"Ska husesyn erbjudas?" frågade vi i vår senaste omröstning och resultaten förvånade. Vi var inte heller helt eniga, som ni kan se på bild 2 och 3. Så tyckte vi, men vi vill förstås veta vad ni tycker!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Rakryggad? — Efter önskemål från en följare tar vi upp varför man bör sitta rak i ryggen. Idag handlar det om att inte ta upp mer plats än den man tilldelats, vilket är vänligt och #korrekt. Det är dessutom ergonomiskt, men som så ofta finns det långsökta historiska förklaringar.
Det sägs komma från att det, på den tiden kyrkbänkar var bänkar och alltså saknade ryggstöd, var enda sättet att hålla sig alert och visa hur intresserad man var, eftersom man skulle visa respekt för prästen och då ogärna kunde somna mitt i gudstjänsten. Ack, så #drulligt!
Det här är till stor del också en diskussion om kroppen som social symbol: att sitta och gå rakryggad signalerar att man anser sig självklar i utrymmet man förfogar över och att det speglar ens lika självklara rätt att ta plats och få respekt i samhället.
Idag är en bra dag för #avkodaklädkoden & börja med den mest formella: #Högstidsdräkt. Då kan militärer bära högtidsuniform (mässdräkt). Flera av våra följare jobbar inom Försvaret, så vi hoppas att ni, om tillfälle ges, bär det idag. Det är nämligen #Veterandagen!
För civilister innebär det dock frack för män och finare långklänning för kvinnor. Alltför kort/urringad klänning och axelbandslöst är inte kutym, men vi vet att många känner sig glassiga i det. Frågan man kan ställa sig är som alltid: Klär för min eller festgemenskapens skull?
Vi lever i moderna tider, så vi här på @betedigsomfolk anser att frack kan bäras även av kvinnor, då det viktigaste är stilnivån, men är inbjudaren väldigt konservativ/tråkig bör man självklart följa vedertagen etikett. Att som inbjudare vara otydlig med klädkoden är #drulligt!
I min skola hade vi klädkod. Jag tycker den var vettig, det handlade om att klä sig propert: inga kortkorta kjolar/shorts eller baggy jeans och annat där underkläder syns, inga bara axlar eller linnen med tunna axelband eller där naveln syns.
Det var såklart helt okej att ha axelbandslösa linnen om man hade kavaj eller en kofta, det var inte plagget i sig som var förbjudet, utan stilen. Ytterkläder, kepsar och solglasögon var inte tillåtna i klassrummen.
Vett, etikett, hyfs och stil har litet av ett bad rep, särskilt etikett. Många tänker på det som ett strikt regelverk för privilegierat folk som går i finishing school, lär sig duka och sitta ner med benen ihop och korsade fötter. Det är synd. Etikett är för alla (låt stå!).
Vad är etikett då? Det kan ses som ett socialt glidmedel! Riktlinjer till hjälp för människor att bete sig respektfullt mot varandra. Det är absolut regelmässigt, men egentligen bara en förenkling av hyfs. Hyfs är ett inlärt och mycket svårdefinierat beteende, etikett är tydligt.
Etikett överlappar ofta med tradition, därför är vissa saker förlegade och känns krystade. Vill man inte vara enbart traditionell är det såklart fritt fram, men att respektera vedertagna traditioner kan också vara tryggt och hyfsat. Och mysigt och smart.