Kazanmak kolay, peki sen ne kadar kaybı göze alabiliyorsun ?
Herkesin zenginlik hayalleri ile daldığı, TA'ların FA'ların uçuştuğu bu piyasada ilk başta öğrenilmesi ve hayatın her alanında dikkat edilmesi gereken şey “Risk Yönetimi”.
O zaman floodumuz gelsin;
Öncelikle nelere cevap arayacağız;
1)Risk nedir ? Risk Yönetimi nedir ?
2)Risk Yönetimi neden önemli ? 3)1 lira kazanmak için kaç lira mı riske atarım ?
4)R/R nedir ? , nasıl hesaplanır ?
5)Peki nasıl kullanacağım ben bunu ?
Risk nedir?
Genel olarak bir faaliyetin içerdiği belirsizlik ve zarar olasılığıdır.
Risk yönetimi nedir?
Faaliyet esnasında oluşabilecek risklerin önceden dikkatlice ve ayrıntıları ile tanımlanıp değerlendirilmesi ve bu riskleri azaltacak/ortadan kaldıracak önlemlerin alınması.
Risk yönetiminin önemi tanımında dile getiriliyor aslında
Bizcesine bakarsak; işlemlerde riski ne kadar minimize edersek, hedeflediğimiz yere o kadar güvenli ve hızlı çıkarız
Risk Yönetimi bizim liq olmamızı yada günlerce uğraşıp ettiğiniz karı 1 işlemde sıfırlamayı engeller.
1 lira kazanmak için kaç lira mı riske ederim?
Piyasalarda işlem açmadan önce cevaplamanız gereken en önemli soru bu.
Herkesin kendine göre risk algısı farklıdır. Genel piyasalardaki kabul ise kazanabileceğinizin en fazla yarısını yada daha azını riske etmek.
Biraz açalım;
Öğrencisiniz ve 100 lira bakiye ile yada bir işadamı olarak 1M lira ile işlem açıyorsunuz. Bakiyenizi %10 büyütecek bir işlem gördünüz, peki ne kadar riske edeceksiniz ?
Yani 10 lira kazanç için yada 100.000 lira kazanç için ne kadar kaybı göze alırsınız ?
Bu kaybın ne kadar olabileceği sizin risk eşiğinize kalmış.
İşlemde yapacağınız kayıba karşılık eski bakiyenize dönmek için ne kadar kar etmeniz gerektiğini gösteren tabloyu ve her işlemde anaparınızdaki kaybe göre anaparınızın 10 işlemde geldiği yeri gösteren tablolara bakın.
Örnek olarak 100 lira bakiyemizin %50’sini kaybedersek artık 50 liramız var ve başlangıca dönmek için %100 kar etmek gerekiyor.
Yada 100 lirada 10 işlem boyunca %5 kayıpta, anaparamız artık 59,9 liraya düşecek.
İşleme kazanacak gibi değil kaybedersem nolur diye bakmak budur!
Bu noktada işleme girmek mantıklı mı yorumlamak için R/R kavramı ortaya çıkıyor yani Reward/Risk oranı.
Nasıl hesaplanıyor: Analizinizdeki hedeflediğiniz kar/kaybı riske ettiğiniz para
Yani 100 lirayla işlemde 10 lira kar için 5 lira kaybı göze alıyorsak R/R 10/5'den 2dir.
Tradingview bizi bu hesap zahmetinden çıkaracak long ve short setupları için ayrı ayrı hesaplayabileceğimiz 2 tool sunuyor. Burada hem kar hem zarar yüzdesel olarak gösterilip R/R oranı ortada işleme giriş yerinde gösteriliyor. Gelin bir örnek işlemle bakalım;
Diyelim ki BTC’de böyle bir analizimiz var. Baktık direnç retest edildi ve aşağı gidecek gibi.
Burada short toolunu kullanıp stop ve kar noktalarımıza göre ayarladığımızda %14.17 kar için %4.11 i riske ettiğimizi görüyoruz ve R/R oranı ise 3.44 olarak görülüyor.
