, 37 tweets, 5 min read Read on Twitter
Lite för ofta föreslår nån (nästan alltid en man) att kvinnor ska ändra på sitt beteende på något sätt för att slippa få dickpics, oönskade förslag, bli tafsade på eller våldtagna.
De ska tänka på vad de säger och hur de säger det, skriva "Inga dickpics, tack!", klä sig rätt, gå på rätt sätt på rätt ställen på rätt tider, vara nyktra, ha en kompis med, bla, bla...
Alla förslag som syftar till att kvinnor på något sätt ska ändra sitt beteende för att försöka förmå mån att ändra sitt är HELT fel ute. ALLA förslag. Samtliga.
För det första:

De har redan försökt. Kvinnor anpassar sitt beteende HELA JÄVLA TIDEN.
De tänker på vad de gör, vad de säger, var de går, hur de går, vad de har för kläder på sig, vad de har med sig, vilka tider de rör sig, vilka tonfall de använder och vilka miner de gör.
Allt för att inte provocera män.
Det. Funkar. Inte.
Det är helt uppenbart för alla som har förmågan att tänka längre än snoppen räcker.
Om det funkade skulle vi inte behöva ha den här diskussionen.
IGEN.
För det andra:

När man vältrar över ansvaret för åtgärder på kvinnorna så lägger man även skulden där när det inte funkar (vilket det inte gör).
De blir alltså dubbelbestraffade för nåt som män gör. Först måste de tänka på att inte trigga män och sen får de skulden när en man ändå gör nåt.
Det heter att de inte gjorde tillräckligt, de tänkte inte nog mycket på sin klädsel, det var nåt de sa, det var nåt de inte sa, det var nåt i hur de såg ut, var de gick, när de var ute...
Det tar aldrig slut, det finns alltid NÅT mer man kan dra fram för att bevisa att hon inte gjorde rätt eller tillräckligt.
För det tredje:

När man ger en kvinna ett råd som syftar till att hon inte ska råka illa ut så säger man samtidigt att det är OK om nån annan råkar illa ut istället.
Du har ju inte påverkat förövaren så att han inte begår övergreppet, bara bytt offer.

Det är som den gamla klassikern att du inte behöver springa snabbare än björnen, bara du springer snabbare än nån annan i ditt sällskap.
Nej. Det är inte en lösning.

Den enda lösningen är att få förövarna att sluta föröva. Victim-blaming är inte OK. Don't go there.
Det är ett sätt att slippa lösa problemet, men det här tankesättet är ändå väldigt utbrett, det är till och med så vanligt att det syns i hur vi pratar om det.
Man ser sällan rubriker som "Man våldtog kvinna" utan det står "Kvinna våldtogs" eller "Kvinna blev våldtagen". Av vem då, ett jävla spöke?

Vi har internaliserat det här att män inte är ansvariga så mycket att vi knappt reagerar på det.
Det enda som ens kan ha en chans att funka är om andra män säger ifrån. Visar att det här inte är OK. Blir förbannade. Skapar konsekvenser. Hänger ut.
De män som på olika sätt antastar kvinnor har, per fucking definition, bevisat att de inte lyssnar på kvinnor och att de inte respekterar kvinnor.
Case in point: Det enda som visat sig fungera på vissa män i vissa situationer är om kvinnan säger att hon har en pojkvän. De tar inga nej, respekterar inte vad kvinnan säger. Men, om hon säger sig ha en pojkvän backar de.

Varför?
Inte för att de respekterar kvinnan, utan för att de respekterar hennes pojkvän och det de ser som hans rätt till henne.
Killar som ställt upp och agerat pojkvänner till antastade tjejer på krogen för att skydda dem har berättat om att förövaren bett om ursäkt TILL HONOM. Inte till henne. Utan till "pojkvännen".
Det säger allt man behöver veta om de här "männen" och det visar också varför alla "lösningar" som inbegriper att kvinnor ska anpassa sig inte bara är fel, utan även ineffektiva.
Därför måste män ta ansvar för att andra män beter sig som idioter. Det är inte kvinnornas ansvar.

Och nej, inte alla män, men alldeles åt helvete för många män.
Sedan kommer vi till det allra vidrigaste, det dök upp lite i diskussionen runt det här inlägget som jag hade lagt ut på Facebook och jag har sett det här på Twitter.
När män låtsas vara så jävla woke och empatiska och håller med om det här utåt samtidigt som de själva antastar kvinnor.
De kan sitta och gilla och dela vidare den här ranten, hänga på drev när nåt annat as blir uthängt, låtsas trösta utsatta kvinnor - de bygger en image av sig själva som höjda över varje misstanke för att enklare kunna bli vän med sårbara kvinnor som de kan utnyttja.
Jag har sett det mönstret förut - det var honom det var synd om, han vädjade till en medmänsklig instinkt att trösta och sen utnyttjade han det förtroende han byggt upp för att det skulle bli svårare att anmäla och kvinnorna känner sig dumma som varit snälla och gått på det.
De vill ju inte tro så illa om den snälle killen, det var bara ett misstag, han mår dåligt, bla bla fucking bla.
Ibland tar kvinnorna själva på sig skulden, de var kanske för snälla, råkade skriva nåt för inbjudande, de råkade andas lite.
Oavsett om de gör det med flit eller oavsiktligt pga en störning är det inte OK. Om inte annat behöver de hjälp att ta sig ur beteendet. Anmäl. Häng ut. Skapa konsevenser.
Varje sånt vider som får fortsätta kommer ge sig på andra kvinnor. De kvinnorna behöver varnas och det behöver bli jobbigt på riktigt att bete sig såhär.
Jag känner just nu till två Twittrare som beter sig exakt såhär. Schyssta polare, som kommer gilla den här ranten och sen skicka dickpics eller oönskade inviter till kvinnor.
Jag har känt till dem i flera månader, men inte fått tag på annat än berättelser från kvinnor som inte vill sprida det vidare, inte vill ta screenshots för de tycker det är så vidrigt att de raderat dem direkt de dök upp.
Men jag vill att ni ska veta att jag (och flera andra) har ögonen på er. Plötsligt händer det att en kvinna orkar ta en skärmdump. Biter ihop över kräkreflexen och sparar en bild.
Jag förstår om det är jobbigt att hänga ut, gör det via en proxy. Ta skärmdumpar, plocka bort kvinnans namn och bild och skicka till nån annan, gärna en man, det tar tyvärr bättre då.
Det är inte offret som ska hängas ut, tvärtom.

Men det här behöver ta slut och det behöver ta slut nu.
Det är det här beteendet.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Rickard Olsson
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!