, 38 tweets, 7 min read Read on Twitter
Megatrendit Afrikassa -raportin esittely @Ulkoministerio. Toivottavasti tämä työ osaltaan monipuolistaisi suomalaisten aivan liian anglosaksista kuvaa ympäröivästä maailmasta. Vähemmän USA:n epärelevanttia sisäpolitiikkaa - enemmän nousevien talouksien ymmärrystä! #ulpo
Ensimmäinen #megatrendi: ilmastonmuutos. Ei hyvältä näytä, satomäärien ennustetaan vähenevän 15-22% Saharan eteläpuolella. Tuhohyönteiset ja taudit lisääntyvät. Luonnollisesti Afrikan maanosan päästöt ovat hyvin pieni osa koko maailman päästöistä. #Afrikka #ilmastonmuutos
Toisaalta mahdollisuus siirtyä suoraan uusiutuvan energian tuotantoon ilman fossiilista välivaihetta on erinomainen useimmissa Afrikan maissa.
Afrikan megatrendit rapsan ilmasto-osuudesta on vastuussa professori @PetriPellikka
Toinen #megatrendi Afrikassa: väestönkasvu. Ensimmäinen asia on se, että alueellinen demografinen vaihtelu on valtavaa - oikeastaan vähän hassua puhua ”Afrikan väestönkasvusta”.
Länsi-Afrikassa väestönkasvu on nopeinta koko maailmassa. Länsi-Afrikka, etenkin Sahelin alueella, turhan monet negatiiviset trendit kohtaavat...
Väestönkasvu on kärjistänyt monia globaaliongelmia useissa Afrikan maissa. Toisaalta toiveita ns. demografisen osingon (vrt. suuret ikäluokat täällä) suhteen = paljon työikäistä väestöä suhteessa huollettaviin - mutta hyödyntäminen ei itsestäänselvyys.
Afrikan väestönkasvusta raporttiin kirjoittanut @LeenaVastapuu kehottaa suoraan rahoitukseen väestönkasvua hillitseviin investointeihin kuten tyttöjen koulutukseen ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen.
Nuorisoa ei pitäisi ajatella vain uhkana - nuorissa on tulevaisuus ja suuri mahdollisuus!
Kolmas #megatrendi Afrikassa: kaupungistuminen. Nopeampi kaupungistuminen kuin missään muualla - 59% väestöstä kaupungeissa 2050 mennessä (ehkä).
Kaupungistuminen ei ole yhdistynyt suoraviivaisesti samanlaisiin rakenteellisiin muutoksiin kuin esimerkiksi Aasiassa - teollistuminen on ollut useissa maissa paljon vähäisempää.
Kaupunkien ja maaseudun välinen raja on hyvin häilyvä. Teollistumisen sijaan kaupunkeihin muuttaneet ovat siirtyneet suoraan palveluelinkeinoihin, joiden tarjoama elanto on usein hyvin epävarmaa.
Kaupungistumisesta Afrikassa megatrendiä on selvittänyt @ezhakala. Hallitsematon kaupungistuminen on merkittävä riski, joka voi syventää ongelmia entisestään. Toisaalta kaupungeissa on valtava mahdollisuus kestävän talouskasvun aikaansaamiselle.
Keskiössä: investoinnit kaupunkien infrastruktuuriin (perusasiat kuten sanitaatio ja liikenne) sekä kestävän, fiksun kaupunkisuunnittelun tekeminen.
Neljäs Afrikan #megatrendi: muuttoliike - väärinkäsitysten ja populistisen äärioikeistolaisen politikoinnin aarreaitta! Ensimmäiseksi syytä ymmärtää, että 80% Afrikan muuttoliikkeestä tapahtuu Afrikan maiden välillä!
Valtaosa muuttavista afrikkalaisista muuttaa perhesyiden, työn tai opiskelun vuoksi - kuten muuallakin maailmassa.
Toki myös pakolaisia on paljon (muuhun maailmaan verrattuna): maansisäisiä pakolaisia oli enemmän Saharan eteläpuolisessa Afrikassa eniten maailmassa.
Tutkijoiden konsensus: vapaan liikkumisen ja laillisten muuttoliikkeiden mahdollistaminen on paras tapa vähentää esimerkiksi ihmiskauppaa ja muuta maahanmuutoon liittyvää rikollisuutta.