Peki bu oran işlem açmak için mantıklı mı ? Bu yine kişinin risk eşiğine kalmış birşey ancak aşağıdaki tabloda R/R oranınıza göre zarar etmemek için açtığınız işlemlerde başarılı olma oranınız gözüküyor.
R/R 2.5 iken açtığımız 10 işlemden 3'ü başarılı olsada zarar etmiyoruz.
Peki R/R’ı öğrendim ve işleme girmek mantıklı mı artık analizlerimi yorumlayabiliyorum artık all-in dalıyorum.
Ben önermem ama bunun cevabını da yine kendimiz verelim dostlar,son bir adım kaldı sabır :)
Görselde 2 farklı işlem setup’ı görüyorsunuz ve biri size R/R oranını 5 diğeri ise 2.5 olarak veriyor. Siz burada hangisine ve nasıl işleme girerdiniz ?
Ben olsam 2’sine de işleme girerdim ama farklı miktarlarda para ile. Nasıl mı ?
R/R oranı 2.5 olan işlemde riske ettiğim %1.17 iken R/R oranı 5 olan işlemde %5’i riske edeceğim.
Bu durumda benim risk eşiğime göre belirlediğim bir işlemdeki max kaybımdan yola çıkarak bu iki işleme giriş anaparalarımı hesaplardım.
Kafanız karıştıysa bunu örnekleyelim.
Yine 100 lira bakiyemizden yola çıkalım. Bu bakiyeden her işlemde göze alacağınız kayıp nedir ?
Ben daha çok kurşunum olması adına anaparamın %2.5-3’lük oranını risk olarak belirlerim. Bu oran %1-5 arası değişir. Piyasalarda %5'i aşılmaması önerilir.
Bu durumda ben 2.5 lira kaybı göze alıyorum. O zaman R/R oranı 5 olan işlemde ben 100 lira ile işleme giremem çünkü kaybedeceğim para %5 riske ettiğim için 5 lira olacak bu benim eşiğimi aşıyor ? Demekki ben 50 lira ile işleme girmeliyim.
Yine R/R oranı 2.5 hesapladığımız işlemde de riske ettiğim oran %1.17 idi. Dolayısıyla ben tüm paramla da işleme girsem en fazla 1.17 lira kaybedeceğim. Eğer kaldıraçlı işlem yapıyorsam bu işleme 2x ile bile girebilirim 🤗
Peki toparlarsak;
•Önce hepimiz risk eşiğimizi belirleyeceğiz. Ne kadar kayıp bizi üzmez yada planlarımıza uygun.
•Sonra analizlerimizin R/R oranına bakacağız. Önerim 2 ve üstü.
•Son olarak da Risk eşiğimize göre bu işleme ne kadar parayla girmeliyiz onu belirleyeceğiz.
Tebrikler artık Risk yönetiminin mantığını öğrendiniz ve piyasalarda işlem yapmak için en önemli bilgiye sahipsiniz! Bu floodu okuyan ve öğretiyi kavrayanlara ev ödevimiz ise şimdi kendilerine bir Trade Calculator hazırlamaları.
Nedir bu Trade Calculator açıklayayım hemen;
Bu görselde gördüğünüz benim basit calculator’ım.
Turuncu kolonlardaki bilgileri değiştirerek, Pembe bölgede işleme ne kadar ile gireceğimi, Kahverengi bölgede ise işlemin çıktılarını görüyorum.
Sizde çok basit formüllerle bunu kendinize hazırlayabilirsiniz.
Unutmayın ki buradaki amaç balık vermek değil tutmayı öğretmek yine.
Bu iş emek isteyen bir iş ve bu kadar çaba göstererek kendinize, kasanıza ve hayallerinize destek oluyorsunuz.
Gerçekten çabalayan dostlarıma takıldıkları yerlerde seve seve yardımcı olmaya çalışırım :)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
QTUM'da ise ters bir durum mevcut. USDT pairde çok güzel bir alanda ve alın beni diye bağırıyor ama BTC pair ortada bir alanda. Güvenli alımları yuvarlakla işaretledim. USDT için buradan stop denemeyi düşünüyorum ama BTC pair yakın takip lazım.
