M. Hamit YANIK Profile picture
Sep 12, 2020 37 tweets 13 min read Read on X
Görüntüler Tallinn, Estonya'dan. Burada dışarıda gözlemlediğiniz hayat tamamen normal. Neredeyse kimse maske kullanmıyor. AVM'ler özellikle haftasonu epey kalabalık. Bu Coronavirus Baltık ve İskandinav ülkelerinde neden tutunamadı, çıkarımlarımı paylaşmak istiyorum. ++
Öncelikle güncel verilerle başlayalım. Her ülkede olduğu gibi kışa doğru mevsimsel grip vakalarında artışlar görülür. Avrupa'da geçtiğimiz yıllarda "her yıl" yaklaşık 200bin kişi influenza ile ilişkili yaşamını yitirdi. İncelememe şurada ulaşabilirsiniz:
Görüldüğü üzere kışa doğru bulunduğum ülke Estonya'da da vaka sayılarında bir hareketlenme var. Peki ölüm sayıları ne alemde?
Son zamanlarda neredeyse hiç covid-19 kaynaklı ölüm olmadı. Şu an anormal hiçbir durum yok. Yani toplum bağışıklığı kazanılmış diyebiliriz. Kışa doğru ölümler mutlaka artacaktır ama geçtiğimiz yıllara oranla fazladan ölüm olmuyorsa bunu doğal seyrinde kabul etmek gerekiyor.
Baltık ülkelerinden Letonya'ya bakalım. Vaka sayısı ve vafat sayısı karşılaştırması aşağıda. Letonya'da da maske zorunluluğu yok. Tek tük ölümler haricinde Letonya'da covid-19 hiç tutunamamış diyebiliriz.
Sırada Litvanya var. Litvanya'da sadece kapalı mekanlarda maske takma zorunluluğu var. Dışarıda serbest. Vaka sayılarına bakacak olursak maske takmanın hiçbir etkisi olmamış. Günlük vefat sayıları ise son zamanlarda neredeyse sıfır.
Bir İskandinav ülkesi Finlandiya'ya bakalım. Finlandiya'da maske zorunluluğu yok. Sadece devlet takılmasını tavsiye ediyor. Vaka sayısı kışa doğru hareketleniyor ama vefat sayısı neredeyse sıfırlanmış.
Sırada en önemli İskandinav ülkelerinden olan İsveç var. İsveç başından beri hiçbir tedbir uygulamadı. Okulları kapatmadı, maske zorunluluğu getirmedi. Hatta devlet maske takmayı önermiyor! Normal hayata devam ettiler! Maske takmayan İsveç'te de ölümler neredeyse sıfırlanmış.
Ve Norveç; yaklaşık 25 gün önce, 14 günlüğüne maske kullanımını sadece toplu taşıma gibi yerlerde kullanımını önermişlerdi. Şu an ne durumda bilmiyorum. Vaka ve vefat sayıları aşağıdaki gibi. Yine vefat sayıları neredeyse sıfırlanmış durumda.
Yukarıdaki verileri değerlendirecek olursak, coronavirus tıpkı bir influenza gibi bir dalga şeklinde geldi, bağışıklığı düşük olanları etkiledi ve gitti. Her kış yaşandığı gibi. Peki bu grafiklere göre Baltık ve İskandinav ülkelerinde neden kısmen daha az ölümler oldu? Çıkarımlar
1. Temiz hava ve bol oksijen
İskandinav ve Baltık ülkeleri dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri olarak biliniyor. Bu yüzden solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskiniz buralarda çok çok az.
