بعد از آزادی خرمشهر،ایران انتظار پیروزی راحتی را داشت که این توقع در رمضان برآورده نشد. اما حکومت همچنان وعده عملیات سرنوشت ساز را میداد و چنین بود که آماده سازیها برای عملیات والفجر که قرار بود کار را یکسره کند؛ آغاز شد.
در بخش اول به مقدمات عملیات و دلایل شکل گیری و شرایط سیاسی میپردازیم و در بخش دوم به شرح عملیات و توضیحی مختصر بر دلایل شکست ان. متاسفانه به دلیل کمبود مدارک و تصاویر در مورد این عملیات که یکی از مغفول مانده ترین عملیاتهاست ، پرداختن به جزییات آن به سختی ممکن است.
در این بخش عملیات و حواشی آن مورد بررسی قرار گرفته است. هرچند نبود مدارک مربوط به آن چه در این سو و چه در سمت عراقی، بررسی جزیی تر را دشوار ساخته است ولی دیدن تصویر کلی ممکن است.
در تنظیم این مطلب از:
-والفجر مقدماتی از مرحوم سرهنگ حسینی
- جلد ۲۲ و ۲۳ روزشمار جنگ
- عملیات محرم از سرتیپ پورداراب
-آرشیو مطبوعات
-بازخوانی جنگ تحمیلی از سرتیپ مفید
-نبردهای هوایی ایران از سرتیپ خلیلی
- تاریخ تحلیلی از سردار علایی
استفاده شده و دربسیاری موارد نقل قول مستقیماست
همچنین لازم است در پایان از @AdnanMatouri عزیز باید تشکر کنم که در فراهم آوردن مطالب کمک زیادی کردند.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
آنچه که به عینه در لبنان دیده میشود تکرار تجربه غزه است. ویرانی را به وضوح میتوان در ضاحیه دید و در جنوب لبنان نیز تخریب و غیرقابل سکونت کردن مناطق بخصوص بوسیله بولدوزرها قابل مشاهدهاست. نظیر آنچه که پیش از این در غزه انجام شد.
یک کشور یا یک دولت با مشاهده عواقب ویرانی و خسارات در شرایطی که شکست حتمی است در جایی متوقف میشود اما یک گروه یا سازمان تروریستی یا ایدئولوژیک حدی را قائل نیست و حاضر است تا نابودی همه چیز پیش رود و و با شعله.ور کردن دوباره، همان اندک امیدهای توقف را هم نابود کند.
حماس با وجودحجم تخریب و ویرانی و نابودی مردم همچنان بر ادامه راهی بیحاصل و بدون دستاورد اصرار میورزد و حزبالله نیز با وجود انحلال هرم سازمانی و نابودی اعضایش و حجم تخریب و خسارت وارده به مردم بازهم درهمان راه پافشاری میکند.
هانس فلفه در ابتدا به عنوان یک نازی متعصب عضو سرویس اطلاعاتی آلمان نازی بود که در سوئیس و سپس در هلند به رایش خدمت کرد. پس از جنگ مدتی کوتاه نیز با سرویس انگلستان همکاری داشت و بعد از آن در حدود سالهای ۱۹۴۸ تا ۱۹۵۰ جذب سرویس اطلاعاتی شوروی شده و تبدیل به جاسوس آنها گردید.
اعضای سابق اساس شدیداً تحت تاثیر بمبارانها و کشتار غیرنظامیان آلمانی بودند و انگلیس و آمریکا را باعث کشتار میدانستند. این امر باعث انگیزههای قوی در ارتکاب اقداماتی علیه این دو کشور بود. سرویسهای جاسوسی شوروی با علم به این مساله هدف خود را جذب افراد سابق اساس قرارداده بودند.
دولت جدید آلمان غربی در حال ساخت دوباره ارکان خود بود و فلفه به عنوان یک بازجوی ساده استخدام شد. در ان سالها سیل پناهندگان اروپای شرقی به غرب سرازیر بود و دولت آلمان غربی نیاز به کسانی داشت تا به تحقیق و شناخت پناهندگان واقعی از کمونیستها بپردازند.
شانزدهم خرداد یادآور ورود اسرائیل به لبنان است. جنگی که به منظور بیرون راندن چریکهای فلسطینی از لبنان انجام شد. نگاه ایدئولوژیک و شتابزده سران جمهوری اسلامی به این جنگ باعث شد که سرنوشت مهمترین عملیات در شرف انجام مقابل عراق و شاید سرنوشت جنگ عوض شود.
