Yhdysvalloissa ollaan kovaa vauhtia vaatimassa etelävaltioiden lipun poistoa erinäisistä paikoista. Useimmat yhdistävät etelävaltioiden lipun tähän ristilippuun, mutta tämä ei koskaan ollut etelävaltioiden virallinen lippu. Seuraa ketju kyseisen lipun historiasta ja käytöstä.
Etelävaltioiden julistauduttua itsenäiseksi uusia lippuehdotuksia tuli runsaasti. Ehdotukset oli kahdenlaisia: niitä, jotka halusivat lipun muistuttavan perinteiden vuoksi vanhaa Yhdysvaltain lippua, ja nihin, joiden mielestä uusi lippu tulisi piirtää puhtaalta pöydältä.
Sisällissodan alkuvaiheessa Etelä-Karolina oli käyttänyt lippua, jossa punaisella pohjalla oli sininen risti, tähtiä, ja yläkulmassa kaksi osavaltion perinteistä symbolia, kuunsirppi ja palmupuu. Eteläkarolinalainen kongressiedustaja William Miles sai tästä idean.
Miles aikoi aluksi ehdottaa samanlaista lippua, josta Etelä-Karolinan symbolit olisi poistettu. Ehdotus sai kuitenkin negatiivista palautetta ristinsä takia etenkin herätysliikkeisiin kuuluvilta ja juutalaisilta, joten Miles vaihtoi lippuun Pyhän Andreaksen ristin.
Etelävaltioiden kongressi kuitenkin hylkäsi tämän ehdotuksen, ja valitsi etelävaltioiden lipuksi Yhdysvaltojen lippuja muistuttavan ehdotuksen. Tämä lippu sai nimen Stars and Bars. Pian havaittiin heikkous: Taistelukentällä lippu sekoitettiin helposti Yhdysvaltojen lippuun.
Miles kertoi kenraali Beauregardille aikaisemmasta ehdotuksestaan, ja pian sen neliönmuotoinen versio valkoisella reunalla otettiin käyttöön Pohjois-Virginian armeijan sotalipuksi. Lippua käytettiin myös etelävaltioiden laivaston rainelippuna.
Ajan kuluessa sotalipusta tuli suositumpi kuin valtiolipusta, ja vuonna 1863 valtiolippu vaihdettiin. Uusi lippu oli valkoinen, jonka yläkulmassa oli sotalippu. Lipun valkoisen kentän oli tarkoitus muistuttaa edellistä lippua siten, että sen tärkein osa oli vasemmassa yläkulmassa
Tämänkin lipun kanssa tuli pian ongelmia, nimittäin se sekoitettiin helposti valkoiseen antautumislippuun ja se sotkeutui helposti taistelun tuoksinassa. Osa sotilaista leikkasi tämän takia valkoisen osan kokonaan pois.
Lopulta lippua jouduttiin muuttamaan vielä kerran v. 1865 ja lipun oikeaan reunaan lisättiin punainen raita, jotta sitä ei sekoitettaisi valkoiseen antautumismerkkiin. Ironisesti tätä lippua ei juurikaan ehditty käyttää, koska etelävaltiot antautuivat muutamaa viikkoa myöhemmin.
Sodan jälkeen etelävaltioiden sympatisoijat alkoivat käyttämään nykyisin etelävaltioiden lippuna tunnettua vaakasuorassa pidennettyä sotalippua. Tätä lippua ei sellaisenaan koskaan käytetty etelävaltioissa. Sitä käytettiin kyseenalaisesti, joskus jopa rasistisena symbolina.
1900-luvun vaihteessa osavaltiot alkoivat ottamaan käyttöön omia lippujaan. Monet sisällyttivät lippuunsa viittauksia etelävaltioihin, kuten esim. Arkansasin ja Tennesseen lipussa näkyy. Mississippi otti käyttöön lipun, jossa oli etelävaltioiden sotalippu vasemmassa yläkulmassa.