2. D vitamini takviyesi kullanımı
Bu ülkelerde hava genelde kapalı ve yağışlı olduğu için senelik güneşlenme oranı çok düşük. Bu yüzden insanlar D vitamini ve magnezyum takviyeleri kullanıyorlar düzenli olarak. D vitaminini aile doktorunuz peşinen yazıyor ve kullanmak zorunlu.
Bu ülkelerde hemen hemen tüm marketlerde vitamin takviyeleri reyonları görürsünüz. En çok da D vitamini ve magnezyum takviyeleri bulunur bu reyonlarda. Ayrıca çeşitli vitamin ve mineral katkılı sular satılır ki halk bunları bol bol tüketiyor.
D vitamininin bağışıklık sistemi üzerinde hayati bir önemi olduğunu bir çok doktor üstüne basa basa söylüyor. Eksikliğinde vücutta magnezyum eksikliği başgösteriyor. Magnezyum eksilince vücut kalsiyumu kullanamıyor. Zincirleme bir şekilde kötüye gidiyor sağlığınız. (Araştırın)
Maske konusuna gelecek olursak; takarsanız, temiz hava soluyamazsınız. Kendi karbondioksitinizi tekrar tekrar solursunuz. Yeterli oksijen alamazsınız. Zaten Türkiye'nin kalabalık şehirlerindeki hava kirliliği malum. Nefes alınmıyor. Üstüne bir de maske takıp nefessiz kalmayın.
Bu bölgede yaşayan ve 8-10 aydır tecrübe eden biri olarak bunlar benim çıkarımlarım. Katılmayabilirsiniz. Ama sonuç olarak; temiz hava, bol oksijen, güneş + D vitamini Coronavirus'un en büyük düşmanı.
Ellerinizi düzenli yıkayın, öksürürken ve hapşırırken ağzınızı kapatın ve korkmayın. Gerçekten bir pandemi olsaydı şişirilmiş vaka/ölüm oranı %3.2 olan covid-19 sebebiyle bütün ülkelerin nüfuslarının %3.2'si ölmüş olurdu. Ama olmadı böyle bir şey. Olmayacak.
Arkadaşlar, bu tweet selinin bu kadar ilgi çekeceğini düşünmemiştim.
Paylaşan herkese teşekkürler!
Yurtdışında yaşayan, maske zorunluluğu olmayan ve önlemlerin gevşek olduğu ülkelerde yaşayan arkadaşlar kalabalık ortamlardan güncel videolar gönderirse konu zenginleşir. Sağolun!
İnsanları yanlış yönlendirdiğimi savunanlar olmuş. Yukarıda da yazdım, bunlar benim gözlemlerim; İNANMAYABİLİRSİNİZ. Allah hepimize akıl vermiş, olayları muhakeme edebiliyoruz. İnsanları aşağılamaktan ya da aşağılık kompleksinden vazgeçmemiz gerekiyor. Kendinizi küçük görmeyin.
Görüntülerin güncel olmadığını, eski olduğunu iddia edenler için söz verdiğim gibi bugün aynı AVM'de tekrar video çektim. Hayat normal! Hala ikna olmayanlar olursa başka videolar da yüklerim.
D vitamini konusunu dile getirdiğim için dalga geçenler oldu. Uzmanlığımı sorgulayanlar oldu. Uzman değilim, sadece araştırıyorum bazı şeyleri. Hem araştırmıyorsunuz hem de bilmeden linç ediyorsunuz. Buyrun:
ntv.com.tr/galeri/saglik/…
"Türkiye’de her 10 kişiden 9'unda olan D vitamini eksikliği, kadınlarda daha çok görülüyor."

