, 20 tweets, 6 min read Read on Twitter
دو سال گذشته و با منتشر شدن ویدیوی تقطیع شده، فریبنده و البته محرمانه از فرایند انتخاب آیت الله خامنه ای بعنوان رهبر ایران در تاریخ ۱۵ مرداد ۱۳۶۸، همچنان شبهات نسبتاً پاسخ داده نشده ای پیرامون این انتخاب مطرح مانده که سعی می‌کنم تو این رشتو در موردشون توضیح بدم.
#روایت_رهبری
۱
۱۴خرداد۱۳۶۸/بعد از رحلت امام خمینی، مجلس خبرگان رهبری منوط به وظیفه اصلی خود موظف بود تا طبق قانون اساسی کشور، رهبری آینده را مشخص کند و این انتخاب رهبری مصادف شده بود با بازنگری قانون اساسیِ مصوبه در سال ۱۳۵۸.
۲
با توجه به احتمال تغییر قانون اساسی م.خبرگان برای انتخاب رهبری چند راه داشت:
۱.تعیین یک فرد بر اساس قانون اساسی قبلی برای رهبری تا رفراندوم
۲.تعیین شورایی از اعضای مجمع تشخیص برای به عهده گرفتن وظایف رهبری به طور موقت
۳.تعویق کامل انتخاب رهبر تا زمان اتمام فرایند بازنگری
۳
راه حل یک و دو پیشنهادات نایب رییس، هاشمی رفسنجانی بود و پیشنهاد سوم هم توسط یوسف صانعی ارائه شد.
بجز پیشنهاد اول، بقیه راه حل ها با مخالفت جدی اعضای مجلس خبرگان روبرو شد. اما راه حل اول ابهامی بزرگ شد.
۴
ابهامی بزرگ:
اصل ۱۰۷ قانون اساسی(مصوبه سال ۱۳۵۸):
۵
طبق این اصل رهبر به دو صورت انتخاب می شد:
۱. روی آورن اکثریت مردم به سوی یک مرجع(مثل امام خمینی)
۲. در غیر اینصورت، خبرگان منتخب باید درباره ی همه کسانی که صلاحیت مرجعیت و رهبری دارند بررسی و مشورت ‌کنند، و یک نفر را به عنوان رهبر به مردم معرفی ‌نمایند؛ ...
۶
در صورت اول قانون به طور صریح از لفظ مرجع استفاده کرده بود. اما در صورت دوم قانون اساسی لفظ مبهم "صلاحیت مرجعیت" را به کار برده بود؛ اما در این قانون صلاحیت مرجعیت به چه معناست؟ آیا معنی مرجعیت بالقوه است یا منظور مرجعیت بالفعل است؟
۷
این ابهام در سال ۶۴ و در انتخاب آ.منتظری(بعنوان جانشین رهبری)نیز وجود داشت.
در اجلاسیه مجلس در آبان سال ۶۴، خبرگان رهبری به فکر انتخاب جانشین برای امام خمینی (ره) افتادند؛ با توجه به ویژگی های شخصی منتظری و همراهی ایشان با امام، مجلس خبرگان تنها گزینه ...
۸
جانشین رهبری را منتظری تشخیص دادند اما دقیقاً ابهامی که در سال ۶۸ و در انتخاب آیت الله خامنه‌ای بعنوان رهبری وجود داشت؛ در سال ۶۴ هم برای منتظری صدق می کرد؛ ایشان هم در آن زمان مرجع تقلید نبودند.
اما قبلاً و در اجلاسیه بهمن ماه ۱۳۶۳ مجلس خبرگان برای رفع این ابهام
۹
کمیسیونی به ریاست آقای امینی تشکیل داد تا تکلیف اصل ۱۰۷ قانون مشخص شود:
مصوبه این کمیسیون: در مورد فقیهی که خبرگان به موجب اصل ۱۰۷ او را به عنوان رهبر معرفی می کنند، صلاحیت برای افتا و مرجعیت کافیست و نیازی به مرجعیت بالفعل ندارد.
