Arttu Rintanen Profile picture
Mar 30, 2020 3 tweets 1 min read Read on X
Tietokilpailu! Arvaatko, että kumpi näistä kahdesta laista on:
A) Sosialistisen Unkarin kansantasavallan vuoden 1978 rikoslain pelonlietsontaa käsittelevä pykälä
B) Tänään Unkarin parlamentin hyväksymän hätälain väärän tiedon levittämistä käsittelevä pykälä?

#unkari Image
Oikea vastaus on, että ylempi on vuoden 1978 rikoslaista ja alempi on tänään hyväksytystä hätälaista. Ylempi pykälä kumottiin vuonna 1993 demokratiaan siirtyessä, koska sitä oli käytetty lähinnä kommunistien vastustajien tuomitsemiseen. Orban näyttää kopioineen sen aika tarkasti.
Ping @Minnastiina, onkohan tätä huomattu vielä unkarisomessa?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Arttu Rintanen

Arttu Rintanen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ArttuRintanen

May 11, 2023
Ukrainan asevoimat on v. 2014 lähtien länsimaalaistunut voimakkaasti uusien aseiden ja koulutuksen myötä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, miten tämä on näkynyt asevoimien symboliikassa ja sotilasheraldiikassa, jossa on heitetty kaikki neuvostovaikutteet romukoppaan. Ketju ➡️ Image
Kun Ukraina itsenäistyi, maan asevoimat kasattiin neuvostoarmeijan Ukrainan alueella sijainneista osista. Asevoimat sai oman lippunsa ja kokardeista korvattiin sirppivasara uudella vaakunalla, mutta kauhean moni muu asia ei muuttunut. Image
Univormut olivat käytännössä identtisiä Venäjän kanssa. Paraateissa marssittiin Venäjän ja NL:n asevoimien tapaan jalat ilmassa. Yksiköiden omat tunnukset koostuivat seppeleistä ja Venäjän suosimista oranssimustista Pyhän Yrjön nauhoista sekä sekalaisista symbolikokoelmista. ImageImageImageImage
Read 16 tweets
Mar 31, 2023
Viime heinäkuussa aloitin seurannan Nato-maiden kansanedustajista, jotka eivät äänestäneet Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Urakka on ohi, aika katsoa tilastoja.