Noktaları birleştirin!

cumhuriyet.com.tr/haber/her-10-k…
Keşke devletler halkına maske dağıtacağına D vitamini dağıtsaydı!
Türkiye'nin çok kalabalık olduğundan ve Estonya ile karşılaştırılmaması gerektiğinden yakınanlar olmuş. Bir çok ülkenin verilerini verdim ama kimse görmemiş. Buyrun, bir başka Avrupa ülkesi Almanya. Nüfusu Türkiye gibi, 83 milyon! Ölümler bu ülkede de neredeyse sıfırlanmış!
İtalya:
Güya salgının çok sert yaşandığı ülke. Nüfus 60 milyon! Ölümler sıfıra yakın!
Fransa:
Nüfus 67 milyon. İkinci dalgaya dikkat! Ölüm oranı çok düşük!
Türkiye olarak nerede yanlış yapıyoruz biz? Neden sıfırlanmıyor, ya da sıfıra yaklaşmıyor ölümler? Çok farklı bir grafiği var Türkiye'nin! Neden???
Hollanda:
Maske zorunluluğu yok! Nüfus 17.3 milyon.
2. dalga var, ölüm yok neredeyse!
Şu maske tarikatının ne çok üyesi varmış?
Bunu da sizin yerinize ben araştırdım. Videoda karbondioksit (CO2) ölçüm cihazı ile test yapılıyor.
Odadaki CO2 oranı: ~400ppm
Maskenin altındaki oran: 10 000+ppm
Cihaz 10 000ppm üzerini ölçemiyor.
Kendi karbondioksitinizi soluyorsunuz!
31 Mart 2020
Bakalım Mehmet Ceyhan zamanında bu konuda ne demiş?
"Maske üzerindeki delikler virüsün 7 kat büyüklüğünde. Sağlıklı insanın maske takması etkili değil."
Maskenin damlacık tutma haricinde bir fonksiyonu yok!
Video'nun tamamı:
Peki Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu konuda ne demiş?
"Maskelerin hasta olmayan insanları koruduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur."
Kaynak: @coronagercegi
Güneşin ve iyotlu temiz havanın önemi!
"İspanya'da yoğun bakımdaki Covid-19 hastalarına plajda 'güneş banyosu' tedavisi"

Sokağa çıkma yasağını savunanlar nerede? İnsanları evlere tıkıp güneşten mahrum ederek salgını yenemezsiniz, körüklersiniz!

Kaynak:
tr.euronews.com/2020/09/05/isp…
İyot'tan şu tweet'imde bahsetmiştim.
Almanya örneğini vermeme rağmen hala nüfus yoğunluğuna takılıp asıl meseleyi kaçıranlar var. Şunu belirtmeyi unutmuşum, burada, Estonya'da hiçbir zaman MASKE ZORUNLULUĞU olmadı. 3 aydan fazla bir süredir insanlar görüntülerdeki gibi.
3-4 aydır burada hayat tamamen normal. AVM'ler açık ve herkes maskesiz temas kurdu. Bu yaz onlarca kalabalık etkinlik yapıldı Tallinn'de. Bugün lazım olacağını bilsem, tüm kalabalıkları fotoğraflardım.
Ortada ciddi bir salgın olsa bu tür etkinliklere kesinlikle izin verilmezdi. Maske korusa, bu etkinliklerde maske zorunluluğu olurdu.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with M. Hamit YANIK

M. Hamit YANIK Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @hamityanik

Sep 5, 2021
Aşılar böyle mi işe yarıyor?

🇲🇾 Malezya'da toplu aşılamalar başlamadan önce bir salgın yoktu.
🇲🇳 Moğolistan'da toplu aşılamalar başlamadan önce bir salgın yoktu.
🇰🇭 Kamboçya'da da toplu aşılamalar başlamadan önce bir salgın yoktu.
Read 11 tweets
Jun 5, 2021
- Bu çok büyük bir hata. Başak proteinin zehir ve hastalık yapıcı bir protein olduğunu bilmiyorduk.
- Aslında insanları bir zehirle aşılamış oluyoruz.
- Kalp ve damar hastalıklarına, kanda pıhtılaşmaya, ve kısırlığa sebep olabilir.

— Dr. Byram Bridle, Guelph Üniversitesi
Dr. Byram Bridle:
Aşılarla ilişkili sorunların neden olduğunu tam olarak anlıyoruz ve bu hikaye biraz korkutucu.

Bölüm 1/4
Dr. Byram Bridle:
Başak (spike) protein kana karışır, birkaç gün içinde kanda dolaşır, dalak, kemik iliği, ciğer, böbreküstü bezleri ve özellikle yumurtalıklarda yoğun olarak birikir. Bu çok endişe verici.

Bölüm 2/4
Read 6 tweets
Apr 29, 2021
Aşıdan sonra tesadüfen(!) vaka ve ölüm patlaması yaşayan ülkeler. Grafikli güncel flood.