Esimerkiksi Afrikan unioni työskentelee vahvasti Afrikan maiden välisen vapaan liikkumisen helpottamiseksi. Tätä työtä ei saisi sabotoida esimerkiksi eurooppalaisten sisäpoliittisten paineiden vuoksi.
Aiheesta raporttiin kirjoittanut @LeenaVastapuu huomauttaa, että tiedontuotantoa tarvitaan paljon lisää. Tosiasiaperusteinen keskustelu on vaikeaa, koska tietopohja on heikko.
Viides Afrikan #megatrendi: teknologiakehitys, josta edelleen äänessä @LeenaVastapuu. Kännykkä- ja mobiili-innovaatioilla on ollut mullistavia vaikutuksia Afrikassa.
Vuonna 2000 vain 1% afrikkalaisista oli kännykkä, nyt pelkästään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa luku on 44% ja kasvaa nopeasti. Mobiilimaksaminen korvannut käteistalouden monilla alueella, etenkin Itä-Afrikassa.
Mobiilitili on käytännön työkalu pois köyhyydestä: säästäminen, yritystoiminta mahdollistuvat.
Korkealentoisissa teknovisioissa Afrikassa hypättäisiin suoraan tietotalouteen, mutta epäselvää, onko tämä oikeastaan maanosan etu.
Kiinalaiset ovat hyvin vahvasti läsnä eri Afrikan maissa: rahoitusta, infrastruktuuria ja teknologisia ratkaisuja. Riskinä ylivelkaantuminen ja tietysti alistuminen Kiinan geopoliittisille intresseille - jotka toki useita valtioita miellyttävät enemmän kuin esim USA:n intressit.
Tarvitaan teknohypen rinnalle myös ”tylsiä perusasioita”: koulutusta, infraa ja hyvää hallintoa.
Kuudes Afrikan #megatrendi: demokratiakehitys. Tilanne näyttää samalta kuin muuallakin maailmassa ja täällä Euroopassa - demokratisoitumisaallon jälkeen poliittisten oikeuksien tila on heilentynyt.
Myönteistä: vahvemmat instituutiot, naisten asema, itsenäiset oikeuslaitokset ja vaalikomissiot. Negatiivista: korruptio, demokratia ottanut takapakkia, etninen äänestäminen ja väkivalta.
Tiedotusvälineiden tilanne Afrikan maissa on parempi kuin muualla globaalissa etelässä.
Demokratisoituminen tehostaa korruption vastaista taistelua (ja päinvastoin). Tämä ei ole yllättävää. Samalla tavalla esimerkiksi Unkarin autoritäärinen käänne yhdistyy vahvasti Orbanin klikin laajamittaiseen korruptioon.
Demokratialehityksestä on kirjoittanut Mikael Mattlin. Tarvitaan kannusteita pidäkkeisiin ja pidättyväisyyteen - siis rakenteisiin, etteivät vallassa olijat voi tehdä mitä tahansa ja kulttuuriin, jossa ei ole ok tehdä poliittisille vastustajille mitä tahansa.
Yhteenveto: kuudesta megatrendistä kaksi on erityisen merkittäviä ja vaikuttaa kaikkeen muuhun. Nämä ovat #ilmastonmuutos ja väestönkasvu.
Tyttöjen toisen asteen koulutus näyttää tutkimuksen perusteella olevan tehokkain tapa hillitä väestönkasvua. Muutenkin koulutus nousee esille monessa kohdin.
Tietenkään megatrendejä ei oikeastaan voi käsitellä yksitellen, toisistaan erillään. Ne vaikutttavat toisiinsa.
Afrikan sisäinen, suuri monimuotoisuus on tärkeää pitää mielessä. Ei ole maata nimeltä Afrikka.
Megatrendeillä on kaksi puolta, niistä voidaan nähdä kaksi puolta. Esimerkiksi väestönkasvu voi johtaa ylikansoitukseen tai demografiseen osinkoon. No, #ilmastonmuutos tulee olemaan vain negatiivinen trendi, mutta se voisi pakottaa välttämättömiin, myönteisiin muutoksiin.
Erinomainen kokonaisuus. Sitä vain mietin, että olisi ehkä hyvä, että tällaisen Afrikka-raportin laadinnassa olisi mukana edes joku afrikkalainen...
Itse raportti julkaistaan ymmärtääkseni myöhemmin, kun tutkijat ova sen saaneet loppullisesti viimeisteltyä.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Tapio Laakso
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!