۱۰
نکته کمتر گفته شده در مورد انتخاب منتظری بعنوان جانشین رهبری: ایشان طبق حالت اول اصل ۱۰۷(مرجعی که اکثریت مردم به او روی آورند)به جانشین رهبری انتخاب شدند، یعنی مجلس خبرگان عملاً از شرط مرجعیت ایشان در آن زمان چشم پوشی کرد تا شاید ایشان در آینده مرجع تقلید شوند.
۱۱
با توجه به اینکه این ابهام هیچ گاه رفع نشد، پای آن به اجلاسیه ۱۴ خرداد ۶۸ هم کشیده شد. در آن جلسه بحث های زیادی پیرامون شرط مرجعیت صورت گرفت؛ عده ای حامی مرجعیت بالفعل و عده ای نیز حامی مرجعیت بالقوه بودند.
۱۲
با طولانی شدن بحث پیرامون این ابهام، مشکینی، رییس مجلس خبرگان رهبری پیشنهاد داد تا شورای نگهبان این قانون را تفسیر کند اما برای رفع این مشکل یک راه ساده تری هم وجود داشت؛ حدود یک ماه قبل امام در نامه ای به رییس شورای بازنگری قانون اساسی تصریح کرده بودند که ...
۱۳
مرجعیت برای رهبری لازم نیست و مجتهد عادلی که مورد تایید مجلس خبرگان منتخب ملت باشد برای احراز مقام ولایت فقیه کافی است. پس از این نامه، در کمیسیون رهبری شورای بازنگری قانون اساسی، شرط مرجعیت از شروط رهبری حذف می شود.
۱۴
نظر آیت الله جنتی این بود که طبق شرع اسلام نیازی نیست تا ولی فقیه مرجع تقلید باشد.
آنچه نهایتاً در این جلسه برای خبرگان حجت شد؛ حذف شرط مرجعیت از شروط رهبری بود.
بعد از حذف شرط مرجعیت و با توجه به اینکه نظر قریب به اتفاق اعضا در رهبری فردی روی آیت الله خامنه ای بود؛ ...
۱۵
رهبری ایشان به رای گذاشته شد که از ۷۴ نفر اعضای حاضر در مجلس خبرگان، ۶۰ نفر به ایشان رای دادند. البته برخی از اعضایی که برای انتخاب ایشان نایستادند به معنی مخالفت با ایشان نبوده بلکه این دسته از افراد با رهبری فردی مخالف بودند و موافق رهبری شورایی بودند.
۱۶
بعد از انتخاب آیت الله خامنه ای بعنوان رهبر،این خبر توسط نایب رییس مجلس خبرگان،هاشمی رفسنجانی اعلام شد.همچنین برخلاف تصور امروزه، موقت بودن این انتخاب تا زمان رفراندوم قانون اساسی توسط هاشمی رفسنجانی اعلام عمومی شد.
تصویر:سوال روزنامه واشنگتن پست از هاشمی و جواب وی
#رهبر_موقت
۱۷
بعد از رای قاطع مردم ایران به تغییرات قانون اساسی در ۶ مرداد ۱۳۶۸، مجلس خبرگان رهبری در ۱۵ مرداد ۱۳۶۸ جلسه ای تشکیل داده و تطبیق ویژگی های آیت الله خامنه ای با شروط رهبری در قانون اساسی جدید را بررسی کردند ...
۱۸
در این رای گیری از ۶۴ نفر حاضر در این جلسه ۶۰ نفر با قیام خود مجدداً به آیت الله خامنه ای رای دادند.
هاشمی رفسنجانی در مورد این جلسه می نویسد: تعداد آرای موافق، شبیه‌ رأی‌گیری گذشته است ولی(مخالفین) گفتند علت رأی ندادن آنها به خاطر این است که نیازی به رأی گیری نمی بینند.
آقای کدخدایی @Kadkhodaee_ir ، آیت الله جنتی چند روز بعد، آرزو کردن که روزی امکان پخش فیلم جلسه به وجود بیاد، از طرفی این جلسه تماماً به سود انقلاب و تایید کننده رهبری توسط خبرگان مردم بوده، چرا آنقدر محرمانه ماند که اپوزوسیون با تقطیع و دروغگویی ازش سو استفاده کرد؟
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to A.Dastaran
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!