1) 🇮🇳 Hindistan
13 Ocak 2021 tarihinde toplu aşılamaya başladılar. Vaka ve ölüm sayıları tepe yapmış durumda.
2) 🇬🇧 İngiltere
Aşılamaya başlama tarihi 8 Aralık 2020. Aşıdan önce vaka ve ölümler düşüşe geçmişti. Sonrasında büyük bir üçüncü dalga yaşadılar.
3) 🇲🇳 Moğolistan
Salgın neredeyse hiç yok gibiydi. 22 Şubat 2021 tarihinde toplu aşılamaya başladılar. Aşılardan sonra vaka ve ölümler roket gibi yükselişe geçti.
Read 22 tweets
Jan 13, 2021
Bir süredir D vitamini takviyesi kullanıyorum. Bazen günde 12.000 üniteye kadar aldığım oluyor.

Bugün D vitamini seviyeme baktırdım. 123 nmol/l, yani ~49ng çıktı. Hedefim 80ng'a ulaşmak. Bunu nasıl yapacağım konusunda küçük bir araştırma yaptım. Hesaplayıcılar varmış.

Devamı 👇 Image
Hesaplayıcıya değerlerinizi ve kaç günde hedeflenen seviyeye ulaşmak istediğinizi giriyorsunuz.

Benim durumumda toplam 300.000 ünite ek yükleme gerek. 100 günde hedefime ulaşabilmem için günlük ~6000iu idame dozu, ~3000iu yükleme dozu olmak üzere günlük toplam 9000iu almalıyım.+ ImageImage
Kullandığım hesaplayıcının adı Calconic. Aşağıdaki linkten siz de güncel değerlerinizi girip günlük kullanım hesaplaması yapabilirsiniz. Peki D vitamini neden çok önemli? ++

calconic.com/calculator-wid…
Read 7 tweets
Nov 21, 2020
Dr. Roger Hodkinson;
Kanada'da önde gelen Patolog ve Virologlardan, C0VlD test kitleri satan bir şirketin CEO'su.
Komite toplantısında fırçayı basıyor:
- Medya ve politikacılar tamamen rezalet asılsız bir korku pompalıyor
- Bu, halk üzerinde yapılmış en büyük aldatmacadır

(1/3)
- Maskeler tamamen işe yaramaz! Tamamen saçmalık!
- Talihsiz insanları görüyorum; yaban sıçanı gibi etrafta geziyorlar; cahilce suratlarına maske takıp itaat ediyorlar!
- Sosyal mesafe de işe yaramaz
- Pozitif test sonucu klinik enfeksiyon anlamına gelmiyor, korku üretiyor!
(2/3)
- 65 yaş altı ölüm riski 300 binde bir!
- Bu sadece bir başka şiddetli grip!
- Her türlü intihar, işyeri kapanmaları vs. vs. basit olarak zalimce!
- Bırakın insanlar kendi kararlarını versinler!
- Tüm bu saçmalıklar hemen yarın DURDURULMALIDIR!

(3/3)
Read 6 tweets
Nov 18, 2020
Sağlık Bakanı Mahvettin Koca:
- Her yıl 42. haftadan itibaren influenza sürveyansı yaparız. Var mı yok mu diye.
- Şu an 47. haftadayız, yani 5 haftadır influenza yok!
- Bu dönemin mevsimsel gribi artık Kovid!
- Bu dönemde influenza daha yok!

Unutun influenza'yı; herkes Covid! 🤦‍♂️
Herkes dağılabilir. Meselenin aslı astarı ortaya çıktı.
Bir salın milleti artık da herkes normal hayatına dönsün!
Korkutmak için 40 takla attınız. Olmadı işte. Mevsimsel gripten farklı bir şey gerçekleşmedi. Aylardır dilimizde tüy bitti tüy!
Sıradan bir grip yüzünden o pislik yuvası maskeleri de 7/24 havada karada, boşu boşuna, bir hiç uğruna taktırdılar millete. Herkes çıkarsın yaksın maskeleri.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(