1960-luvulla myös Georgia vaihtoi varsin kyseenalaisin syin lippuansa vastalauseena afroamerikkalaisten kansalaisoikeusliikkeelle. Lippuun lätkäistiin aikaisempien punavalkoisten raitojen tilalle etelävaltioiden sotalippu.
Georgia korvasi lipun 2000-luvun alussa, ja kompromissina tilalle otettiin alkuperäiseen Stars and Bars -lippuun perustuva lippu. Se ei ole herättänyt läheskään yhtä paljon tunteita, sillä se on varsin tuntematon eikä sillä ole samanlaista historiallista taakkaa kuin sotalipulla.
Mississippissä järjestettiin 2001 kansanäänestys, jossa sotalippu olisi korvattu 20 tähdellä. Ehdotus hylättiin. V. 2014 yritettiin uudelleen uudella nk. Stennis-lipulla, mutta tämäkään ei onnistunut. Floyd-keissin jälkeen lipun muuttamisyritykset ovat jälleen alkaneet.
Ja näin, kiitos taas kerran! Monelle tulee varmaan yllätyksenä, että etelävaltioiden lippuna tunnettu symboli luotiin vasta sodan jälkeen, ja varsin kyseenalaisiin tarkoituksiin. On myös mielenkiintoista nähdä, miten etenkin Mississippin osavaltiolipulle tulee käymään.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Tämä Scheininin argumentti sisälsi niin valtavaa vääristelyä, että asiaan perehtyneenä päätin tehdä ketjun aiheesta.
Scheinin väittää, ettei Suomi voisi kv-oikeudellisista syistä ottaa jalkaväkimiinoja takaisin käyttöön. Tämän väitteen perustelut eivät kestä tarkastelua.
Scheinin sanoo Ottawan sopimuksen muuttaneen kv-oikeustilaa niin, että sopimuksen velvoitteista ei voi irtautua sopimuksesta irtautumalla. Scheininin mukaan sopimuksesta on siis tullut kv-tapaoikeutta, joka rajoittaa valtion toimintavapautta.
Tälle termille on kv-oikeudessa nimi, jus cogens ("pakottava laki"). Periaatteen mukaan jotkut kv-oikeuden normit ovat niin perustavanlaatuisia, että ne ovat pakottavia kaikille toimijoille riippumatta siitä, ovatko he ilmoittaneet sitoutuvansa niihin.
Yksi havainto Saksan eurovaalituloksista ja siitä, miten pienet valinnat vuosisadan takaa vaikuttavat vaalituloksiin.
1918. Pieni 74 000 asukkaan keskisaksalainen Saksi-Coburgin ruhtinaskunta on syrjäyttänyt ruhtinaansa ja julistautunut tasavallaksi I MS:n jälkimainingeissa
Uuden tasavallan asukkaat toteavat nopeasti, että uusi Coburgin vapaavaltio on liian pieni selvitäkseen Saksan osavaltiona. Pitäisi liittyä joko eteläpuolella olevaan Baijeriin tai pohjoispuolella muodostuvaan, entisten pienten ruhtinaskuntien muodostamaan Thüringeniin.
Historiallisesti Coburg on kuulunut Thüringeniin. Baijeri kuitenkin lupaa Coburgille maat ja mannut, ja kansanäänestyksessä kansa äänestääkin Baijeriin liittymisen puolesta. Baijeri saa Coburgista Thüringeniin pistävän ulokkeen.
Ukrainan asevoimat on v. 2014 lähtien länsimaalaistunut voimakkaasti uusien aseiden ja koulutuksen myötä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, miten tämä on näkynyt asevoimien symboliikassa ja sotilasheraldiikassa, jossa on heitetty kaikki neuvostovaikutteet romukoppaan. Ketju ➡️
Kun Ukraina itsenäistyi, maan asevoimat kasattiin neuvostoarmeijan Ukrainan alueella sijainneista osista. Asevoimat sai oman lippunsa ja kokardeista korvattiin sirppivasara uudella vaakunalla, mutta kauhean moni muu asia ei muuttunut.
