Bonsai türleri;
-Ficus
-Aser Platanus
-Carpinus
-Ardıçlardan oluşmaktadır. Bonsai hassas bir bitkidir ve bakımı da özen gerektirir.
-Tohumdan bonsai yetiştirmek
-Fidandan bonsai yetiştiremek
-Çelikten üreterek yetiştirmek
-Havai köklendirme yaparak bonsai yetiştirmek
-Yamadori
-Laboratuvar ortamında kültür uygulaması
Öncelikle belirtelim ki "Bonsai" bir ağaç türü değil, bir ağaç yetiştirme yöntemidir. Bu sebeple bonsai tohumu diye bir şey yoktur.
Öncelikle dikmeyi düşündüğümüz tohumları su dolu bir kaba atarak dibe çöken tohumları seçelim bu yalnızca kalın kabuklu
olacaktır. Fakat bu örtme işlemi 1 ila 2 günü geçmemelidir. Yoksa toprak da bulunan tohum aşırı nemden dolayı çimlenemeden çürüyebilir. Diğer
Fidancıdan seçtiğiniz bir ağaç fidanını bonsai formuna sokmak başlangıç için en hızlı yöntem olacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken başlıca husus fidanın sağlıklı ve güçlü olmasıdır. Yaprak ve dal miktarının çok olması, gövdesinin kalın olması
Havaii köklendirme, Bonsai yapımı için biraz daha ileri bir tekniktir. Havaii köklendirmenin temeli, bir ağacı yada dalı, mevcut kök sisteminden gelen besin akışıyla kesişen, belli bir nokta üzerinde yeni kökler oluşturmaya zorlamaktır.
Turnike metodu, ağacı/dalı bakır telle sıkıca sararak, besin akışını kısmen engellemeyi gerektirir. Gövde / dal kalınlaştıkça, besin akışı giderek daha da azalır, ağacı telin üzerinden yeni
Yüzük metodu, ağacın / dalın üzerinde yeni kökler büyütmek istenilen
Çeliklerinizi köklendirip saksıya aldıktan sonra saksıyı dış mekana koyun, direk güneş ışığından koruyun ve toprağı nemli tutun. Çeliklerin büyümeye başlaması bir kaç hafta alır. Ölen çelikleri ayırın ve geri kalanına, gelecek ilkbahara kadar, müdahale
1-Sulama çok önemlidir. Küçük ağacınız ne fazla sulanmalı ne de kuruyacak kadar susuz bırakılmalıdır. Fazla sulanan bitkinin kökleri çürür ve susuz bırakılan bitki zamanla kuruyarak ölür.
4-Toprağın her yerinin nemli olduğundan emin olun. Sulama yaparken toprağın tamamıyla ıslatılarak kuru bölge kalmadığından
5-Bitkinizi üşütmeyin. 12- 13 dereceden daha soğuk ortamlar bonsai için yaşaması kolay olmayan bir atmosfer oluşturur.
6-Yılda 4 defa vitamin ile besleyin. Bitkiniz için, her mevsim başında suyuna vitamin eklerseniz daha sağlıklı bir
7-Bitkinizi budayın. Bonsai bakımının olmazsa olmazı budamadır. Her an elinizde bir makasla onun ihtiyacı olan budamayı yapabilirsiniz. Ayrıca en aşağıda bulunan dalları budarsanız bitkinizin kökü ve gövdesi daha rahat şekil alabilir.
9-2-3 yılda bir toprak değiştirin. Tüm bitkiler gibi bonsai de aynı toprakta daima kalamaz. Bu onun beslenmesine engel olur. ancak toprak değişimi sık sık
10-Saksı değişimi sırasında toprağın tamamen kuru olduğundan emin olun. Böylelikle saksı değişimi sırasında kökleri zarar görmez, toprak kolayca kökler arasından dökülür.
11-Bitkiniz karanlığa hapsolmasın. Bonsai kapalı ve karanlık
12-Hava akımına maruz kalmamalı! Bonsai bitkiniz, tüm salon bitkileri gibi hava akımına, klimaya maruz kalmamalıdır.
13-Kesinlikle direkt güneş ışığı görmemelidir. Bonsai aydınlık ortam
14-Bitkiniz tüm gün güneş görmesin. Bonsai bitkinizin istediği güneş aydınlığı sabah veya öğlen için yeterlidir. 15-Tüm gün aydınlık ışıl ışıl bir ortamda durması gerekmemektedir.
17-Damlacıkları temizleyin. Yaprakları suladıktan sonra damlacıkların kalmadığından emin olun ki mercek görevi görüp güneş ışığı ile bitkinizi çürütmesin.
19-Mutfak bitkiniz için ideal bir alandır. Çok sıcak veya soğuk olmayan, nemi seven
Isınayım derken bitkinizi öldürmeyin! Radyatör panelleri, soba yanları, kalorifer peteklerinin üzeri bonsainin kurumasını ve ölmesini hızlandırır.
20-Yaprak dökümünün zamanı önemli. Bitkiniz sonbahardan önce yaprak dökmeye
Bonsai ile ilgili bu akşamki bilgiselimiz burada sona eriyor. İlerleyen günlerde her yetiştirme türü için ayrı ayrı hazırlayacağımız bilgisellerini bu tweetin altına ekleyeceğiz. Okuduğunuz için teşekkürler.