ANC Economistes Profile picture
Aug 28, 2020 7 tweets 2 min read Read on X
Què podria succeir en un escenari, molt improbable, d’exclusió de la UE d’una Catalunya Estat? (Un fil de tweets. Textos extrets d'un article de l’economista Natàlia Mas Guix publicat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya.) #FuturEconòmicCat
L'article👇
coleconomistes.cat/MAILS/DOCS/34.… Image
Ningú hauria de dubtar que Catalunya és un estat perfectament viable. Països de la mida de Catalunya i amb un grau de diversificació econòmica i obertura exterior similar no només són viables, sinó que acostumen a liderar les classificacions de benestar i prosperitat econòmica.
L’escenari que interessa a totes les parts, Espanya inclosa, és que Catalunya continuï a la Unió Europea i a la zona euro. Però, en qualsevol cas, l’ús de l’euro com a moneda estaria garantit perquè qualsevol país del món pot utilitzar la moneda que consideri més adient.
En un escenari d’exclusió de la UE, la millor opció seria signar un acord monetari amb la UE i, alhora, sol·licitar l’adhesió a l’Espai Econòmic Europeu (EEE). L’EEE és un acord entre els estats membres de la UE i els estats de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA).
La pertinença a l’EFTA –els actuals membres són Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein–permet de participar del mercat únic europeu sense ser part de la UE.
La integració d’una Catalunya independent dins l’EEE garanteix:
- L’accés al crèdit del Banc Central Europeu (BCE) i als sistemes europeus de pagaments.
- La millora de la qualificació creditícia del deute de la Generalitat.
- La continuïtat dins la Unió Bancària.
La independència implicaria una oportunitat per a millorar molts aspectes de l’estructura financera. La creació del Banc Central de Catalunya, com a autoritat monetària del nou país, seria necessària i aportaria múltiples oportunitats per al sector financer català.
(Fi del fil)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with ANC Economistes

ANC Economistes Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ANC_Economistes

Jan 20, 2021
🔴 En aquest article, l’economista Eduard Gracia, amb dades objectives, desmunta l’opinió de la Dra. Laura Lechuga que, en una entrevista a La Vanguardia, diu que l’independentisme ha impactat negativament en la recerca científica a Catalunya
👇
fundaciovincle.com/ciencia-prejud…
Obrim fil
La Vanguardia aconsegueix de la Dra. Lechuga el titular que tots dos volien. Però ella fuig d’estudi, i a la defensiva, quan el periodista li fa la pregunta òbvia: “Es feien millor les coses a Madrid?”
lavanguardia.com/lacontra/20201…
Per a comprovar-ho, vegem unes dades de l’informe “Regional Innovation Scoreboard”, que publica regularment la Comissió Europea i que és l’indicador de qualitat de recerca més acceptat.
Read 8 tweets
Nov 5, 2020
🔴 La Comissió del Pacte de Toledo ha aprovat unes recomanacions de reforma de les pensions que són, pràcticament, un canvi cosmètic (traspàs d’algunes prestacions i despeses al pressupost general de l’Estat) per presentar el sistema amb una aparença d’equilibri durant uns anys.
Aquestes són les 22 recomanacions de la Comissió del Pacte de Toledo 👇
eldiario.es/economia/son-2…
No s’aborden els problemes de fons del sistema de pensions. Les mesures que representen algun canvi (enduriment de la prejubilació, endarreriment de la jubilació i extensió del temps per al 100%) tindran poc impacte i, en tot cas, perjudicial per als propers a la jubilació.
Read 14 tweets
Sep 27, 2020
🔴 Els problemes de Catalunya i la seva gent no es poden resoldre ni amb una millora del finançament, ni amb un nou Estatut, ni amb una reforma de la Constitució. Aquells que hi confien ho fan en va. Per difícil que sembli, només hi ha un camí: LA INDEPENDÈNCIA.Per què? 👇(Fil)
Si no es reforma la Constitució, el finançament autonòmic per a Catalunya no pot millorar substancialment perquè els criteris distributius estan blindats constitucionalment. El principi redistributiu impregna tota la Constitució (arts. 2, 138.1, 156.1 i 158.2 de la CE).
La magnitud del dèficit fiscal català (com el balear i el valencià) està provocat per la enormitat dels desequilibris amb altres regions menys competitives. En el marc constitucional espanyol no tenen solució
Read 15 tweets
Sep 21, 2020
Referent a l'article d'Albert Soler a «Diari de Girona», que hem comentat fa unes hores, volem denunciar en un fil de tweets la falsedat de les dades que utilitza el periodista.
1. El “periodista” Albert Soler, del Diari de Girona, habitualment fa de ‘palmero’ de l’espanyolisme català. És aclamat des de mitjans al servei de la propaganda com ara «Crónica Global» o «Dolça Catalunya» i retuitat pel mateix Primer Secretari del PSC, el Sr. @miqueliceta.
2. No fa gaires dies que va escriure un article ple d’afirmacions falses, sense cap anàlisi rigorosa, inspirant-se en un informe d’una tal «Asociación Estatal de Directores y Gerentes en Servicios Sociales» que pretén comparar la despesa social de les diferents CCAA.
Read 12 tweets
Sep 20, 2020
PER QUÈ NECESSITEM LA INDEPENDÈNCIA?

EXEMPLE D’UN MAL GOVERN EN L’ÀMBIT DE LA LLUITA CONTRA L’ATUR

(Obrim fil) 👇👇
1⃣ Espanya ÉS EL 2D PAÍS EUROPEU AMB LA TAXA D’ATUR MÉS ALTA amb un 15,8% enfront d’una mitjana a la UE d’un 7,2% al 2d trimestre del 2020. Catalunya la millora amb un 12,8%. Amb la COVID-19 segons el Banco de España s'arribarà a taxes d’atur d’entre un 19% - 22%.
2⃣ També és el 3R PAÍS EUROPEU AMB LA PROPORCIÓ MÉS ALTA D’ATUR DE LLARGA DURADA (+1 any), un 44% dels aturats, que representa un 5,3% de la població activa, enfront d’una mitjana de la UE del 2,8%. Gairebé el doble. Catalunya millora lleugerament el percentatge amb un 39%.
Read 7 tweets
Sep 14, 2020
🔴 “Espanya té el nivell de concentració bancària més elevat dels cinc grans països de la UE.” Un fil de tweets sobre l’article «Construcció de valors democràtics en el camp de les finances», de l’economista Josep Reyner.
👇
coleconomistes.cat/MAILS/DOCS/26.…
1⃣Les quatre demarcacions catalanes entre les cinc províncies amb més creixement de la concentració bancària a l’Estat espanyol. Tarragona supera de llarg els valors màxims de concentració recomanats per la UE.
2⃣La Comissió Nacional del Mercat de la Competència, en els diversos processos de concentració, mai ha posat límits, ni tant sols parcials. Tampoc ha realitzat un estudi en profunditat de les condicions de competència del mercat minorista bancari.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(