeel van het probleem.” Want het enige geaccepteerde antwoord is: ‘Ja ik ben racist’.
Veel roomblanke redacties gaan daar in mee. Nrc, trouw, Nieuwsuur, DWDD, VK: allemaal buigen ze nederig het hoofd en erkennen ze het onredelijke - om vervolgens bijna smalend hun media te vullen met verwijten aan “de boze witte man”, de onderbuik en/of reaguurders op internet.
Want zij hebben schuld erkend, dus zij hebben zich van hun zonden verschoond. En nu mogen ze meezingen in de gospel van de segregatie. Want dat is het: reduceer iedereen tot een huidskleur, hecht daar schuld, zonde of onderdrukking aan, en je kweekt zélf de rassensegregatie.
En als je dat punt eenmaal bereikt, kun je op *iedere* kritische reactie op slechte argumenten, onaardig gedrag of domme columns roepen: “Zie je wel, racisme!” Niemand wint, behalve de verongelijkten die hun eigen kuil hebben gegraven.
Nou, het spijt me lieve PoCs. Ik vind het verhaal van Sylvana saai, irrationeel en verward, ik vind de klaagzang van Nourhussen narcistisch en ik vind Clarice Gargamel boos en agressief. Dat heeft niks met hun huidskleur te maken, dat is mijn oordeel op de inhoud van hun verhaal.
Als dat me een racist maakt, dan lach ik je uit, maar niet zonder de waarschuwing dat je de waarde van het verwijt zélf uitholt. Als iedereen racist is, is niemand het nog. En zelden worden mensen door verwijten overtuigd, zeker als ze onzuiver of onredelijk zijn.
De waarde van een argument moet zwaarder wegen dan je kleur of afkomst, en je huidskleur is überhaupt geen argument. En als je die dipsaus prutscast luistert, dan hoor je ook niks dan stereotypering of beschimping van blank Nederland.
Sure, grappen over hagelslag, stram dansende blanken en aanverwante wonderlijke witte clichés zijn helemaal dikke prima. Maar ga me niet dwingen om naar jullie verhalen te luisteren, als de onze je ook niet interesseren.
En verwacht van mij geen medelijden als je klaagjammerend je column intrekt omdat mensen onaardig reageren op je permanente huidskleurobsessie. Ik vind Wierd Duk ook een jankbal met z’n ‘ik word zo gehaat’-gezever. Speak your mind, de rest is ruis.
Tot slot: niemand pakt in dit land enig recht af van wie dan ook. Je kan alles. Mag alles. Kunt overal aan meedoen. Racisme bestaat hooguit in sociale interacties, waar die kaart wel te vaak/te snel wordt getrokken. Sociaal verkeer is lastig laveren, voor iedereen. Ongeacht kleur
TL;DR: Ik kan geen medelijden met Nourhussen opwekken en ik vind haar verhalen saai en oninteressant en er is niks wat zij er aan kan doen om mij te laten “luisteren”
Mag ik dan nu ff Nintendoën want ik had mezelf eigenlijk een keer een dagje vrij gegeven vandaag.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Bart
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!