🔴 “El deute de la Catalunya autonòmica és molt superior al que tindria una Catalunya independent”. Un fil de tweets de textos extrets de l’article «L’endeutament de la República Catalana» dels economistes Pere Miret i David Ros. #FuturEconòmicCat
👇 coleconomistes.cat/MAILS/DOCS/23.…
1⃣Una anàlisi rigorosa revela que el deute català actual més el que s’heretés del Regne d’Espanya seria assumible per l’economia catalana en el marc d’un nou estat i amb un estalvi en relació amb la situació actual dins de l’Estat espanyol.
2⃣Sovint es posa èmfasi en parlar dels riscos de la independència sense fer esment dels costos i riscos financers de tota mena que suposa mantenir la dependència de l’Estat espanyol, que en l’actualitat té un deute públic molt elevat.
3⃣Sense negociació amb l’Estat, el deute públic català seria el de la Generalitat més el de les administracions locals; en total, el 34,9 % del PIB, un dels països menys endeutats de la UE. Aquest % podria baixar fins l’11,7 % mentre no s’assumís la devolució del FLA a l’Estat.
4⃣Amb un repartiment d’actius i passius, incloent-hi el FLA, aquest endeutament se situaria entre el 49 % del PIB i un màxim del 77 %, similar al càlcul que sortiria d’aplicar la despesa de l’Estat a Catalunya, situada a l’entorn del 10 %.
5⃣Els augments del PIB previstos en un estat independent són superiors als de la situació actual de dependència. El saldo públic tindria superàvits i el nivell del deute públic disminuiria progressivament en relació amb el PIB, fins i tot tenint en compte els venciments pendents.
6⃣El deute que suporten avui els catalans pel fet de formar part de l’Estat espanyol és superior al que tindrien en una Catalunya independent, sigui quin sigui el criteri que s’utilitzi per a repartir el deute.
7⃣En resum, el deute català actual més el que s’heretés del Regne d’Espanya seria perfectament assumible per l’economia catalana en el marc d’un nou estat. (FI DEL FIL).
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🔴 En aquest article, l’economista Eduard Gracia, amb dades objectives, desmunta l’opinió de la Dra. Laura Lechuga que, en una entrevista a La Vanguardia, diu que l’independentisme ha impactat negativament en la recerca científica a Catalunya
👇 fundaciovincle.com/ciencia-prejud…
Obrim fil
La Vanguardia aconsegueix de la Dra. Lechuga el titular que tots dos volien. Però ella fuig d’estudi, i a la defensiva, quan el periodista li fa la pregunta òbvia: “Es feien millor les coses a Madrid?” lavanguardia.com/lacontra/20201…
Per a comprovar-ho, vegem unes dades de l’informe “Regional Innovation Scoreboard”, que publica regularment la Comissió Europea i que és l’indicador de qualitat de recerca més acceptat.
🔴 La Comissió del Pacte de Toledo ha aprovat unes recomanacions de reforma de les pensions que són, pràcticament, un canvi cosmètic (traspàs d’algunes prestacions i despeses al pressupost general de l’Estat) per presentar el sistema amb una aparença d’equilibri durant uns anys.
No s’aborden els problemes de fons del sistema de pensions. Les mesures que representen algun canvi (enduriment de la prejubilació, endarreriment de la jubilació i extensió del temps per al 100%) tindran poc impacte i, en tot cas, perjudicial per als propers a la jubilació.
🔴 Els problemes de Catalunya i la seva gent no es poden resoldre ni amb una millora del finançament, ni amb un nou Estatut, ni amb una reforma de la Constitució. Aquells que hi confien ho fan en va. Per difícil que sembli, només hi ha un camí: LA INDEPENDÈNCIA.Per què? 👇(Fil)
Si no es reforma la Constitució, el finançament autonòmic per a Catalunya no pot millorar substancialment perquè els criteris distributius estan blindats constitucionalment. El principi redistributiu impregna tota la Constitució (arts. 2, 138.1, 156.1 i 158.2 de la CE).
La magnitud del dèficit fiscal català (com el balear i el valencià) està provocat per la enormitat dels desequilibris amb altres regions menys competitives. En el marc constitucional espanyol no tenen solució
Referent a l'article d'Albert Soler a «Diari de Girona», que hem comentat fa unes hores, volem denunciar en un fil de tweets la falsedat de les dades que utilitza el periodista.
1. El “periodista” Albert Soler, del Diari de Girona, habitualment fa de ‘palmero’ de l’espanyolisme català. És aclamat des de mitjans al servei de la propaganda com ara «Crónica Global» o «Dolça Catalunya» i retuitat pel mateix Primer Secretari del PSC, el Sr. @miqueliceta.
2. No fa gaires dies que va escriure un article ple d’afirmacions falses, sense cap anàlisi rigorosa, inspirant-se en un informe d’una tal «Asociación Estatal de Directores y Gerentes en Servicios Sociales» que pretén comparar la despesa social de les diferents CCAA.
EXEMPLE D’UN MAL GOVERN EN L’ÀMBIT DE LA LLUITA CONTRA L’ATUR
(Obrim fil) 👇👇
1⃣ Espanya ÉS EL 2D PAÍS EUROPEU AMB LA TAXA D’ATUR MÉS ALTA amb un 15,8% enfront d’una mitjana a la UE d’un 7,2% al 2d trimestre del 2020. Catalunya la millora amb un 12,8%. Amb la COVID-19 segons el Banco de España s'arribarà a taxes d’atur d’entre un 19% - 22%.
2⃣ També és el 3R PAÍS EUROPEU AMB LA PROPORCIÓ MÉS ALTA D’ATUR DE LLARGA DURADA (+1 any), un 44% dels aturats, que representa un 5,3% de la població activa, enfront d’una mitjana de la UE del 2,8%. Gairebé el doble. Catalunya millora lleugerament el percentatge amb un 39%.
🔴 “Espanya té el nivell de concentració bancària més elevat dels cinc grans països de la UE.” Un fil de tweets sobre l’article «Construcció de valors democràtics en el camp de les finances», de l’economista Josep Reyner.
👇 coleconomistes.cat/MAILS/DOCS/26.…
1⃣Les quatre demarcacions catalanes entre les cinc províncies amb més creixement de la concentració bancària a l’Estat espanyol. Tarragona supera de llarg els valors màxims de concentració recomanats per la UE.
2⃣La Comissió Nacional del Mercat de la Competència, en els diversos processos de concentració, mai ha posat límits, ni tant sols parcials. Tampoc ha realitzat un estudi en profunditat de les condicions de competència del mercat minorista bancari.