QTUM'da 11,11$'dan aldıklarımı BTC pair dirençte olduğu için 12,36$ dan %50 sattım. Kalanı eğer BTC pairde çizdiğim rotada tutunamazsa stoplarım. O bölgede bir tepki alırsa tekrar ekleme yapabilirim.
Arkadaşlar dün taramayı tamamladım. Haberlerini vs de inceledikten sonrasında 32 tane coin paylaşacağım sizlerle. Bunları paylaşmadan önce ufak bir floodla bunları nasıl belirledim, hepsini mi alacağım, neden spot gibi konuları açıklayayım istiyorum.
Öncelikle takip edenler bilir paylaştığım bir haftalık BTC grafiği var ve burada yeşil kutu üzerinin markete tekrar pozitif hava katacağını söylüyordum. Dolayısıyla Altcoin trade ederken daha güvenli hareket edebileceğimiz bir alana girdik. Tabiki LTF'de hareketlere dikkat!
Peki neden spot ? 2021deki boğadan hatırlayanlarda bilir ki trendi takip ederek değerlendirilen altcoinler güzel kazançlar bırakırken, futures tarafında BTC yada coindeki düzeltmelerde ciddi oynamalar yaratıyor ve psikolojik olarak zorluyor.
Kriptoya yeni başlayanların dikkatine! rehberiniz ayağınıza geldi. BTC, Alt, GEM coinlere trade atılır. 5 dakikada longlanır, hemen kar edilir 🤟🤟
İğrenç sloganımla giriş yaptıktan sonra piyasaya yeni başlayanlara umarım sağlıklı bir rehber olur
Nelerden bahsedeceğiz;
1)Kriptopara piyasalarının durumu ve riskleri
2)Piyasaya girenlerin dikkat etmesi gerekenler
3)Piyasada başarılı olmak için yapabilecekleriniz
4)Piyasada size rehber olacak faydalı paylaşımlar
ve bu paylaşımların sahibi güzel insanlar 🤗
Hadi başlayalım;
Önce çok kısa kendi hikayemden bahsedersem, 2017 yılında iş arkadaşlarımdan duyduğum Bitcoin'i 3K-4K$ larda takibe aldım. 7K$ yolculuğunda shillendim, hemen hesap oluşturmaya çalıştım. BTCTürk hesabımda sorun olması vs derken fiyat uçuyordu gözlerimin önünde ve ben izliyordum.
"Piyasanın davranışı ne kadar saçma ise, işini bilen yatırımcının önüne gelen fırsatlar da o kadar çok olur." diyor Warren Buffet.
Peki siz para piyasalarında yatırım yapacak disipline sahip misiniz ?
Gelin hep beraber değerlendirelim;
Nelerden bahsedeceğiz;
1) Disiplin ve Özdisiplin Kavramları 2) Yatırım Disiplini Unsurları 3) Kişisel Özelliklerin Belirlenmesi 4) Sabır Kavramı 5) Hata Analizi 6) Kural Seti Oluşturmak 7) Kontrol
Önce Disiplin ve Özdisiplin kavramlarının ne olduğundan başlayalım.
Disiplin, bireyin “belirli kural ve koşullardan oluşan setlere bağlı olarak” bir eylemi gerçekleştirme veya gerçekleştirmemesi durumudur.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta tırnak içerisinde belirtilen kısım
Şimdi sizlerle bayram itemlerimi paylaşacağım 🤗 1- pervane: köyün cehennem sıcağına karşı en önemli dostumuzla başlayalım. Raks marka pervanelerin genelde tuşları bozulup kağıt vs ile tutturulur.
2-köy ekmeği: fırından aldığınız ekmekler gibi kof değil 1 dilimi 1200kalori barındırır. Dikkat diyetisyeniniz duymasın 😬
3-sineksavar: bunun doğru adı ne bilmiyorum ama özellikle yaz aylarında savaşınızdaki en önemli dost. Bizdeki bir hayli muharebe atlattı ve artık gazi diyebiliriz 😅
Öncelikle WRC yazmışım ama göreselden de WRX olduğunu anlamışsınızdır. Range içinde hareketine devam ediyor hatta son oluşumu yakalayabilseydim %4.5'luk bir yükselişi de kaçırmazdık. Bir sonraski sefere kısmet 😉