Univormut olivat käytännössä identtisiä Venäjän kanssa. Paraateissa marssittiin Venäjän ja NL:n asevoimien tapaan jalat ilmassa. Yksiköiden omat tunnukset koostuivat seppeleistä ja Venäjän suosimista oranssimustista Pyhän Yrjön nauhoista sekä sekalaisista symbolikokoelmista.
Viime heinäkuussa aloitin seurannan Nato-maiden kansanedustajista, jotka eivät äänestäneet Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Urakka on ohi, aika katsoa tilastoja.
Suomen Nato-jäsenyyden puolesta äänesti 6 152 kansanedustajaa (93,1%). Vastaan äänesti 264 (4,0%), tyhjää 188 (2,8%).
Vastaan äänestäneistä suurin aatteellinen ryhmä oli laitavasemmisto, 170 edustajaa (64,4%). Toisena tuli laitaoikeisto 78 edustajalla (29,5%). Kymmenen oli sitoutumattomia (3,8%). Lisäksi oli yksi kesk.vas, yksi vihreä, kaksi keskustalaista/liberaalia ja kaksi kesk.oik.
Kun katsotaan tyhjää äänestäneitä, näyttää tulos hieman erilaiselta. Laitaoikeisto on edelleen suurin 76 edustajalla (40,4%) ja laitavasemmisto on kakkosena 43 edustajalla (22,9%). Nyt mukana on mm. kesk.vasemmisto 34 edustajalla (18,1%) ja kesk/liberaalit 20 edustajalla (10,6%)
Haluisin kommentoida vielä persujen haaveilemaa EU-eroa. Miten EU:n ulkopuolella oleva Suomi pystyisi vaikuttamaan sille tärkeisiin asioihin? Oon työskennellyt europarlamentissa, joten väännän rautalangasta esimerkin miten asiat toimivat nyt, ja miten ne toimisivat Fixit-Suomessa
Iso osa EU:n sääntelystä on tylsähköä sisämarkkinoiden toimivuuden ylläpitoa. Sillä, mitä EU:ssa päätetään, on kuitenkin aivan valtava vaikutus suomalaisiin yrityksiin ja ihmisiin. Käytetään esimerkkinä tällaisesta sääntelystä FuelEU Maritimea, eli merenkulun polttoaineasetusta
FEUM on osa Fit for 55 -pakettia, ja sen tarkoitus on vähentää merenkulun päästöjä lisäämällä kestävien polttoaineiden käyttöä. Meriliikenteestä riippuvaisena maana Suomelle oli tärkeää, että meriliikenteen kustannukset eivät nousisi kohtuuttomasti.
Seuraa lyhyt ketju Putinin hörhöseremoniasta ja sen symboleista. Tilaisuudessa neljän Venäjän liitettävän alueen nukkejohtajat pönöttivät neljän liitettävän alueen lippujen takana. Mielenkiintoista oli, että Venäjä on kehitellyt Zaporižžjalle ja Hersonille uudet symbolit.
Ennen sotaa Hersonin alue käytti symbolinaan sinivalkoista lippua, jossa oli varsin uusi Hersonin alueen vaakuna. Tämä otettin käyttöön vuonna 2001, ja siinä on kaksi vehnätähkää, ankkuri, kompassi ja kaupunginportti. Lipussa ei käytetä mitään vanhoja tsaarinajan symboleita.
Nyt Venäjä on ottanut käyttöön vanhan tsaarinajan Taurian kuvernementin vaakunan. Tauria koostui Krimistä sekä nykyisestä Hersonin alueesta. Vaakunassa on tsaarin kruunu & Venäjän kaksipäinen kotka, sydänvaakunan risti kuvasi Venäjän voittoa islaminuskoisesta Krimin kaanikunnasta