My Authors
Read all threads
Evde kendimize ayırdığımız zamanı değerlendirmek için izleyebileceğimiz, ebeveynler ve eğitimcilere yönelik Türkiye'den ve dünyadan farklı filmleri bu flood altında topluyorum:
Kindergarten Teacher (2018-ABD): Orta yaşlı bir anaokulu öğretmeni hayatının bunalımlı bir evresindeyken 5 yaşındaki yetenekli öğrencisi Jimmy hayatına girer. Filmde, öğretmenin bu yeteneği korumak ve suistimal etmek arasındaki ince çizgide yaşadıklarına tanık oluyoruz.
Hadi be Oğlum (2018-Türkiye): Balıkçı bir baba olan Ali ve hayatını adadığı küçük oğlu Efe’nin hikayesi. Babasının tek istediği, iletişim sorunu olan ve hislerini ifade etmekte güçlük çeken oğlu tarafından anlaşıldığını bilmektir.
Whiplash (2014-ABD): Küçük yaşlardan itibaren bateri çalan genç ve yetenekli müzisyen Andrew'in okulun en sert hocalarından biri olan caz duayeni Fletcher ile çalışmasını izliyoruz. Andrew’in önündeki mesleki sınav kadar karşı karşıya kaldığı psikolojik sınava da tanık oluyoruz.
Ivory Tower (2014-ABD): Belgesel ABD'deki eğitim sistemini eleştirirken aynı zamanda izleyiciye sorgulatıyor: "Yüksek öğrenim gerçekten bu maliyete değer mi?"
Won’t Back Down (2012-ABD): Çocukların hayatlarında anlamlı bir değişim yaratabilme amacıyla iş birliğine giden öğretmenler ve ebeveynlere değinen filmin hepimize vermek istediği güçlü mesajlar var.
What Maisie Knew (2012-ABD): Ebeveynlerinin boşanma kararı sonrası büyük bir çatışma arasında kalan Maisie’nin gözünden, bu ayrılık sürecini ve devamını izliyoruz.
Dedemin İnsanları (2011-Türkiye): Film, küçük bir Ege kasabasında yaşayan dede ve torunun ilişkisi aracılığıyla bu ailenin ve tüm bir ülkenin geçirdiği dönüşümü yansıtıyor beyaz perdeye.
Detachment (2011-Fransa): Sürekli farklı okullara atanan ve yedek öğretmenlik yapan baş karakter, son görev yerinde hiç ummadığı şekilde hem öğrencileriyle hem de diğer meslektaşlarıyla çok güçlü bir bağ kuruyor.
Monsieur Lazhar (2011-Kanada): Montreal’de bir okulda intihar eden öğretmenin yerini alan Cezayirli bir göçmen, yeni öğrencilerine psikolojik ve duygusal olarak destek olmaya çabalarken kendi hayatındaki kayıplar da yeniden su yüzüne çıkıyor.
The First Grader (2011-ABD-İngiltere-Kenya): Gerçek bir hayat hikayesinden kurgulanan belgeselde, Kenya’da eğitimin ücretsiz olmasıyla birlikte, yıllarca ülkesinin özgürlüğü için savaşan 84 yaşındaki Kimani Maruge bu kez de eğitim hakkı için bir mücadeleye girişir.
Ce n'est qu'un début (2010-Fransa): Yaşları 3 ile 5 arasında değişen çocukların anaokulundaki felsefe dersleri sırasında soyut kavramları kendi içlerinde yorumlayıp ifade etmesine ve bir çember etrafında birbirlerini dinleyerek öğrenmelerine; sıradışı bir deneyime tanık oluyoruz.
Do Dooni Chaar (2010-Hindistan): Delhi’de pahalı hayat şartları karşısında zorlanan bir matematik öğretmeni ve ailesiyle birlikte verdiği mücadele, hem eğitimci olmanın verdiği manevi hazzı hem de karşılaşılan maddi zorlukları bir arada ortaya koyuyor.
Waiting for Superman (2010-ABD): Yine ABD'deki sorunlu eğitim sistemini inceleyen başarılı bir belgesel.