پس از آزادی خرمشهر ج.ا خود را برای عملیات بعدی اماده و مطمین به پیروزی خود، با اعلام شرایط سنگین درخواستهای اتشبس را عملاً رد میکرد. آ.خامنهای در نمازجمعه ۱۴ خرداد میزان غرامت درخواستی را ۱۵۰ میلیارد دلار اعلام کرد.
https://t.co/oidhMvMiW2
بدنبال حمله اسرائیل به لبنان آ.خمینی خواستار مداخله کشورهای اسلامی شد و آ.خامنهای رئیس شورای عالی دفاع هم اعلام کرد که ایران در اولین گام گروهی از نیروهای پیاده و زرهی خود را مهیای اعزام کرده است.
این شروعی بر سردرگمی وتردید در دنبال کردن عملیات آتی و از بین رفتن زمان حیاتی بود.
سفر آقای پهلوی به اسرائیل از چند جهت گام مهمی بود. از سویی تابوی مذاکره و حمایت خارجیان را شکست. از سوی دیگر این یک دیدار با دعوت رسمی از شناختهشدهترین مخالف حکومت بود و وجود مخالفین را به رسمیت شناخت. امری که در طول این چهل و چندسال؛ دولتها همواره از آن اجتناب میکردند.
انتخابهای دو طرف نیز مهم بود. اسرائیل بالاترین تمرکز و شناخت از ساختارسیاسی جامعه و مردم را دارد و در بین دولتهای غربی، بیشترین تمرکز سیاستمداران و دستگاههای اطلاعاتیش بر ایران بوده است که همواره تحولات اجتماعی را زیرنظر دارد و مشخصا با شناخت کاملی به این انتخاب رسیده است.
برای مخالفین هم انتخاب اسرائیل برای بده و بستان گزینش درستی محسوب میشود چرا که اگر قرار است با کسی ببندی، چه بهتر که با اصلیترین دشمنِ دشمنت متحد شوی تا کمتر خطر دور خوردن یا خیانت تو را تهدید کند چنانکه مکرون از سویی لبخند میزند و از سوی دیگر وزیرخارجهاش را به پکن میفرستد.
در روزهای اخیر و با مطرح شدن دوباره درگیریهای ۱۹۸۷ ایران و آمریکا نکاتی در رسانههای مختلف مطرح شده است. برای مقابله با اطلاعات غلط و تصحیح آن نکات کوتاهی را بصورت خیلی خلاصه توضیح میدهم.
خیر. دو کشتی سونگاری و سیایلسیتی در داخل آبهای کویت هدف قرار گرفتند و نه در آبهای آزاد. سیایلسیتی به فاصله کوتاهی از سونگاری و موقعی مورد اصابت قرارگرفت که پس ازطی مسیر آبهای بینالمللی تحت اسکورت ناوگان ایالات متحده به آبهای ساحلی کویت وارد ودیگر تحت مسئولیت آمریکا نبود.
سونگاری یک نفتکش تحت پرچم لیبریا بوده ولی تحت مالکیت یک شرکت امریکایی قرار داشت. حمله توسط موشک های کرم ابریشم مستقر در فاو انجام و در زمانی بود که کشتی در آبهای کویت قرار داشته ولی تنها موجب وارد آمدن خسارات مالی شد. nytimes.com/1987/10/16/wor…
ملت عزیز ایران:
آنان که قادرند شخصاً درمیدانهای نبرد شرکت کنند باید آمادگی خود را به دستگاههای مسئول اعلام دارند.
آنان که توانایی حضور درجبهه را ندارند جهاد با مال را جایگزین خواهندکرد.
متخصصان و دانشمندان موظفند در این برهه همه سرمایه علمی را برطبق نیازهای جبهه و جنگ بکارگیرند
این بخشی از پیام ده مادهای ستاد پشتیبانی جنگ بود که در آبان ماه سال۶۶ برای بسیج عمومی کشور منتشر شد. زمانی که مسئولان جمهوری اسلامی به تصور قرار داشتن در موقعیت برتر؛ با استنکاف از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ عزم خود را جزم کرده بودند تا سرنوشت جنگ را با پیروزی نظامی خاتمه دهند.
مقارن با ابتدای این سال
؛ انجام عملیات کربلای پنج توام با پرداخت بهای سنگینی بود. وضعیتی که پس از آن، از ذخایر چیزی باقینمانده؛ تلفات زیاد در ردههای مختلف و شکلگیری مواضع تثبیتشده و غیرقابل نفوذ عراق در برابر حملات موج انسانی که عملاً پایانی بر عملیاتهای جنوب شمرده میشد.