Profile picture
Botte Jellema @bottejellema
, 12 tweets, 3 min read Read on Twitter
Opwinding & Gear Acquisation Syndrome in podcastland: Røde heeft een podcast all-in-one opname-unit uitgebracht! En hier is waarom je deze niet hoeft te kopen, plus een alternatief. Draadje. #podcast #gearacquisationsyndrome
Mijn initiële bedenkingen waren de prijs en de voorversterkers. De eerste is namelijk niet bijzonder laag (€650) en op het gebied van de tweede heeft Røde weinig gepresteerd so far. Hun mics hebben fantastische prijs/kwaliteit, maar alleen in hun 'podcasters'...
... zitten pre-amps, en die zijn, zacht uitgedrukt, matig. Zoom begon ook ooit zo, maar na een paar jaar hebben ze daar het redelijk onder de knie. Nog geen Sony (PCM D100), maar de H6 is een onmisbare tool voor mij geworden, waar je prima op laag volume kan opnemen.
Røde moet dat nog maar laten zien. Maar de echte dealbreaker ontdekte ik via @liev vandaag: het ding neemt 2 kanalen op, een stereomix. Dat is een onbegrijpelijke stommiteit, en ik zal uitleggen waarom.
Ik denk dat 98% van de podcasts worden gemaakt door een extreem klein team. Je bent je eigen producer, redacteur, presentator, technicus en uitgever. Tijdens de opname ben je presentator, en wat je van je techniek wil, is dat dit je overige taken tot later laat uitstellen.
Zodat je je hoofd bij de opnames kan houden. En niet hoeft op te letten of iemand even wat verder van de mic gaat zitten, of per ongeluk een koekje voor zijn/haar microfoon opknabbelt. Dat fix je later, in je mix.
Derhalve wil je elke microfoon en elk extra geluid op een apart kanaal in de opname. Later kan je die nabewerken, recht zetten, mixen, etc; dingen die je offline wil doen, na afloop.
En dat kan niet met de Røde Rodecaster Pro. Dus tenzij je zelf geluidstechnicus bent (en een goeie at it), heb je hier niks aan. Je hebt geen enkele mogelijkheid tot correcties achteraf, want alles zit in je stereomix ingebakken.
Het is een raadsel waarom Røde hiervoor heeft gekozen. Voor 500 euro (minder dus) heb je bijvoorbeeld een Zoom LiveTrak, die niet alleen die uitstekende en beproefde pre-amps heeft, maar ook nog eens twee keer zoveel. En dan nog meer.
En mocht je live in een zaal opnemen, dan kan je ook nog een zaalmix maken zonder dat die je opgenomen materiaal beïnvloed. Maximale controle dus. Uitstekend alternatief. En anders die H6, minder kanalen, maar nóg goedkoper.
De Røde heeft ingebakken bluetooth-connectie voor een telefoon, maar hey, zoiets kan je ook oplossen met een kabeltje van 5 euro. En die ingebakken effecten en mic-presets laten je misschien wel lekker klinken, maar ook exact zoals iedereen die een Rodecaster gebruikt.
Maar geen meersporenopname is echt een dealbreaker. Bespaar je deze uitgave dus maar.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Botte Jellema
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!