Suomen Nato-jäsenyyden puolesta äänesti 6 152 kansanedustajaa (93,1%). Vastaan äänesti 264 (4,0%), tyhjää 188 (2,8%).
Vastaan äänestäneistä suurin aatteellinen ryhmä oli laitavasemmisto, 170 edustajaa (64,4%). Toisena tuli laitaoikeisto 78 edustajalla (29,5%). Kymmenen oli sitoutumattomia (3,8%). Lisäksi oli yksi kesk.vas, yksi vihreä, kaksi keskustalaista/liberaalia ja kaksi kesk.oik.
Kun katsotaan tyhjää äänestäneitä, näyttää tulos hieman erilaiselta. Laitaoikeisto on edelleen suurin 76 edustajalla (40,4%) ja laitavasemmisto on kakkosena 43 edustajalla (22,9%). Nyt mukana on mm. kesk.vasemmisto 34 edustajalla (18,1%) ja kesk/liberaalit 20 edustajalla (10,6%)
Read 7 tweets
Mar 27, 2023
Haluisin kommentoida vielä persujen haaveilemaa EU-eroa. Miten EU:n ulkopuolella oleva Suomi pystyisi vaikuttamaan sille tärkeisiin asioihin? Oon työskennellyt europarlamentissa, joten väännän rautalangasta esimerkin miten asiat toimivat nyt, ja miten ne toimisivat Fixit-Suomessa
Iso osa EU:n sääntelystä on tylsähköä sisämarkkinoiden toimivuuden ylläpitoa. Sillä, mitä EU:ssa päätetään, on kuitenkin aivan valtava vaikutus suomalaisiin yrityksiin ja ihmisiin. Käytetään esimerkkinä tällaisesta sääntelystä FuelEU Maritimea, eli merenkulun polttoaineasetusta
FEUM on osa Fit for 55 -pakettia, ja sen tarkoitus on vähentää merenkulun päästöjä lisäämällä kestävien polttoaineiden käyttöä. Meriliikenteestä riippuvaisena maana Suomelle oli tärkeää, että meriliikenteen kustannukset eivät nousisi kohtuuttomasti.
Read 15 tweets
Sep 30, 2022
Seuraa lyhyt ketju Putinin hörhöseremoniasta ja sen symboleista. Tilaisuudessa neljän Venäjän liitettävän alueen nukkejohtajat pönöttivät neljän liitettävän alueen lippujen takana. Mielenkiintoista oli, että Venäjä on kehitellyt Zaporižžjalle ja Hersonille uudet symbolit.
Ennen sotaa Hersonin alue käytti symbolinaan sinivalkoista lippua, jossa oli varsin uusi Hersonin alueen vaakuna. Tämä otettin käyttöön vuonna 2001, ja siinä on kaksi vehnätähkää, ankkuri, kompassi ja kaupunginportti. Lipussa ei käytetä mitään vanhoja tsaarinajan symboleita.
Nyt Venäjä on ottanut käyttöön vanhan tsaarinajan Taurian kuvernementin vaakunan. Tauria koostui Krimistä sekä nykyisestä Hersonin alueesta. Vaakunassa on tsaarin kruunu & Venäjän kaksipäinen kotka, sydänvaakunan risti kuvasi Venäjän voittoa islaminuskoisesta Krimin kaanikunnasta
Read 7 tweets
Dec 26, 2021
Pääsen viimein paljastamaan tän mun suuren taideprojektin, Helsingin kaupunginosavaakunakokoelman! Ette arvaakaan kuinka innoissani oon, kun pääsen syksyn kestäneen väkertelyn jälkeen viimein näyttämään nämä. Alla olevassa ketjussa löytyy selitykset kaikille näille vaakunoille.
Toisin kuin Tampereen kaupunginosavaakunoissa, mulla ei varsinaisesti ole omaa kosketuspintaa Helsinkiin. Siksi tää oli projektina paljon haastavampi. Haluaisin kiittää erityisesti @CoelThomas'ia, joka auttoi mua kertomalla helsinkiläisen ajatuksia eri kaupunginosista.
Lautta- ja Kulosaaren vaakunat perustuvat osittain jo olemassaoleviin vaakunoihin. Vaakunat on jaettu väriteemoittain neljään alueeseen, ja kaupunginosajako perustuu pitkälti omaan mutuiluuni. Voi olla, että teen vielä tulevaisuudessa vaakunat joillekin puuttuville osa-alueille.
Read 21 tweets
Sep 30, 2020
Te pyysitte tätä eilen, joten minähän toimitan. Seuraa ketju Vuoristo-Karabahin kriisistä.

Armenia ja Azerbaidzan ovat kärhämöineet Vuoristo-Karabahissa ja sen lähettyvillä jo jonkin aikaa. Konfliktin juuret ovat vuosisatoja vanhoja, mutta miksi se leimahti juuri nyt?
Aloitetaan vuodesta 1803, jolloin Venäjä kävi sotaa Persiaa vastaan, joka hallitsi tuolloin nykyisiä Armenian & Azerbaidzanin alueita. Sota päättyi 1813, kun Persia luovutti Venäjälle nykyisen Itä-Georgian ja Azerbaidzanin. Vuonna 1828 myös nykyinen Armenia luovutettiin Venäjälle
Tsaarinvallan aikana tilanne oli rauhallinen. Armenialaiset ja azerit asuttivat samoja alueita, kuten v. 1897 väestönlaskennan kartasta (sinisellä nykyrajat) näkyy. Tilanne muuttui v. 1917 vallankumouksen jälkeen, kun Georgia, Armenia ja Azerbaidzan julistautuivat itsenäiseksi.
Read 20 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(