Kız Kardeşim: Mommo (2009-Türkiye): Konya bozkırlarından pastoral kesitlerle iç içe geçen, çocukken büyümek zorunda kalan iki kardeşin öyküsü.
The Blind Side (2009-ABD): Evsiz bir çocukken iyi bir aile tarafından büyütülen oyuncu Michael Oher'in gerçek hayat hikayesi anlatılıyor.
The Song of Sparrows (2008-İran): İran sinemasının başarılı örneklerinden biri olan filmde, çocukken sahip olduğu değerlerin hayatın acımasız koşulları karşısında bir bir kaybolduğunu gören karakterin hikayesini izliyoruz.
Precious (2009-ABD): Suistimal edildikten sonra ikinci çocuğuna hamile kalan dilsiz bir genç kızın hayatı alternatif bir okula davet edilmesiyle yeni bir yöne doğru evriliyor.
İki Dil Bir Bavul (2008-Türkiye): Üniversiteden yeni mezun olmuş bir öğretmenin doğudaki ücra bir köye atanmasıyla başlayan meslek hayatı ve Türkçe bilmeyen öğrencilerle yaşadığı iletişim sorununu gözler önüne seren filme Amsterdam Film Festivali arşivinden ücretsiz erişilebilir.
The Class (2008-Fransa): Paris’in zorlu yaşam koşullarıyla dolu bir mahallesinde, farklı etnik kökenlerden gelen lise öğrencilerinin çatışmaları gerçekçi bir dille kurgulanmış.
The Great Debaters (2007-ABD): Melvin B. Tolson’ın yaşanmış öyküsünü sinemaya uyarlayan filmde, öğrencileriyle okul tarihinde ilk kez münazara takımı kuran bir öğretmeni ve ulusal şampiyonluk için Harvard’a yolu uzanan öğrencilerini izliyoruz.
The Pursuit of Happiness (2007-ABD): Oğluna duyduğu sevgi sayesinde yaşadığı maddi zorluklara göğüs geren bir babanın hayata tutunurken oğlunu da mutlu etme çabasını izliyoruz.
Freedom Writers (2007-ABD): Erin Gruwell’in gerçek hayat hikayesine dayanan filmde, hoşgörü kültürünü öğrenmeleri, yaşatmaları ve aynı zamanda eğitim hayatlarını lisenin ötesine taşımaları için öğrencilerine ilham veren genç bir öğretmene tanık oluyoruz.
Rosso Como İl Cielo (2006-İtalya): Görme engelli öğrencilerin normal okullarda okumasının yasak olduğu dönemlerde İtalya’da geçen filmde, yine kör bir öğrencinin tüm sınıfa ve öğretmenlerine ilham vermesiyle şekillenen etkileyici bir kurguyu seyrediyoruz.
Beş Vakit (2006-Türkiye): Çanakkale’nin Kozlu Köyü’nde, hayatın beş vakte bölünerek aktığı; üç kardeşin büyümek ve tıpkı ebeveynleri gibi yaşamak zorunda kaldığı bir hayattan kaçış çabaları.
Half Nelson (2006-ABD): Amerika’da siyahi öğrencilerin ağırlıkta olduğu bir lisede tarih öğretmenliği yapan genç ve idealist Dan Dunne'in öğrencileriyle kurduğu farklı iletişim yöntemlerini izliyoruz.
The Ron Clark Story (2006-ABD): Memleketini New York’ta bir devlet okulunda öğretmenlik yapmak için terk eden tutkulu bir öğretmenin, geliştirdiği özel kurallarla öğrencilerinin hayatlarına dokunma hikayesi.
Akeelah and Bee (2006-ABD): Çocukluğunda babasını kaybeden ve annesiyle sağlıklı bir ilişkisi olmayan Aaakelah konuşma zorlukları yaşıyor. Kendisine yol gösteren öğretmeniyle birlikte sözcüklerin gücünü keşfeden çocuğun ulusal heceleme yarışmasına hazırlanmasını izliyoruz.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Ali Koç 🏡

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!