Nieuwe Eurostat-cijfers: haast nergens in Europa is de werkzaamheid onder migranten van buiten de EU zo laag als in België (1/5).
De afgelopen weken is vaak verwezen naar discriminatie als verklaring voor de lage tewerkstelling onder migranten. En terecht. Wie tegen een meer doortastend beleid is, legt zich de facto neer bij onderstaande cijfers (2/5).
De lage tewerkstelling van migranten van buiten de EU gelijkschakelen aan discriminatie is evenwel haast even kortzichtig als het bestaan van discriminatie ontkennen. Er zijn twee andere grote verklaringen (3/5).
De lage tewerkstelling onder niet-EU-migranten in België kan niet los gezien worden van hun (gemiddeld) lage opleidingsniveau. Opmerkelijk voor een land waar autochtonen veelal hoogopgeleid zijn (4/5).
Tegenover de verantwoordelijkheid van werkgevers om diversiteitsvriendelijk te werven staat een verantwoordelijkheid van niet-EU-migranten om ervoor te gaan. Nergens in Europa zijn zo weinig vrouwen van buiten de EU beschikbaar voor de arbeidsmarkt (5/5).
Op algemene vraag regionale cijfers, zij het voor de 20- tot 64-jarigen. Toch even mijn ogen moeten uitwrijven. Van alle burgers met niet-EU-nationaliteit is in Wallonië minder dan 1 op 3 aan het werk.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Zonet kwamen we samen met de Indexcommissie. De inflatie bedraagt nu 3,2%. Dat is weer een beetje hoger dan vorige maand. Wat de uitschieters zijn en de effecten op wie zijn loon in januari geïndexeerd ziet, leg ik hieronder uit. (1/9)
Maar eerst: 3,2% inflatie, dat betekent dat als een gemiddeld gezin vorig jaar, in oktober 2023 dus, 100 euro uitgaf, het nu, in oktober 2024, ongeveer 103,2 euro betaalt voor dezelfde (normale) korf aan producten. Zoveel werd het leven dus duurder op een jaar tijd. (2/9)
3,2% inflatie, daarmee gaan we licht over de 3,1% van september en de 2,9% van augustus. Met andere woorden: de snelheid waarmee het leven duurder wordt, neemt een beetje toe. (3/9)
Een hogere werkzaamheidsgraad. Dat was centrale ambitie in de federale én gewestelijke regeerakkoorden. Vandaag maken we balans op. 📝➡️ (1/7) shorturl.at/dfOR8
Nooit werkten zoveel mensen in ons land. De federale regering pakt er vaak mee uit. En het klopt. Toch werd achterstand op EU-gemiddelde... nog groter. Toen Vivaldi startte in 2020 was achterstand 2,2 procentpunt, bij laatste jaarcijfer in 2023 is dat 3,2 procentpunt. (2/7)
Nederland toont dat het anders kan. Zat in 2019 aan 80,1% werkzaamheidsgraad en steeg toch nog door naar 83,5%. Beste leerling van de EU-klas. Bij ons werd het financiële verschil tussen werken en niet werken eerder kleiner, bij hen levert elk uur op. (3/7)
Ik hoop dat de verkiezingen over inhoud kunnen gaan. Daarom legde ik boegbeelden van de politieke partijen omtrent werk en koopkracht concrete stellingen voor. Vandaag: hoe wil men dat waarmaken, werken meer laten lonen? (1/5) #kies24 #stem24 #vk24 shorturl.at/jovG1
In welke mate zijn de partijen bereid hogere lasten op vermogen en/of vermogenswinsten te heffen om tegelijk de lasten op arbeid te verlagen? Lees de uitgebreide antwoorden via . (2/5) #kies24 #stem24 #vk24 shorturl.at/jovG1
In welke mate zijn de partijen bereid het btw-tarief van 21% te verhogen tot 22% om tegelijk de lasten op arbeid te verlagen? Lees de uitgebreide antwoorden via . (3/5) #kies24 #stem24 #vk24 shorturl.at/jovG1
De lijst van knelpuntberoepen wordt langer en langer. Is het bij ons dan écht een grotere uitdaging dan elders om vacatures te vullen? En waarom is dat zo? 9 inzichten uit mijn lezingen en onderzoek. (1/10)
Eerst even helder zetten: de brand op onze arbeidsmarkt mag je niet (!) gelijkschakelen aan "veel nieuwe vacatures". Die zijn op zich goed nieuws: bedrijven ondernemen en creëren banen. Het probleem is dat deze banen niet ingevuld raken (en zelfs teruggetrokken worden). (2/10)
Opmerkelijk: het percentage banen dat niet ingevuld is, ligt dubbel zo hoog als nog maar 10 jaar geleden. Ongeveer 1 op 22 jobs staan momenteel open. (3/10)
Nationale Bank publiceerde zonet pensioenrapport. Conclusie: pensioenkosten stijgen in België sneller dan elders, zelfs dan in Spanje en Italië. Niet zozeer omdat vergrijzing harder toeslaat, wel omdat we arbeidsmarkthervormingen niet klaar hebben. (1/n) rb.gy/l9ikqq
Deze figuur is heel interessant. Vorige regeringen hervormden beperkt richting langer werken, met globale verbetering van budget tot gevolg. Vivaldi focuste, ondanks de urgentie, op aanpassingen van het pensioenbedrag, met globaal... verder exploderende kosten tot gevolg. (2/n)
Op basis van de huidige regels zal een 15-jarige van vandaag slechts 34,5 jaar effectief werken. Dat is 9 (!) jaar minder dan in Nederland. We zijn hoogopgeleid, maar enkel in een paar Oost- en Zuid-Europese landen kent men nog kortere carrières. (3/n) ap.lc/gjebn
Tussen 24 juli en 20 augustus bleef ik weg van Twitter. Naast ontspanning en werken in de diepte, zonder e-mails en vergaderingen, nam ik tijd voor bezinning over een en ander. Aangezien je voornemens die je deelt vaker waarmaakt, deel ik hieronder 12 professionele voornemens.
Voornemen 1. Ik start de komende weken minstens 2 dagen per week met het (her)lezen van een boeddhistische wijsheid uit dit pareltje (⬇️). 2 bladzijden als tegengewicht voor mijn natuurlijke neiging om te controleren en in verleden en toekomst te zitten met mijn gedachten.
Voornemen 2. Ik analyseer dit semester elke week minstens 4 uur zelf data. Zelf code schrijven voor econometrische modellen in het bijzonder. Daar ligt deels mijn sterkte in onderzoekssamenwerkingen. En een terugblik op dit voorjaar leert dat die uren mogelijk de leukste waren.